Nieuwtjes

Olie, Kumato, mandarijnen en zonne stroom

Olijven: na de oogst van donderdag gingen we vrijdagmorgen voortvarend te werk. En 12.30 was de klus bijna geklaard; op af en toe een paar slagen v/d pers aandraaien na. s ’avonds werd de volle bak naar binnen gedragen, floepste net een beetje olie eruit. Zonde, maar de bak was wel erg vol/zwaar. Enfin, in de middag de schoonmaak: matjes leegmaken, weken in zeepsop, vooraf eerst de grove resten wegspoelen. Ruim 50 kg weggewerkt. Ca. 9 liter olie. Zondag, met stralende zon en een niet-koude wind, maakt Joost de rest schoon. Om 13 uur is alles klaar, en daarna in de kelder opgeborgen. Kanjer, die man! Ik kon helaas niet zoals gebruikelijk veel helpen.

Tja, en er hangen nog een 3-tal bomen tjokvol zwarte olijven, en andere bomen hebben nog groene olijven zitten. Maar wij plukken ze niet meer. Heb al wat rondgebazuind, maar vooralsnog niemand, die ze wil. 40 – 50 kg, gratis en voor niks. Het zij zo.  

 

Bij de Mercadona zie ik ineens dezelfde mini-tomaatjes als bij ons in de ‘’stenenbak’’. Het blijkt een Kumato te zijn! Yammie! Hij zit nog tjokvol, die ‘’struik’’ en elke dag pluk ik een paar voor in de sla. Hebben wij weer. Met dank aan een vogel...

 

De eerste mandarijnen opgepeuzeld. Zalig zoet. Verdorie, en in een paar andere zitten wormpjes. Tja, mijn fout. Had ik maar niet moeten vallen/hadden we vaker kunnen spuiten (bio) en waren die beestjes er niet in gekomen. Helaas, vlg. jaar beter..

 

De trapleuning in de keuken werkt top! En nu het water in het zwembad 22 graden is? De eerste 2 minuten zijn erg, maar daarna zwem ik stevig door. En anders...gaat er t.z.t. eerst een keteltje warm water in het pak. En daarna? Koop ik een 8 mm pak...Met de fysio ben ik voorlopig gestopt; alles wat ik kan doen aan oefeningen, kan ook thuis. Elke dag. Op naar airwalken.

 

Tot op heden hebben we nog niet hoeven verwarmen. De zon en de goede isolatie van huis en dak zorgen ervoor, dat het in huis heerlijk warm is. Deze week overdag buiten tot 19/20 graden, en nachttemperaturen onder 10. Dinsdagmorgen 6.2. Het wordt winter. 

 

Iedereen heeft dus nu de bevestiging van de ‘’notificación’’ inzake de Asfaltfabriek. Ik bel de policia Local, of ze de mijne ook hadden. Aardige politieagent kwam langs. Met een stapel van notificaciones die ze nog niet hadden verdeeld...Die van ons zat er niet tussen. Vlg. de Gemeente is de termijn inmiddels verstreken en kachel ik er achteraan. Vreemd. Tegelijkertijd met de andere 5 medestrijders heb ik de aanvraag ingediend via de advocate. Hoe dan ook, verontwaardiging en hoogoplopende emoties in de groep. Ik vermoed een fout bij het advocatenkantoor. Daar hoor ik niks over. Maar ze biedt aan, alsnog iets te regelen zodat ik kan participeren bij evt. verschijnen voor de rechter. Een v/d medestrijders had een simpele oplossing: ‘’je gaat mee als we naar de rechter moeten, omdat je onze adviseur bent, naast onze advocate’’. Maar daarvoor moet ik die registratie hebben, want ik geloof niet dat ik zomaar naar binnen kom. Kloppen doet niet. Maar de groep staat achter me.

 

De tuin ziet er puik uit nadat de ‘’tuinman’’ 3 keer is langs geweest. Mag gezien worden. Fijn. Donderdag plukte ik nog wat onkruid uit de bloembakken; de kippen smulden ervan.

 

Donderdagmorgen: alles is aangesloten, maar ergens klopt het nog niet. Die solarinstallatie.  Potverdrie...Woensdag zouden ze met 2-3 uurtjes klaar zijn. Om 19.00 vertrokken ze. Niet klaar. En donderdag? Het systeem is te nieuw kennelijk. Maar wel supermodern en top. Hutseflutspruts-nogeensaantoe, wordt de opgewekte solar naar het electranet terug geleverd, lijkt het. Of lezen ze verkeerd? Huh? Er was speciaal een interface/kastje geplaatst zodat het NIET terug geleverd kon worden (mag niet, bovendien boete). Ondertussen is het 14 uur. Pffff....Zegt die leukerd van een ‘’electrista’’ nog ‘’maar alle stroom die je nu gebruikt, is solar’’..Ja, ja, kan ie makkelijk zeggen, maar hoe weet ik dat nu? Enfin, Joost is rustig ‘’is hun probleem’’. Even later – als ik aan het koken ben (jawel, met 1 of zonder kruk ben ik weer ‘’in charge’’ en zorg ik weer voor het eten) – roept ie ‘’nu het debat een paar minuten pauze heeft, kost het ook geen stroom’’. Grapjas...Enfin, het probleem is ook na de lunch niet verholpen. Blijkt een programmafout te zijn. Verdorie. Na 18 uur functioneert alles, is e.e.a. aangesloten aan de pc, en kunnen we per dag zien, hoeveel solar energie we opwekken. Als het onvoldoende is voor het verbruik, wordt automatisch de verbinding met het elektra net gemaakt, en krijgen we ‘’gewoon’’ stroom. In de zomer veel meer dan in de winter. Mogelijk nog 6 panels erbij. Effe eerst afwachten.

 

De week liep dus weer eens heel anders dan gepland. Dat zijn we inmiddels gewend. Het zij zo. In elk geval hebben we nu vrijdag ‘’vrij’’ en geen mensen over de vloer. Zalig. Rust.