Nieuwtjes

St. Aap en topstress

Vrijdagmorgen meldt de El Tiempo, dat we t/m maandag 200 mm krijgen...Huh? Nog nooit zo hoge voorspellingen gezien. En dan belden de zwembadboys ‘’het wordt wat later vandaag’’. Potverdrie, het gaat zo regenen! 

 

Wij vertrekken ondertussen naar  Stichting AAP/Primadomus in Villena, waar de directeur van deze Stichting ons rondleidt. We bewonderen de ruim opgezette terreinen voor o.a. berberapen, chimpansees, leeuwen, poema’s en tijgers. Prachtig opgezet, mooi gelegen. En diep onder de indruk van de herkenning tussen David en Chimpansee Antoine. We volgden de Stichting al in NL, en toen deze zich ook vlak bij ons zou komen vestigen, zeiden we steeds ‘’we gaan er eens heen’’’. Nou, dan komt er dus niks van. Tot we een paar maanden geleden tijdens een van onze ‘’ritjes in de omgeving’’ ineens erlangs reden. Huh? Hier? Jawel, en zo ging het balletje rollen en leidde tot het contact van die dag. Het weer was ons goedgezind, af en toe een drupje. Heuse regenbui toen we naar huis reden.  Indrukwekkende dag. Sommige dieren blijven nog lang in mijn hoofd...

Catootje durft nog steeds niet naar binnen op terras; potverdrie, je zou de andere kattenpoezels toch...maar goed, het zal wel weer lukken, als de deur opengaat; dan is er een ontsnappingsroute. Gezien de verwachtte regen hebben we tegen de deur een ‘’overdekt’’ eetplaatsje gemaakt; met een zaaibak als ‘bodem’ zodat hij niet op koude tegels hoeft te zitten (hij heeft kattenpootjes, ja, ik weet, maar toch...); hij wachtte ons al op en ging gelijk smikkelen en drinken in zijn luxe buiten-‘’keuken’’. Hij heeft ook een droog plekje onder het waterhuisje; met kussen. Hij wordt wel toegankelijker, komt vaak nieuwsgierig kijken als we in de tuin bezig zijn, en blijft altijd dicht bij huis. Komt wel goed, Catootje!

 

Eigenlijk moet ik dat niet doen. De mail voor het slapengaan checken. Vrijdagavond dus toch. En wat lees ik? Bericht/alert over onzalige plannen van de gemeente, om een ‘’kleine’’ asfaltfabriek (en cementfabriek) aan de ingang van ons dorp te plaatsen. Nou, als je weet wat de risico’s zijn voor milieu en gezondheid, word je niet vrolijk. Deja-vu van Macisvenda, paar jaar geleden...Toen kon ik meehelpen, om het plan voor cementproductie/afvalverbranding en zo te stoppen. En nu hier? In ons liefelijke dal? Met zonder industrie, vervuiling en zo? De groene long – zoals het hier ook heet – verpesten met giftige industrie? Enfin, het ging natuurlijk weer op z’n Spaans; publicatie wanneer niemand er is (altijd net in de zomer of vlak voor kerst). Op basis van wat protest toch een bijeenkomst van de gemeente. Om ons te overrompelen ‘’alles onder controle, niks aan de hand, goed voor de werkgelegenheid’’. De fabriek draait al volop!  Ja, daaag....Vrijdag gecommuniceerd – alleen in het Spaans – voor bijeenkomst maandagavond a.s. Nou, ge begrijpt, ik zat aan het plafond. Gelijk mobiliseren, contacten inschakelen, want ook al hebben we hier ruim 38% niet-Spaanse residenten, er wordt geen enkele poging (dat was vroeger toch anders) gedaan om ook in (minimaal) het Engels te communiceren. Laat staan dat er nog iemand bij de gemeente aanspreekpunt is . Terwijl als alle buitenlanders hier vertrekken, het dorp uitsterft; want winkels, bedrijven, bars en restaurants overleven dankzij met name ook ‘’ons’’. Dacht het niet! Enfin, ge begrijpt ons gewone leven even terzijde, continu bezig. En ja. Ruim 200 mensen (70% Spanjaarden) kwamen. Ik trad op als vertaler v.v. (pfff...zelfs een deel Valenciaans begrepen, zeer tot verbazing van de gemeente (en mij..)...Verslag, de incovenient truth en vooral de lastige vragen in notulen vastgelegd in Engels/Spaans. Organisaties ingeschakeld. Afspraken met juristen. Kortom, sinds vrijdag is 24 uur/dag veeeeels te kort. Gelukkig zijn er een paar (Spaanse, Nederlandse, Engelse) medestanders. Top! Woensdagavond goed bericht: op last van de gemeente is de giftige uitstoot producerende asfaltfabriek gesloten. Die was nl al stiekem vol aan’t produceren, om de effecten op ons te kunnen analyseren. Is het nog te filmen? Enfin, effe schone lucht, maar ge begrijpt, dat deze week van de vulling van de website niet veel terecht komt. Vergeef me.

 

Dus over voortgang zwembad, weer, andere zaken? Effe niet.