Nieuwtjes

Out-of-the-palm..., Maxi-verkeerd,

Nog een keer goed kijken. Foto’s maken. En dan? Kappen! Het is niet anders; ons hele terras gaat naar de knoppen. Door die enorme, grote, prachtige palm. Die met zijn wortels onder het terras door alles vernield, tegels omhoog/kapot drukt. Ellende. Wortels terugsnijden? Uitstel van ellende. Dus...we besluiten om de top eruit te halen. Om het terras te behouden. En dan? De stronk blijft? Kunnen we nisjes maken voor kunst. Of volhangen met potten. Of met keramiek maskers. Dus...adelaarsnest, of een uitkijk voor dodo’s en flamingo’s, een vuurtoren met lichtjes? Totempaal? Na nog weer een halve nacht wakker gelegen te hebben, was ik eruit. Zodra de zwembadoverkapping weer terug kan, hebben we de ‘’steun’’ v/d palmstam niet meer nodig. En dan gaat ie weg. Compleet. Is nu het idee. En dan komt er....iets. Kunstwerk met verwerking van mineralen, fossielen? Beeld? Kortom, met zonder het idee van ‘’die rare ½ stam z/kop’’ blijken er ineens veel meer dingen mogelijk. Out-of-the-palm-denken heet dat...Maar voor even kijken we tegen een stam aan. Raar gezicht.

 

Zaterdag. Mijn hoofd stond er niet bepaald naar, maar goed, het brood is bijna op, dus hupsakee, werk in de Nicojo-bakkerij! Voordegen aangezet. Zondagmorgen vroeg uit de veren (kon toch niet meer slapen) en om 13.00 was alles klaar, opgeruimd en deels al in de dv. Ziezo, 5 ovens vol, we kunnen weer een poos vooruit: knapperige broodjes, boerenbrood, zadenbrood, baguettes en Züpfe (of Challah of Brioche, maar dan op z’n Zwitsers). En wat is het een luxe, om in de ochtend te vragen ’’ wat voor brood wil je’’, want er is genoeg keus!

 

Zondag voor de 2e keer binnen 1 ½ week aardbeienijs gegeten; we hadden weer een bak aardbeien! Samen met 2 bananen, 125 g yoghurt z/suiker, 200 g natuur-room z/toevoegingen, beetje vanille-extract, bruine suiker en draaien maar. Yammie!

Maandag 12 bakjes nispero’s ingevroren. En ook paar porties doperwten. Wat zijn die kleine erwtjes toch superzalig! Nog volop grapefruit, sinaasappels.

 

Maxi miauwt. Luid en soms klagelijk. Een stikkie eet ze wel. Strekt zich relaxed op de bank uit, gaat pitten. En dan weer miauw. Wat is er toch? We kunnen niets zien; ze loopt goed, vel in orde, helder uit ogen kijkend, maar dat gemiauw? Oh verdorie, waarom spreken we toch niet kattentaal? Alhoewel, dan kletsen ze ons misschien ook de oren vol...s’avonds komt ze gewoon stikkies vragen. Loopt bij de anderen rond. Niks geen gemiauw. Het is gelukkig weer over. Misschien iets ''verkeerd'' gezeten, daarbinnen? 

 

Joost is het zat. Elke keer weer een binnen-/buiten- of beide banden verwisselen bij de kruiwagens. Een splinter, een doorn van de palm, of iets anders; en pats, daar gaat weer een band. Nu heeft ie van die ondoorlaatbare banden besteld. Ziezo, een soort rubber zit erin. Kan een doorn wel erdoorheen, maar niet meer kapot te krijgen, die handel. Kost een beetje, maar ben je wel van’t gedonder af. Altijd wat, hier. Flutseprutse.

 

Overal zie je Jacaranda’s bloeien; voor mij zo’n ‘’kunstachtige’’ kleur, dit paarsblauw, maar het knalt er wel uit. De agave is ver boven het dak uitgerezen, en we zien al aanzetten van bloemen. Spannend.

In de tuin heerst weer het zomerregime: vroeg op, werken tot een uur of 10, dan douchen/ontbijten. Ziezo, is het niet te warm, en kan je heerlijk werken. Joost heeft vandaag gefreesd, en dat scheelde veel werk. Op 2 rijen na ben ik weer helemaal bij. Dit weekend weer nieuw inzaaien/planten.

 

Maandag bijeenkomst Platvorm met leden; advocate legt situatie en vervolgstappen uit. Zij ziet het positief in. Ik? Eerst zien, dan geloven.