Nieuwtjes

Het geet hier anders...

Zaterdag; pet. Schiet niet op. Kop voelt nog als ‘’vol met asfalt’’ en da’s onleuk. Zondag moet ik toch naar de waterboys voor de Alg. Ledenvergadering; ik had een volmacht afgegeven, maar e.e.a. bleek niet zoals we dachten dat het ging. Ik moest zelf komen. En nee, men wist niet wanneer de stemming was....kon zo maar 12 uur zijn...(we waren er om 0945...). Potverdr....Ja, ja, ja, ik weet, typisch Spaans... Enfin, om 11 uur gingen we maar weer. En ja hoor, we konden direct stemmen!  Sta ik achter een van de ‘’machtige’’ mannen v/h dorp (zelf woont ie er niet, maar heeft kennelijk ruim 1/3 van alle land in zijn bezit en zo)....en wat ik daar meemaakte! Een staaltje intimidatie, machtsvertoon, dreigen! En dat alles in een zeer zacht toontje, met de bodyguard (een uit de kluiten gegroeide Zuid-Amerikaan zal ik maar zeggen) achter zich. Ongelofelijk. En doodeng. Zo kan het hier gaan, als je als machtige je zin niet krijgt. Moet je geen ruzie mee willen krijgen. Opvallend was, dat 2 van de 3 schrijfpiefjes zich niet van de wijs lieten brengen of blijk gaven van enige irritatie, angst of zo...Pfff..Enfin, ik heb tegen die vent gestemd, die wil nl ons water ‘’kopen’’, ons dan duur laten betalen en vooral rotzooiwater aankopen..Nou, muy mooi niet. Als ik het mag zeggen.

Joost was overigens zeer ad rem bij het eerste bezoek; kwam er een vrouwtje binnen, pakt zo een stembiljet (er waren 2 stapels: nr. 1 en nr. 2 (van die ‘’machtige’’); en wilde dat in de envelop stoppen, zonder dat ze goed keek. Dus Joost ging even ‘’helpen’’; ze moest het andere stembiljet gebruiken, en hij gaf haar dat, pakte nr. 2 af, en hield de envelop open. Plakte hem ook nog dicht voor haar. Vrouwtje blij. Joost ook; ziezo, weer een stem gered...Die kanjer!

 

Maandagmorgen kwam de EPDM-man weer; om zijn werk af te maken van donderdag; niks ½ uurtje, hij was er wel 4 uur mee bezig. Maar vlg. ons kan het water niet meer IN ons huis binnendringen! Enfin, het grind was besteld voor 16.30, en we begonnen rond 14.00 uur met het leggen van de isolatieplaten (licht, dus snel gedaan, maar oh, oh, oh, dat snijwerk, vooral rondom de solarinstallatie en alle paaltjes) en daarna het plastic erop. Vastgeniet. Met stenen vastgelegd. Want toen de wagen kwam met 4000 kg, waren wij nog lang niet klaar. Joost dacht ‘’nog een uurtje’’. Daar kon hij weer niet op wachten. Hij zou dinsdagmorgen vroeg komen. Enfin, we hebben 6 uur gewerkt; om 20.00 lag alles zoals het moest. En ik maar ‘’bidden’’  A.U.B. GEEN WIND VANNACHT.

 

Terwijl de EPDM man bezig was, voelde ik me een stuk beter; aan’t werk dus! Ik pas de strip aan (over asfalt....),maak  nog een doc met pittige foto’s en nog zo wat activiteiten. Actie! De Journalist is ook aan het werk gezet. Ik praat met een copieerbedrijf. De fabriek zet druk op de gemeente. Nou, wij ook! Enfin, afgelopen met ziekjes voelen; tussendoor flink rusten, maar volle kracht vooruit.

 

Dinsdagmorgen: de xxxxx waren ons goedgezind; geen wind, alles lag om 0800 gewoon zoals we het hadden achtergelaten. Met wat dauw. Rond 11.30 hadden we 4000 kg (5 grote big bags met opening van onderen; kan je mooi doseren) over het dak verspreid; we missen nog 1 zak/800 kg. Moet besteld worden, want is riviergrind (rond/niet scherp). Potverdr...Maar goed, 85% is bedekt. Pfff...Die middag hielden we lange siësta.

 

De tuin van onze buren is nog nooit zo mooi geweest! 4 maanden afwezigheid, volop water en rust maakte van het stuk grond een natuurparadijs met een weelde aan wilde bloemen; wit, geel, paars, rood, of gemixt, met her en der aren van graan, zachtjes deinend in de wind. Een paradijs voor vogels, insecten, vlinders. En dan hebben die sufmutsen – toen ze deze zondag wel even voor een paar uurtjes kwamen – nog vergeten de buitenlampen uit te schakelen. Maar de tel.nrs. die ik heb, daar krijg ik geen gehoor. Dus ik kan ze niet bellen. Nou vrezen we, dat de vleermuizen obesitas gaan vertonen; want nu is het natuurlijk elke avond feest daar; volop insecten; zeg maar gratis smulbuffet; het vliegt allemaal zo de bekjes in! Van mij mogen ze nog een paar maanden wegblijven; die lui bedoel ik; overwoekert hopelijk het huis ook; wauw, dan lijkt het net een sprookjestuin......

 

Donderdag; heb zelf maar een bankrekening geregeld, want de (meeste) Spanjaarden hebben wel een grote mond, maar als het op concrete daden aankomt, zijn ze foetsie. Afgelopen, dat getreuzel. Heeft overigens nog een voordeel: we houden 100% zelf in de hand wat in/uitgaat; tot op de cent verantwoord. En soms krijg je een ‘’pareltje’’; mensen die willen doneren. Het voelt goed, dat we niet helemaal alleen staan. Want dat gevoel is er soms wel. 70% v/d Spanjaarden ‘’wachten rustig af’’ en wij gekken doen het werk. Enfin, de laatste druk is op de gemeente gezet; willen zei niet? Gaan we full speed; media, folders, affiches, nog meer tv, en advokaten. Over 2 weken is het Pasen (dan is er 2 weken feest/gebeurt er niks) en voor je’t weet, is het zomer...

 

De laatste zak grind is op het dak gestrooid; nu nog netjes verspreiden en klaar...Oh, je wilt niet weten wat dat voor spierpijn geeft...

 

Oh ja, las ik nog ergens...Nicole staat voor o.a. nieuwsgierig, intelligent, creatief, pittig, ervaren en idealistisch, cool, ordentelijk, liefelijk en eerlijk en zo...Hoeft allemaal niet zo flatteus van me. Maar, dat liefelijk kan gelijk geschrapt worden; je wilt me niet meemaken als ik me echt boos maak of de barricaden op ga! Enne...Nicole zou ook komen uit het Grieks en betekent zoveel als overwinnaar met/van het volk...Kijk, dat past wel....VAMOS! Ten Strijde!