Nieuwtjes

Traplopen, snoezelen en olijven

Regelmatig probeert ‘’het stemmetje’’ binnen in mij het ‘’laat toch, doe vandaag eens niks’’ Vooral nu het zwembad naar 28 graden is gegaan. Erg verleidelijk. Zit nu op 45 baantjes zwemmen. Elke dag 5 meer. Daarna; hete douche, ontbijt, ‘’wolletjes’’....Ik ben licht allergisch voor wol....en die wolletjes, dat zijn kniewarmers (o.a. goed bij reuma); ik heb er een hekel aan, maar het werkt wel. Ondertussen ploetert Joost door: wat verzet hij enorm veel werk extra: huis, tuin, beesten, was, ijzerscherm voor de ramen bijschilderen, filters vervangen en nog zoveel meer. Kanjer.

 

Vrijdag was alles geïnstalleerd door de Solarboys. Behalve de inverter en de log. Want die waren niet zoals beloofd gekomen. Nog wachten tot 1 november. Denken ze. Joost baalt. Had ie toch zo gehoopt, snel te ‘’besparen’’. Komt wel goed, schatje. Ondertussen is ie al druk aan het zoeken naar ‘’uitbreiding’’/hybride systeem. Er lijkt een betaalbaar alternatief te zijn. Maar eerst moet dit even 2 maanden werken, dan weten we hoeveel ‘’stroom’’ we hiermee genereren.

 

150 bloemen voor 1 g saffraan....we weten het. En elke dag kijkt Joost naar de rij; komen ze al op? Nog niet. Spannend. En jawel, vrijdagmiddag komt Joost me vertellen ‘’1e 2 puntjes boven de grond!”. En om de paar dagen een zalig donkerrood, smaakvol aardbeitje! Enne...we kunnen al mondjesmaat oogsten van onze mini-tomaatjes uit de stenen bak bij de keuken!

 

Joost weet nog net een vogelspin, met jongen op haar rug, te redden; voordat hij de auto terugreed onder de carport, zag hij haar. Wonder v/d natuur. Eerst maakt ze een cocon-ei, en als de spinnetjes zijn uitgekropen, mogen ze op Ma’s rug. Nu blijft ze hopelijk veilig in de klimop-heg!

 

De trapleuning voor de keuken is klaar. Joost heeft hem geschilderd. Geweldig! Ik ben er blij mee! Weg met die ramp. Op naar ''normaler''...

  

Het is ‘’oorverdovend’’ stil over de asfaltfabriek: een procedure loopt bij het Gerecht, de Gemeente geeft geen sjoege, en ook  in het dorp lijkt de belangstelling volledig ingezakt. Ondanks inspanning om m.n. ook de Spaanse bevolking goed te informeren en erbij te betrekken. Afwachten is zo frustrerend, wetende dat we nu even niets kunnen doen...Alhoewel.

 

Verdorie, is de klep in de jacuzzi stuk. Zo’n ding kost maar een Euri of zo...maar als je hier in Spanje de Spa-jongens mailt, vragen ze gelijk 12,00. In China? Met de complete installatie, nog geen 65,00. Maar ja, er zijn wel boeven; Wil je bestellen, zeggen ze ineens, dat ze voor 92$ de ozonizer plus 1 klep sturen. Ammehoela....dan kost die dus 27? FLutsepluts. We hebben er nu maar 5 stuks in China via Aliexpress besteld. Voor 5,20. Per post komen ze.

 

Onze af-en-toe-tuinhulp is de cipres-heg bij het zwembad aan het snoeien; want de zon komt nu steeds lager. Joost haalt 26 bladeren v/d palm aan de voorkant weg. Nogal wat bladeren hingen zowat tot op de bodem; erg lastig als je daar onderdoor moet, vooral als er naalden in je hoofd zitten...De mannen werken hard: de agave-piek van 8 meter is eruit, op de rand bij de moestuin worden de agaven ook bijgesneden, wilde opslag wordt weggesnoeid. Ziezo, dat ‘’ruimt’’ echt op.

 

En dan komt Joost donderdag doodleuk voor het eten vertellen ‘’de olijven zijn rijp’’. Echt? Echt. Vrijdag maakt hij nog een rondje, maar zoals het er nu naar uitziet, gaan we snel plukken/persen. Hij plukt. Ik sorteer de bladeren eruit. Daarna wassen, vermalen, op matjes leggen en persen. Dat redden we samen. En we doen maar 1 keer (d.w.z. ca. 50 kg). Nog nooit zo vroeg olijven geoogst/verwerkt! Maar goed, overdag is het nog 26 graden!

 

Blacky ligt nu praktisch elke avond een paar uur op mij te snoezelen; eerst ‘’vreet’’ ie me op, en weet hij niet, hoe diep hij met zijn koppie onder mijn kin moet komen...en dan gaat ie languit liggen, af en toe een aaitje, af en toe de oogjes even open...als ik van ijs was, zou ik acuut smelten, zo aandoenlijk. Die lieverd. Met de andere poezekattels lijkt het vooralsnog zonder al te veel gedoe goed te gaan. Ze gaan om beurten eten. Dat scheelt gedoe. Maar echte toenadering? Enfin, we voeden (en houden van...) 8 viervoeters...met of zonder aaitjes. Maar het is wel een drukte van belang hier.

 

Oh ja, nog een week lang elke dag ieder een hele bak druiven eten. Dan zijn ze op. Geen punt; want dan zijn er mandarijnen. Jawel, het gaat gewoon door....