Nieuwtjes

Grijs-nat-donkere dagen voor kerst

Nou, vonden we vorige week 4,6 nog vrieskoud, afgelopen donderdag-vrijdagnacht was met 2,3 nog kouder. Vlg. mij nog nooit zo vroeg zo koud geweest, hier. Ik ga het opzoeken. ’s Morgens  om 08.14 nog 2,5!

 

Zaterdag hebben we weer een nieuw restaurantje uitgeprobeerd. Voor herhaling vatbaar.  Het was me een dagje wel; hoesje voor de nieuwe mobiele (oude-l...n-formaat noemt Joost dat, ik vind het gewoon handig..) boodschappen, een sleeptouw voor als we de goji-bessenstruiken eruit willen trekken met de trekker en zo voorts. Nuttig besteed dagje dus.

 

Zondag is het grijs en miezelt het constant. We hebben te doen met Catootje, die door de anderen ‘’gepest’’ wordt; hij durft nauwelijks het terras op. Maar ja, hem apart voeren; daar went hij zo aan, en da’s ook niet goed. Voor de wintertijd besluiten we – zolang de zijdeur van het terras niet open kan – dat hij toch door ons wordt bijgevoerd. Bij de deur. En potverdrie conejo’tje (potverdriekonijntjes)....om 16.52 ineens een heuse hagelbui. Een Gota Fria zoals ze dat hier noemen. Nou ja, hoe dat te keer gaat! Het wordt echt winter!? Binnen is het lekker warm; kachel aan, we gaan niet kou-kleumen, hoor!

 

Dinsdag tuindag – voor de regen dan. Tuinman snoeide de moerbeiboom, rooide half de hottentotten-planten in de moestuin weg (ze wilden al over de waterslangen naar de moestuin, maar dat was dus net te ver) de agaven zijn gesneden/stekken zijn apart gelegd voor liefhebbers en Joost snoeide de handjespalmen bij de oprit op het land, en maakte de pijnboom flink kleiner; het wordt een heuse kattenboom; als de plankjes klaar zijn. Prachtige plek om over de Vrijstaat Nicojo te kijken. Catootje keek vanuit de moestuin geinteresseerd toe. Maandag komt de tuinman weer.  Zoveel nog te doen. Na veel pijnboom-takken weggesleept te hebben naar de brandstapel ging ik aan de kook (niet erover...); een heerlijk, hartig, warm tomatensoepje werd het met ui, knoflook, wortel, broccoli, asperge en wortel plus kleine gehaktballetjes. En een pietsje room. Erbij granenbrood; zalig, makkelijk en vooral heerlijk op zo’n grijze miezeldag.

 

Kijk, het is natuurlijk fantastisch, dat het zoveel regende. Goed voor de natuur. En de tuin. Maar niet zo goed voor het oude probleem van (incidentele) lekkage door het dak. Helemaal onleuk, dat. En het is erger geworden – ja, dank je de koekoek, als het lang achter elkaar blijft regenen, gaat het vocht toch vloeien...Heel vervelend. We gaan ons informeren over een oplossing, in overleg met wat experts (zo die er echt zijn, hier), om dan in het voorjaar het probleem echt op te lossen. Altijd wat. Maar Joost vindt het een uitdaging, dus ga ik het ‘’ontspannen’’ aan.Nou ja...

 

Het wordt tijd dat we weer lekker op stap gaan, ontspannen en genieten. Het waren even wat hectische weken met veel te veel afspraken. Tijd voor wat rust.