Nieuwtjes

We hebben ''hem''!

Nee, die ene bedoelde ik niet. Maar het hebben ‘’hem’’ wel. De olijfmolen, de pers, de vaatjes, de kuipen, kortom, alles om zelf olijfolie te maken!

Vanaf de eerste keer dat we onze eigen  olijven hebben geoogst, was onze droom: een eigen olijfmolen! Nu we meer olijfbomen hebben, en vanaf nu zo ongeveer tussen de 100 – 200 kg olijven per jaar gaan oogsten (waarvan een beetje af gaat voor de inmaak) is de droom naderbij geraakt. En dus hebben we ons intensief doorgesnuffeld op ’tig sites, heeeeeel veel info gelezen over ‘’zelf olijfolie maken’’ (natuurlijk de extra vierge) en of dat ook financieel een beetje haalbaar is. Nu is het binnen. Een molentje (om de olijven te malen/kneuzen/verkleinen), een pers (met van die ‘’mandjes’’ om de olijvenpulp erin te doen), emmers  om het pulp te verzamelen; decanteervaatjes, kortom, alles wat je nodig hebt om je eigen olijfolie, extra vierge, van biologische, 100% gezonde, lekkere, sappige olijven te maken. WAUW!  Hebben al helemaal bedacht waar we de installatie gaan opstellen. Hoe we het gaan doen.  Maar nog even geduld. De olijven zijn nog niet rijp. Dus we hebben nog tijd. Om te plannen, om voor te bereiden (b.v. flessen om olie af te vullen, etiket te maken)  en zo voorts, en zo voorts. Never a dull moment hier in Spanje. We verzinnen altijd wat nieuws.

Vanaf nu zal ik regelmatig schrijven over het proces om eigen olijf olie te maken. Met een knipoog naar het verleden. Nu al genieten van de voorpret. Onze eigen olie. Te gek. Geen olie meer waarvan je niet precies de kwaliteit van de olijven kent (gespoten, verrotte olijven erin gemengd of sulfiet en een niet altijd even duidelijk/zuiver productie proces). Dat is verleden tijd. ACEITE DE OLIVE LAS PALMERAS here we come!