Nieuwtjes

Eindeloze meters, extra info en dakmannetjes

Potverdrie, nog nooit leken 25 meter zo lang....ruim 21 kg Hollandse poot-piepers in de grond douwen (eerst met schepje diep kuiltje maken) , grond erover en op naar de volgende....pffff...Zegt die leukerd na afloop....Tja, lieverd, natuurlijk was het veel; ruim 34 meter. Oh, nou snap ik het...Enfin, ze mogen groeien! Ondertussen zorgde Joost ervoor, dat de brandstapel in de fik vloog (gecontroleerd, met beleid); alle snoeiafval van palmen, laurier en nog heel veel meer, is letterlijk opgegaan in rook. Zo, is dat ook weer weggewerkt. En de verwachte regen voor het weekend? Kwam dus niet.

 

Het leghok-stopdeurtje design van Joost werkt! Vrijdagmorgen zaten ze nog precies zoals ze geplaatst werden. Ziezo! En zaterdag kregen we het 1e Henne-eitje van Chikkie nr. 2. Dat wordt dooreten! En jawel, vooralsnog elke ochtend rond 0800 de hokjes openen.

 

Soms, zo onder een gemoedelijk etentje, komen de beste ideeën naar voren. Wat, als we...en zo filosofeerden wij over het dak. Want de kosten die nu begroot zijn, da’s gewoon veel te veel. Hoewel een puntdak ons nog steeds onze voorkeur zou hebben, het moet wel betaalbaar zijn. En we hebben heeeeeel veel bomen in de tuin, maar helaas, geen geldboom....Dus bedachten we een aantal alternatieven, die minder kosten. En zonder vergunning gedoe. Plan B dus.

 

Ja hoor, zondagmiddag begon het gedonder weer; internet steeds trager, tot ie uitviel. Komt vaker voor. Moet je gewoon tot maandag 0900 wachten, dan doen ‘’ze’’ een reset, en werkt het weer...Aldus geschiedde. Moet je natuurlijk niet daarna vanaf 10 uur stroomuitval hebben...Net nu ik een waslijst aan activiteiten wilde afwerken. Moeilijke oefening in geduld. Het weer was er niet naar om lekker in de tuin te werken, maar toen de pc het weer deed, maakte ik het tuinplan. Voor als ik aan de slag wil/kan. En werkte mijn lijst in hoog tempo af.  

 

Maandagmiddag laat ‘’of ik ook naar de bijeenkomst kom’’ v/d gemeente. Inzake bestemmingsplan. Dat wilde ik wel. Een hele lange zit, maar wel interessant. En een inkijkje/kennis vooraf. Moeten de ‘’gewone’’ burgers nog een paar maanden wachten, want dit was een informele bijeenkomst voor m.n. de grote belanghebbenden zoals politieke partijen (?), water- en agroboeren, projectontwikkelaars en zo. Kijk, soms is ‘’in de kijker komen’’ ook wel eens handig. Maar ik voel niks voor ‘’oprichting van nieuwe, apolitieke partij’’ of deelname in...Maar dit soort ‘’extraatjes’’? Daar maak ik graag tijd voor, wil ik constructief meedenken/meepraten. Dat vind ik nl wel leuk.

 

Daar wachten we dan. Woensdag 11 uur. Dakmannetje. Is niet gekomen. Belt ie om half 4. Ja, of ie de afspraak van morgen van 11 naar 18 uur kon zetten. Huh? Leuk geprobeerd..En Nr 2 om 17 uur? Echt niet, om 18.30 belde die, druk druk druk, Donderdag kwam pief nr. 2 wederom niet opdagen tussen 12-14 uur. Die kan de boom in. Nr. 2 om 18 uur wel? Om 1755 belde hij, hij was nog 7 km van ons vandaan. Lang verhaal in het kort en 5 tels verder - dit sympathieke ADHD mannetje bleek niet te kunnen luisteren en deed er dus 1/2 uur over om ons te vinden...Tjonge, jonge jonge...Enfin, offerte volgt.

 

Oei, oei, oei, de lentekriebels jeuken bij vreemde kattenpoezels, die komen weer massaal ‘’buurten’’. Meestal met weinig succes; of de katten jagen ze weg, of wij. Moet er niet aan denken om nog een mamipoes met jongen hier op te vangen....6 is genoeg. En die nep-maxipoes is dik zat, evenals de zwart-witte Felix/Felikaatje en nog zo wat poezels op zachte pootjes...

