Nieuwtjes

Nog meer asfalt

Ja, ik ben 1 dag te laat. Helaas.

 

Vrijdag besteed ik nog een halve dag aan het pagina-per-pagina doorspitten van het rapport wat ik in handen kreeg. Over de asfaltfabriek. De haren rijzen me te berge. Kanniewaarzijn...Enfin, ik sprak met een jurist, en die was glashelder. Wat een verademing. Eens zien, of maandag dit boek gesloten kan worden. En anders zullen we doorgaan. Maar onze kans wordt met de dag groter.

 

Joost heeft ondertussen alle kranen ofwel geïsoleerde of weggehaald/afgesloten, want er wordt lichte vorst verwacht. We gaan de peterselie voorzien van een ‘’hoesje’’. Het waterfilter buiten is vervangen.  Tegen de avond besluit hij toch, om de peterselie af te dekken; een tunnel van ijzeren staven met daarover heen dikke plastic buizen vormt het geraamte voor het plastic, wat overheen gaat en vastgelegd wordt met stenen rondom. Ziezo. Het grootste gedeelte van de ijsbergsla is ook afgedekt. Zo moet het lukken. En dan is er weer eens tijd voor Pinterest-snuffelen. Heerlijk.

 

Oudejaarsdag is grijs, licht mistig, fris. Wij hebben geen zin om naar het dorp te gaan rond middernacht; gewoon rust. Gezellig thuis, met een glaasje wijn. Dinner for one, al 30 jaar een traditie...Tineke-typetjes waren weer raak maar Claudia raakte echt; humor, soms inconvenient truth, mooie combi met muziek en goede teksten. En afsluiten met de Lady’s of Soul. Gelukkig nieuwjaar.

 

Nieuwjaarsdag is zonnig, blauwe lucht. Vandaag doe ik niks. Nou ja, behalve dan lekker koken. Maar dat is geen werk. En even de ijsberg van zijn dek ontdoen. Nog 1 kans op nachtvorst, dus vanavond gaat het dek weer erover heen. Tot zover nog geen vorst.  We eten tapas: lekkere pittige worstjes, gamba’s met knoflook, kipfilet met sinasappelsaus, gebakken aardappeltjes met ui, knoflook, serrano ham, een wortel-palmhartensalade, boquerones en 3 soorten brood.  De laatste druiven – na 4 ½ maand, praktisch dagelijks 2 grote kommen vol – zijn tijdens het ontbijt opgepeuzeld. Narcisjes kijken vrolijk de wereld in en de sinaasappels popelen, om geperst te worden. Dagelijkse routine dus.  Oh ja, en in plaats van druiven ’s avonds, een ieder een bakje vol mandarijntjes. Mmmmh..

 

Rosetta Stone...het leerprogram voor Spaans. Gratis. Helaas, top of the flop. Eindeloos puzzels, waar je verder niks leert, omdat woordenlijsten ontbreken; je kunt niks printen en zo voorts. Niet erg bevorderend om zelf de taal te leren. Het zo ‘’geroemde’’ Rosetta Stone concept spreekt ons niet aan. Stoppen. Over en sluiten maar. Op naar een beter systeem. Want Joost gaat wel door.

 

Soms...kan ik me toch zo opwinden over de passiviteit van de Spaanse mensen hier. Ze willen niet iets al te moeilijks. Echt interesse? Kost te veel inspanning. Protesteren? Dan zit de angst er nog in...Hoezo democratie? Pfff...En dan de Bloody Blits. Zitten op hun kont, sippen hun drankje en eisen ondertussen informaie en actie. Doen zelf geen bal. Want ze spreken geen Spaans. Enfin, ik word ook moe van mezelf. Waarom moet ik toch altijd zo nodig de wereld willen redden? Of ons dorp/de mensen, de natuur? Kost mij mega-energie.  Ik verlang naar rust, tijd voor het lezen van een boek, starten met het mozaïek, en schilderen. Maar mijn hoofd tolt. Loopt over.

 

Enfin, ik ga toch door. Woensdag een gesprek, samen met mijn Spaanse medestrijdster en 3 experts uit een andere gemeente. En ik nog denken, ‘’makkie, heb alles al voorbereid’’ voor de bezwaarschrift. Nou, muy mooi niet dus. Moet met veel meer details en verwijzingen naar wetgeving en zo....Pffff...gelukkig had ik de afgelopen 2 ½ weken al heeeeel veel verzameld. Maar het is een mega-klus zo. In je eentje. Niemand heeft aangeboden te helpen. Dus ik sukkel doe het zelf. Maar ze kunnen me straks inhuren als expert, mijn Spaans kennis stijgt met sprongen, en ik word technicus, expert en jurist in een.....Enfin, na een korte inzinking en huilbui ‘’dit kan ik niet in mijn eentje’’, kreeg de ratio weer de overhand. Ik doe wat ik kan. Noteer wetgeving/referenties, en daarmee moet men het maar doen. Maar goed, ik ben nog wel even bezig. Tot einde weekend. Dan laat ik e.e.a. controleren door de experts, en dan kan hier actie komen. Hupsakee...