Nieuwtjes

Over Mont Ventoux en zo

Vrijdagmorgen: ik ben er even door. De complicatie is niet al te best, kans op herstel is niet vanzelfsprekend. En ik wil bewegen, maar het lukt niet. Omdat de spieren niet willen/kunnen en de zenuwen in de fik zijn gevlogen. Ik ga er 300% voor. Ik vecht. Maar zo af en toe heb ook ik een kort lontje, of wij samen. Het valt potverdorienogesaantoe niet mee. Sorry. Ik doe mijn best . Joost ook.

 

Zaterdag: Op het terras wachten 86 jasmijnbloemetjes, om van het stengeltje gerist te worden. Gedroogd worden ze later toegevoegd aan groene (bio) thee: heerlijkste thee, die jasmijnthee (maar let op, neem alleen jasminum officinalis, de rest is giftig!). Blacky vleit zich na vele aaitjes naast mijn stoel en ‘’bewaakt’’ me. Catootje kwam langs. Geen idee, waarom hij niet meer vlak bij ons wil zijn. Pestkoppen van poezenkattels? Maar hij ziet er goed uit, en ’s nachts eet hij. ’s Morgens maakt hij zijn rondje, en vaak zie ik hem vanuit het badkamerraam ‘’goedemorgen Catootje’’ roep ik dan. Toch even contact.

9kg aardappelblokjes in de vriezer, 10 porties bonen. Dan maken we heerlijke pittige kip, aardappelblokjes en tomatensla. Na rust roep ik ‘’kom op’’, want Joost had iets bedacht. Met krukken, rollator, stoeltje en Joost’s sterke armen.  Zwembad, 30 graden. Heerlijk, dat water. De huid geniet, en oefenen gaat ‘’lichter’’.  En ik kan eindelijk de omranding van Joost zien (de aanzet tot het mozaïek, zodat de zwembadboys de binnenrand kunnen afmaken); het zal nog even duren, dat mozaiekelen, maar het gaat mooi worden!

 

Zondag 48 bloemetjes. 10 kg tomaten weg gewerkt. En daarna zwembad, weer een uur. Met de lunch maakt Joost frituur-frietjes (doen we misschien 2x/jaar, anders altijd uit oven). Erbij: ‘’gschnätzlets’’...ofwel kalkoenfilet in reepjes, met champignons, ui, knoflook, bacon, augurk, paprika, mosterd, ketchup, kruiden, specerijen, wijn en room. Met tomatenkomkommersla. Zalig.

Maandag: eerst 69 bloemetjes rissen, Blacky ligt ‘’waaks’’ bij me, en dan om 0850 het zwembad in; rekken, strekken, op tenen, op hiel, ‘’leren’’ loopbeweging maken, want echt lopen lukt nog niet. Joost vindt, dat de zwelling en kleuring fors minder zijn. Ondertussen oogst, wiedt, kookt, regelt hij boodschappen en was, kortom druk, druk, druk. Samen proberen we zoveel mogelijk werk te verdelen; wat ik kan, doe ik. Ik wilde zondag nog wel even wat kilo’s uien wegwerken, maar hij vond 10 kg tomaten welletjes. Dinsdag roept ie, doen we de uien. Ok. Niet alles in een, prima, Joost! D

Dinsdag: nog een paar kilo’s tomaten, 16 porties uien (4 kg) in de vriezer (buiten hangen kan niet meer, ze gaan schimmelen). Met enige krachtinspanning, en allesbehalve elegant, kom ik die dag 2x in/uit zwembad. Ik opper een touw, via de palm, over het zwembad? Want ik mis ‘’rechts’’ iets om me vast te houden/aan op te trekken. En wil Joost z’n rug niet belasten.

 

Woensdagmorgen eerst auto naar garage, vorige week had ie een beurt gekregen, maar er moest nog iets verwisseld worden en daarvoor moesten onderdelen komen. Dus Joost zou erop wachten;  gewapend met een sudoku-boekje is een uur zo om. Joost heeft iets slimmers bedacht dan mijn touw: heeft nog een stang om zo’n zwembadpanel omhoog te houden. Past precies tussen inganghoek en bovenkant hoek instap. En ja hoor, nog wat onwennig = na 10x vast eleganter = kan ik zelf vanuit kruk naar bad en weer terug. Met Joost op de achtergrond. Pffff....Zo worden we elke keer slimmer/handiger. En ik zit voortaan niet meer als  Miep op de achterbank met benen recht, maar voorin. Ietwat gehannes nog bij instap, en nog niet echt comfortabel, maar zo moet het maar. Weer iets minder ‘’invalide’’ gevoel.

De peut is blij woensdag, er is in die 1e week van therapie en oefenen toch wel vooruitgang te zien. Of het zo doorzet? Soms zie ik het even niet, als het me verdorie niet lukt, om de voet te bewegen naar re/li. Maar goed, doorzetten. Neem me voor het 3-landenpunt te schrappen, en te gaan voor de Gurten (berg in stad Bern); dan Coll de Rates, en dan de Mont Ventoux. Fietsend in het zwembad.  Doe ik daarna nog de TdF dunnetjes over....Of zo....Klinkt leuk. Traan is dichter bij dan lach. Na ruim een uur oefenen op naar de keuken; 1 droogmachine gevuld met 9 rekken citroenschijfjes; kunnen we’t weer bijbenen buiten. Als Joost terug is van tanken/boodschappen de 2e plons. Krijg nog eens zwemvliezen...