Nieuwtjes

Rondje om de kerk en smullen maar

November is geboekt als natte maand (42 mm). En tot 6 december noteren we al bijna 33 mm. We smullen nog van tomaatjes, er zijn nog paprika’s, pepertjes en bieten te oogsten. Wortels zijn op. Oh ja, een 5-tal soorten sla groeit lekker. Plus radijs en spinazie. En volop druiven, mandarijnen, yuzu, limoen en sinaasappels. Dus ’s morgens en ’s avonds fruit, soms met sap. We gaan nog eens als ‘’fruitdruifjes’’ eruit zien! Maar lekker is het wel. De aardappelplanten zien er super uit, maar nu mag het ook gewoon weer zonnig, lekker weer worden. Niks geen bezwaar tegen..

.En jawel, 6 december weer eerste zonnedag. Kan het huis opwarmen. Tot wel 20 graden! De katten genieten buiten; rollen zich in de zon en krijgen een lekker warm buikje.  NIcojo Vrijstaat staat er fris, vrolijk en zonnig bij.

 

Hoezo rustig aan doen? Zaterdagmorgen groenafval weggebracht. En wat de afgelopen maand is blijven liggen? Wordt nu voortvarend geregeld. Bestellingen, administratieve zaken, verzekeringsgedoe en zo voorts.  Ik spijker mijn kennis bij over acupunctuur/kruiden/TCM  (niet dat dit echt was weggezakt, maar goed, nieuwe uitdagingen en inzichten...)Pinterest biedt veel interessants, en ideeën voor schilderijen zijn verzameld. Joost is druk met  uitzoeken hoe dat moet met het dak. Want het was de afgelopen tijd drup..drup..drup...Onleuk geluid, kan ik je zeggen. Wij gaan ons informeren. Mijn grootste zorg; wat kan de constructie aan extra gewicht dragen en hoe krijgen we dit goed uitgerekend, zodat we straks niet met ‘’dak zit erop maar helaas is het huis bezweken’’ zitten? Ge snapt, zou bijna een nachtmerrie (waarom eigenlijk niet –hengst?) kunnen worden. Zou ik bijna liever 1x/jaar een kleine lekkage accepteren...Bewijze van spreken dan. Want da’s op lange termijn funest. En bovendien ongezond.

 

Wegens doorslaand succes dit jaar weer een nieuw jaar...leuk. Van Loesje. Duurt nog even. Maar of het leuk wordt, het nieuwe jaar? Met alle politieke, economische en andere wereldproblemen? Valt te betwijfelen. We zullen dus zelf een ‘’leuk’’ jaar moeten creëren.  De tijd vliegt. Kerstgedachte? Nee. Alhoewel, overal zie je in de winkels mooie spullen. En restaurants hebben ook al de kerstversieringen opgehangen. Ik geniet; kijken, niet kopen. Palmen, bougainville en ander mooi groen - en oranje en geel fruit - in de zon is prachtig. En 6 weken lol met 10,5 maanden kast-vol? Nee, niets voor ons.

 

LOL: moet Joost Spaanse woordjes nazeggen in de online-Spaanse les: chico = zegt ie chica; buenos dias zegt ie buenas noches , en zegt ze hasta pronto zegt hij hasta pasta. Of niño = wordt niña en op de vraag que tal zegt ze bien. Vindt het systeem nog goed ook! 

 

Door het pet-weer kwam er niet veel van buiten werken/wandelen en actief zijn. Plan B dus: loop/fiets van het terras naar de woonkamer verhuisd; voor de tv maak je zo een rondje naar ‘’het dorp’’. Echte uitslovers, zoals Joost, fietsen wel ‘’effe’’ naar Madrid. Zo bewegen we toch regelmatig tussen de zittende bezigheden. Gek, eigenlijk. Katten slapen bijna 22 uur/dag, dus weinig beweging. Eten zoveel ze willen – en zijn nu even wat ‘’ronder’’ door dikker vacht , ronder buikje en nog meer ‘‘rust’’ – maar krijgen geen hart/vaatziekten of zo. Ergens is er in de evolutie van de mens iets niet geheel goed geprogrammeerd. Nou ja, er mankeert nog wel meer aan de mensheid, maar daar heb ik het nou niet over. Enfin, wij doen ons best.

Nog geen uur nadat de nieuwe ozonizer met  klep en slangetje werd bezorgd, is het al ingebouwd. Wat is ie toch handig, die kanjer van een Joost! Enne..inderdaad; het klepje was stuk, er zat water in. Tja, dan gaat het dus stuk.

 

Dinsdag; zon! Wasdag! Het waait zo hard, dat je bijna kunt blijven wachten tot het droog is. Maar het is een koude, intense wind, dus hup, naar binnen! Joost komt met de oogst;  sla, peterselie, paprika’s, pepertjes, tomaten. Limoenen. Radijsjes. Feest! Er zijn nog veeeeeel meer limoenen, roept hij. Dus? in de kan met water, in de thee, i.p.v. azijn voor een dressing; in marinades, over schnitzeltjes, kip en vis en...raakt wel op, zo! Moeten die citroenen natuurlijk ook niet allemaal tegelijk komen. Ach, dat is dan een luxeprobleem. Oh nee, een ‘’uitdaging’’. Komt wel op, hoor.

 

Donderdag zijn de goji-struiken gerooid; het was nog wel nat op het land, maar de trekker heeft het gered. Touw onder aan de stam eromheen gewikkeld en trekken maar!  Ziezo, opgeruimd staat netjes. Alle struiken zijn eruit, er is 3x geploegd, en volgende week gaat het nog 2x gebeuren. Ziezo. Kunnen we in het nieuwe jaar oleander planten tegen de muurkant van de buren. Volgende tuinklus? Druiven, amandelen en olijven snoeien.  Maar voor die tijd nog 5 m3 wit grind opstrooien in de voortuin. Met tuinman.