Nieuwtjes

Zwembad gedoe en waterkoud weer

Vrijdag. Het miezelt. Zo af en toe. Joost heeft tussendoor toch nog snel de ‘’open’’ voegen dichtgesmeerd met dat dak-goedje, dat je elk jaar erop moet smeren. Prutspul, maar het is een tijdelijke remedie. Voor als er nog wat regen komt...

Half uur daarna belt de zwembad boy. Ze willen maandag beginnen. Potverdrie. Gaat het toch beginnen. Moet dan net voor kerst klaar zijn. Als het meezit. 2 weken lang elke dag mannen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds over het terrein. Wij kunnen dus nauwelijks weg. Of doen/laten wat we willen. Tijd voor oooohhhhhhmmmmmm.  

 

En razendsnelle actie is gevraagd. Vrijdagmiddag halen we stof om ‘’rolgordijnen’’ over de solarpanels te maken. Voor als de zon schijnt en de stroom uitvalt...De ligstoelen zijn naar het achterplaatsje verdwenen, zeer tot ongenoegen van de katten, die gewend zijn om onder de palmen te loungen.  Zondag zijn 60 palmbladeren bij het zwembad gekapt; zo is er voldoende ruimte voor materieel etc.  Maandagmorgen is de overkapping eraf gehaald; we hebben nu een ‘’chambre separé’’ rondom de jacuzzi..., de  rand om het zwembad  is open.  Dinsdagmorgen vroeg komt een grote vrachtwagen met kraan, die tilt het zwembad eruit, het mini-graafmachientje erin, en dan wordt een hoop zand uit het gat gehaald, want het bad komt iets lager.

 

En dan zie ik de weersvoorspelling voor donderdag tot maandag; 70 mm. Rustig doorgaan met ademhalen.  2014 hadden we in totaal 199 mm, 2015 231 mm en tot nu, 13/12 183 mm. Gaat december 2016 het verschil maken? Het is vlg. onze beleving al wel heel vroeg koud/grijs/nat on-Spaans weer...

 

Maandag wordt een stuk moestuin schoongemaakt, de laatste paprika’s en pepertjes worden geoogst. En er zijn nog tomaten. Die moeten nog even wat zon vangen. ’s Morgens vroeg werden ook 6 big bags met grind gebracht. ’s Avonds is alles weggewerkt in de voor-/zijtuin. Ziet er prachtig uit. Nog eens 1 aanhangwagen grind erbij halen, om net wat dunnere plekken grind te bedekken.  

 

Dinsdagmorgen komen  technici van Sidomadera; om te kijken wat de mogelijkheden zijn om een houten dak te plaatsen (met plaatwerk erop); zodat het waterdicht is. Want een plat dak is een ramp. Als het niet te kostbaar wordt, is dat de beste optie. Moeten wel de solarpanels naar het keukendak verplaatst worden, maar dat lijkt geen punt. Voor Joost en de technici. Weerstation en schotel moeten ook verhuizen. En dan moeten we nog een vergunning regelen bij de gemeente. Als... Ik vind het eng/spannend en  vooral ‘’gedoe’’. En weer moest ik naar boven op die ladder. Oef. Als straks een puntdak erop zit, hoef ik daar niet meer op. De katten missen dan hun nachtelijke disco/feestvloer. Een uurtje later wordt meel gebracht. Het is me een drukte van belang.

 

Dat de begrafenismaffia hier welig tiert, had ik al gemeld. En dat de gratis donatie aan de wetenschap nu ineens 1000,00 voor vervoer berekent – met zonder garantie dat dit over 10 jaar b.v. ook nog zo is – is ook bekend. Dus ben ik gaan googlen. A) enorme administratieve/bureaucratische rompslomp als je hier doodgaat. En b) belachelijke kosten. Nu heb ik al gezien, dat de meest simpele begrafenis misschien rond de 400,00 kost, een crematie zonder poespas vanaf 600... Dus donatie met een prijs vanaf 1000? Het spijt me, maar als het zo gaat, stoppen ze me maar in een ‘’Jane doe’’ gat, in een jute zak of big bag. En klaar. Want wij geven niet om begrafenis, een ‘’plek’’ om te bezoeken of enige ceremonie. En waar we echt in geloofden, was schenking met als doel ‘’kunnen aankomende artsen van leren’’. Maar zo? Nee. Enfin, we zijn nog niet van plan om dood te gaan. Maar het is maar beter, als je weet, wat je dan moet regelen en vooral hoe. Want als je dat niet zelf in de hand neemt, dan doet de gemeente dat. En dan kost het gauw 4000,00 of meer...

 

Potverdriekonijntjes, door de vele nattigheid is er toch fytoftora – aardappelziekte – ontstaan. Wachten tot het weekend? Welnee, voor de lunch zijn de aardappels al gerooid. Kunnen ze even opdrogen voordat ze ’s avonds naar de ruimte achter de bar verplaatst worden. Onleuk, maar toch nog een 25 kg geoogst.

 

Woensdag vertrekken de mannen; de grond is genivelleerd, alles is uitgemeten. Donderdagmorgen zouden ze vroeg komen met 2 big bags fijn zand, en rond een uur of 11 zou dan het zwembad gebracht worden. Nou, donderdag  11 uur zaten we weer binnen, het was begonnen te miezelen; maar daarvoor had ik nog een rij onkruidvrij gemaakt, de laatste grote hoeveelheid bieten geoogst en  Joost had druiven geplukt en de struiken gelijk gesnoeid. Ziezo, ons werk zit er al op.

 

Om 11.30 kachelen ze eraan. Een heel gedoe; dat zwembad op het terrein krijgen. Dan eerst kraantje eruit. Zwembad erin, en dan maar puzzelen, centimeter naar rechts/links/voren/achteren. Om 13.30 gaan ze lunchen. Om 15.45 zijn ze terug. In de miezel. Om 18.30 wordt het donker, heren! Rond ½ 5 zijn ze bezig, om het oude bad in de takels te hijsen. Om 17 uur vertrekt dit. Waterkoud is het buiten, net 11 graden. Zodra de werklui weg zijn weten we wat we doen. Opwarmen in de jacuzzi.