 

Elke keer als we weg gaan, moeten we de solarpanels afdekken; want bij stroomuitval kunnen die oververhit raken, met kans op schade. En..bij stroomuitval werkt de waterzuivering niet, maar goed, daarvoor hebben we in de kelder een paar 8-liter flessen voor nood. Dus dekken we braaf af...Maar dat moet anders!? Wat bedenkt die lieverd van me; een kleine solarinstallatie met accu (= batterij) en omvormer. Of met grotere accu’s, om stroompieken op te vangen. Oeps, dat is even wat anders dan een ‘’soort batterijtje’’ a la bescherming voor de pc. Ahum...is het niet toch gunstiger, om de ladder goed te verankeren, met een beugel boven voor de overstap op dak, zodat ik makkelijker/met minder angst naar boven klim om de panels af te dekken? Hoeft hij niet omhoog...Bovendien hadden we een maand geleden extra stof gekocht. Voor afdekking. Consequentie is dan wel, dat de tank niet opwarmt voor warm water/verwarming. Dilemma...maar wel belangrijk om over na te denken. Wordt vervolgd.

 

Krijgen we’t hier ook? Sinkholes? Potverdriekonijntjes, in de vroege ochtend strompel ik nog half suf naar het kippenhok. Was ik er verdorie bekant erin gevallen. En heus gat. Echt waar. Op het straatje rond het schuurtje bij het kippenhok...Vraag ik Joost ‘’heb je’t gezien’’? begint ie te lachen ‘’oh, die bij het perenboompje? Da’s gewoon een kippen-lekker-lig/wentelgat’’...Nee lieverd, die had ik nog niet gezien. Het is me wat. SInkholes of gatenkaas; we kunnen kiezen...(hint...komt van de wortels v/d bomen...)

 

Joost is druk bezig; stel...dat de auto het begeeft en we eerder dan begroot/gepland in 2021 aan een nieuwe auto toe zijn? Is het wel handig, als je een idee hebt, welke je dan wilt. Voorwaarden: automaat, liefst geen diesel en absoluut geen Duitse auto. Franse dan? Liever ook niet. Een slim mens bereidt zich voor, toch? Maar da’s nog een hele toer hier in Spanje; flutsites, info met van alles eromheen wat het weer waziger maakt of dat, wat je wilt weten, verdoezelt...Kortom, een hele klus. Niet erg. Buiten is het grijs, miezerig. Echt weer voor zo’n uitzoekklusje.

 

Zo, de buurvrouw van de illegale asfaltfabriek meldt ons, dat er activiteit is; aanleg van elektra. Oeps. Joost rijdt erheen en kijkt. Natuurlijk iedereen net even aan de koffie in het dorp. Even later berichtje van een andere ‘’meekijker’’....aanleg voor de fabriek. Huh? Politie is erbij gehaald. Maar die kan niks doen. In verband met een feestdag...De gemeente is natuurlijk ook gesloten. Stiekem gedoe of gewoon ‘’onderhoud’’? Toeval? Op een vrije dag? Raar...Met de juriste heb ik vlg week een afspraak. Dachten net ‘’de gemeente speelt op tijd, zodat de fabriek zelf aftaait’’....Blijf ik daarin geloven/hopen of speelt hier toch stiekem een vies spelletje? Nou, dan zijn de rapen nog niet gaar...

 

Komt Joost donderdagmiddag binnen. Was aan het frezen. Komt er ineens een witte kleine reiger...’’ik heb een nieuwe vriend; een witte’’ roept ie me toe. En echt, kijk hem eens staan! Prachtig. En dat hier in ons dorp, op ons stukje land!

 

Het kleine Hollandse vriendenclubje (althans de vrouwen daarvan) gaat op les. Keramiek. Bij een Russische kunstenares. In een buurdorp. 1e les gratis, kennismaking. Strenge juf ‘’vandaag maken we een vaasje’’ of mogen we creatief wezen? Ben benieuwd. Even weer iets anders. Als het bevalt. Heb al ‘stapels’ ideeën...