Nieuwtjes

Tuin, kleien en triootjes

20 paprikas, 20 chilis, ca. 250 uien, 50 peertomaten, 30 romeinse sla en zo in de grond gezet. Uien die gerooid waren, zijn allemaal opgebonden, evenals de knoflook, en hangen nu onder het afdak.  Best wel leuk zo om te zien. Maar vooral lekker.

 

Soms he...had ik neiging om het toetsenbord het raam uit te gooien. Maar ja, milieuvervuiling. Daar doe ik niet aan...Sommige toetsen waren zo stug, dat ik het haast niet voor elkaar kreeg, om de letter te tikken zonder dat ik echt ging rammen. Na een aantal forse uitbarstingen had Joost er genoeg van. Binnen 1 dag kwam een nieuw toetsenbord. En die is me toch ‘heerlijk ’soepel’’! Maar die vorige? Die is nog maar net 3 maanden oud. Daar maken we dus werk van. Want garantie. Altijd wat, hier.

 

Klei; het octopus-mami m/jong is geschilderd. Nu nog vernis. Klaar. Het werkstuk van vorige week, een vaas met indrukken van echte bloemen, is door mij omgevormd tot ‘’lichthouder’’ (bv klein kaarsje); lijkt me wel leuk. Maar als ik eenplastic beker erin stop, kan ie als vaas gebruikt worden. Multifunctioneel. De klei zou wit opdrogen, maar de engobe van licht rood vond ik daar niet bij passen als inkleuring. Dus bedacht ik, dat ik het anders zou doen. Komt ze met nog een leuk alternatief aan. Doen! En wat is het volgende project? Juist; een bord. Kattenbord dus. Met ingeknipt oor (‘’ik ben gecastreerd’’). Met rood terracotta en wit; ge snapt....Rode Kater...En ik ga eens experimenteren met dry-air-klei, die hoef je dus niet te bakken. En misschien raku – in de grond/of in een ton ‘’gewone’’ klei stoken  – geen oven nodig. Maar hopelijk binnenkort eens een start maken met het grote mozaiek.

 

Heb heel veel gerust.  Tuinwerk, zwemmen, water-wandelen, even een time-out. En toch....wacht ik al 10 minuten, maar die pan met artisjokken gaat maar niet pruttelen! Tot ik erachter kom, dat een kurken onderzetter eronder zit. Tja, dan doet de inductie dus niets. Oeps....Dinsdagmorgen ben ik al een poos aan de gang in de tuin. Opeens denk ik ‘’effe de was ophangen’’. Kom ik daar.....Is er geen was om op te hangen...Wasmachine was nog niet vol/dus niet gedraaid. Oef, het ‘’bovenkamertje’’ is nog niet helemaal in orde.  

 

Enfin, het onkruid wieden schiet op. De komende dagen nog warmer. Yippie! Catootje stapt ’s morgens heerlijk langzaam uit zijn ‘’tuinhuisje’’ op het terras (onder de paal dus), strekt zich op zijn gemak uit, en gaat dan heel langzaam naar buiten. Fijn; hij is nu samen met alle poezenkattels ‘’thuis’’. En gelukkig is het relatief rustig met vreemde poezels buiten; zo af en toe doet er een nog een poging om hier rond te struinen; maar we zijn aardig alert, en proberen ze toch weg te jagen; er is een agressieve maxi-nep-poes (ja, die weer) en een zwart witte. Want we zijn gesteld op onze nachtrust, geen gedoe met onze poezels en geen nieuw kroost.

 

Afgelopen vrijdag was er vergadering over de asfaltfabriek. Ineens werd de agenda gevolgd, sprak een ieder op z’n beurt, namen we met handopsteken besluiten. Wauw...Inmiddels ben ik wat bijgekomen. Rustig. De gemeente krijgt nog 1 kans om mee te werken. De kansen voor ons lijken weer wat groter, aldus sommigen. Maar ik moet het nog zien, hier kan alles zo maar weer op slag veranderen. Of de gemeente ons serieus neemt? Ik betwijfel het. Woensdagmiddag vergadering. Met de burgemeester. Nou, het vertrouwen dat de gemeente de fabriek stopt, is gedaald naar 0. Evenmin zal de gemeente iets doet. Ze zijn onderling hopeloos verdeeld. En tante burgemeester deed haar beklag bij ons; over hoe slecht ze slaapt, hoe onheus ze benaderd wordt met alle kritiek, bezwaarschriften, aanklacht en facebook-teksten. Ze is er zo ‘’moe’’van. Ach, zieltje, je moest verdorie eens weten, hoe het met ons gaat! Heb je dus helemaal niets aan. Het betekent dat we nu moeten doorzetten. Via juridische stappen; en nog meer media/sociale netwerken, kranten informeren. Acties plannen, posters regelen, Greenpeace, Ecologen en nog zo wat organisaties inschakelen. Om mee te beginnen. Want de gemeente weigert, om verantwoordelijkheid te nemen voor hun wanbeleid; weigert fouten te corrigeren en niet-correct afgegeven vergunningen te annuleren. Potvedr...! En dat terwijl het volk ‘’voor’’ zou gaan? Niet dus!

Maar ik neem me voor, dat ik niet meer over de kop ga. Mijn grenzen goed bewaak. Ben wel al weer volop bezig. Enne, het grootste struikelpunt zijn de Spanjaarden zelf; als de dood om in actie te komen, zo bang voor de gemeente. Of om een poster op te hangen. Je moet ze vooral niet ontgrieven, die schattige gemeente, die ons land, ons milieu, onze gezondheid en ons leven om zeep helpt.  Ze blijven ze ‘’aaien’’, die gemeentepummels. Terwijl me daar een stel incompetente sukkels zit! (Sorry, leuker kan ik het niet vertellen). Het is werkelijk niet te geloven. Enfin, als de groep nu niet durft door te pakken, moeten harde besluiten genomen worden. Want die fabriek mag nooit meer open! En dan ‘’helpt’’ een Semana-Santa-schijnheiliggedoe/gefeest bepaald niet... Benieuwd of ze nu durven. Zo nee? Trek ik mijn plan? Ik voel me soms zo verdomd alleen...

 

Deze week al 3 triootjes! En, beste lezer, het is niet wat u denkt. Waarbij het u natuurlijk vrij staat, om toch te denken wat u wilt. Daar kan ik niets tegen inbrengen...Maar...Ik heb het natuurlijk – in de aanloop op pasen – over EIEREN: Biblu en de 2 bruine Chikkies leggen dus regelmatig op 1 dag 3 eitjes...En nee, we gaan ze niet verstoppelen. Stel, dat we er een missen. Nee, ze worden gewoon opgepeuzeld. Overigens doen we niet aan Pasen. Noch met versieringen, noch met enige religieuze avtiviteit. Is niets voor ons. En zeker hier gonst het van schijnheiligheid, met puntmuts-boetelingen en zo. Brrrr.

 

Donderdag, de 2e heel warme dag bij ons; rond 11 uur was het al 28, om 13.00 uur was het 29,7, en om 15.30 was het zelfs 31,1 graden. Tot 16.00 uur bleef het 30 graden. Wauw. Het zwembad is overigens ook 30 graden. Mooi, warm pasen. Terwijl in NL de winterjas aan moet om paaseieren te zoeken...Overdag blijft de deur dus open. En de einden van het tunnelkasje van de tomaten? Die gaan ’s avonds ook dicht. Want ze moeten groeien. Die tomaten. Behalve als de nacht - zoals donderdag, rond de 18/19 graden blijft....