Nieuwtjes

En nog meer....

Vrijdagmorgen...druk....die dekselse alegaciones (= bezwaarschrift). De tekst groeit met het uur...al 10 pagina’s. Vlg. mij schrikt de gemeente zich een aap, als ze deze hoeveelheid aan tekst, verwijzingen etc. ziet. Ook goed, als ze maar stoppen. Maar goed, om 13.00 eerst l ekker kokkerellen. Heerlijke fijne kalkoenreepjes in een smakelijk sausje, eigen frietjes, en een grote gemengde sla. Met een glaasje rode wijn. Zalig. Erna werken Joost en ik een krat peterselie weg;  wassen, snijden, drogen en in de vriezer. En er is nog zo’n partij. Vlg. week.. Voor soepen, sauzen, op gebakken champignons en pittige gamba’s, en ... En daarna gewoon weer door. Website Nicojo artikelen moeten online. En dan door naar de wetgeving over wel/niet bebouwbare grond....Verveling? Is er niet bij.

 

Zaterdag: Joost de sterrenkapper kapt mij weer perfect. Wat een luxe; ik hoef er niet uit. En gezellig en knap is ie ook. Die kapper. H et koppie ziet er weer strak uit. Top, Joost! Daarna knip ik hem ook even. Ziezo, klus geklaard. Heerlijk zoals Joost me nu heel veel uit handen neemt; gaat zelf boodschappen doen, regelt dingen, en doet dat, wat ik ofwel vergeet, of waar ik geen tijd voor vind. Kan ik doorwerken.

 

Zondag broodbakdag; ik start om 0800. Om 15.30 is alles klaar en in de vriezer, prachtig gelukt en vooral smaakvol. Ziezo, de komende weken weer genoeg brood ‘’in huis’’. Kan zo een bakkerij beginnen....Zondagavond ga ik toch nog even aan de slag, en raak even van slag door een bericht, dat een van mijn wets-verwijzingen niet meer zou kloppen. Verdorie, het zal toch niet? Enfin, na 2 uur speurwerk ben ik erachter; het klopt wel. Het valt ook niet mee, ben je net door allerlei wetten aan het doorsnuffelen, blijken ze al weer vervallen of vervangen te zijn door een nieuwe versie. Zie daar maar het overzicht te behouden. En alles in het Spaans. Maandag en dinsdag reageren de experts, vinden de bezwaren zeer gedetailleerd en goed; een kleine aanpassing en wat ´´taaldingetjes´´; maar zo mag het ‘’eruit’’!

 

Maar eerst dinsdag 13.00 een bijeenkomst bij de gemeente – waar we eerst ‘’echt onmogelijk’’ niet bij mochten zijn. Met zo´n jonkie van de Uni Alicante. Die snapte er vlg mij niks van. Bagatelliseerde alles, trok allerlei bezwaren in twijfel, stelde allemaal niets voor, alleen de direct omwonenden hadden gewicht, en woon je paar km verderop, ach, dan had je er geen last van. Pffff....Enfin, dinsdagmiddag-avond en heel vroeg op woensdag werk ik verder. Wat een klus. Toelichtingen, instructies, corrigeren, de formulieren voor handtekeningen voorzien van nummering (zodat we weten, hoeveel handtekeningen per set zijn) 2 helpers gaan ervoor zorgen dat elke winkel, bar, restaurant etc. een set heeft, en mensen worden opgeroepen via websites, soc. netwerken etc. om vooral te gaan tekenen. Zo veel en vaak als ze willen. Dat levert aantallen op (als een ieder nou 5 barretjes-restaurants en 5 winkels bezoekt, zijn dat er al 10 pp!). En wat je dan even bij dit werk niet bij kunt hebben; de pc spookt. Ineens is mijn blind tikken een gedoe: de dubbele punt is weg, en het vraagteken ook?! En Joost slaapt nog lekker. Potverdr....wat blijkt, als je heel veel in een andere taal werkt, schakelt het toetsenbord om. Het mijne dan. Heb ik weer...Dus ineens al die tekentjes op letters en zo op een andere plek!...Ok, op enig moment had ik het door. Vond ik de tekens. Maar even tempootje lager, want nu moest ik kijken....Enfin. Joost heeft het opgelost. Alles weer normaal. Nou ja...wat de pc betreft dan.  

Woensdagmiddag gaan de bezwaarschriften eruit; alles wordt verspreidt. De omringende dorpen, maar ook verenigingen etc. worden via mail bereikt. En of de gemeente er ook een bij hun wilde neerleggen...’’mits dit wettelijk is toegestaan doen we dat’’ was het antwoord om middernacht...Klaar dus? Welnee, er zijn 2 scenario’s mogelijk: a) ze gaan ondanks alle NEE toch door (en tegen hun eigen belofte, ‘’als het dorp niet wil, stoppen we’’); en dan wordt het juristengevecht; of b) ze komen ‘’tot inzicht’’ en stoppen de hele boel. En dan heb ik nog wel wat ideeën hoe we ons dorp/onze omgeving duurzaam, ecologisch en nog aantrekkelijker kunnen maken met activiteiten en zo. Die ‘’worst’’ (= ideetjes)  heb ik alvast voorgehouden, maar ik wil pas praten als het  asfaltproject van tafel is. En ondertussen ga ik ‘’munitie’’ voorbereiden voor als ze de verkeerde kant opgaan, en een plan opstellen voor mobilisatie van media en zo.

 

Donderdagmorgen moet ik naar de gemeente; stookvergunning halen. Joost houdt me tegen, is nog veeeeeels te vroeg, als ik dit wil combineren met de grote bodega; want ook daar moeten mensen kunnen tekenen. Zal geen probleem zijn, om het document te droppen (is maar 15 pag’s lang met 16 bezwaren)in ruil voor een zakje mandarijnen. En nee, dat is geen omkopen, want sinds ik daar Duitse les gaf (3 jaar lang) ben ik ‘’huisvriendin’’...Nou, dan doe ik toch vlug even mijn rondje kranten, zodat ook de website vannacht weer erop kan? Ondertussen snoeit de tuinman weer volop, ook de lastige bomen (granaatappel met veel stekels); de zon schijnt, maar het is om 0900 nog maar 6 graden. Brrr...En vlg. week wordt het echt koud, met 4 gr. Overdag en min 1 ’s nachts. En veel wind.  Joost wil emigreren....Ik zorg gewoon voor lekker, warm eten, en zolang de zon schijnt, is het te doen, toch?

 

En dan krijg ik op de valreep weer een telefoontje. De gemeentevergadering van deze week zou uitgesteld zijn. Wordt volgende week donderdag (als wij alle bezwaarschriften hebben ingediend...)...en dat we iedereen moeten mobiliseren om te komen. Nou ja, iedereen....ik denk dat ik er wel bij zal zijn....eens zien. Want er zou nieuws zijn. Belangrijk. En bij ons onbekend. Dat ze de zaak stoppen soms??????