Nieuwtjes

Vlaggetje, kletsnat en schaapjes niet tellen

Vrijdagmorgen, na 1 ½ uur mozaïeken is de klus klaar: de hele rand ziet er vrolijk uit met die handgeschilderde visjes op de tegels, tussen de gewone tegels-in-stukken. Het was zowaar 24 graden! Nu goed laten drogen en dan nog voegen. Da’s een rotklus.  Maar het wordt mooi!

En daarna gingen we uit eten bij ons favoriete restaurant: heerlijke St. Jakobsmossel, pannetje ‘’paddenstoeltjes’’ en lamscarré voor mij; Joost neemt een ensaladilla, pannetje gamba’s en een solomillo. Genieten.

 

Zaterdag: onwennig. De zon schijnt eens niet! Joost maakt het plateau schoon/klaar zodat het maandag gevoegd kan worden. Ik heb voor 1 keer een ‘’baaldag’’. We waren laat opgestaan (09.30), en als ik dan zwem en zo....ontbijten we pas tegen 10.30? Nee, eerst ontbijten. Ga ik wel om 12.00 uur zwemmen. Nee dus...Ik krijg me vandaag niet op gang. Zondagmorgen is het weer gewoon: opstaan, zwemmen, ontbijten. En maandagmorgen zelfs heel vroeg, want de auto moest naar de garage.

En dan staan om 10.30 uur de solarboys (gedrieën) voor de poort. Alles is/wordt nagemeten. 2 v/d 3 lui snappen het niet. Ik ben geen technicus, maar ik snap wel, dat als er ’s nachts xxx geconsumeerd wordt, niks geen stroom wordt opgewekt/verbruikt wordt via de Panels maar gewoon via het electranet. Maar als dan ‘s morgens de zon begint te schijnen, start de productie van de panels en zonder dat er ook maar 1 nieuw apparaat aan staat, verbruiken we ineens hetgeen we opwekken? Huh? En zodra de panels minder opwekken, verbruiken we minder, terwijl dan b.v. wel meer aan staat? Hier klopt toch ergens iets niet? Draadjes verkeerd aangesloten? Enfin, ik word knettergek van die boys: dan weer 1,2 of alle drie in de studeerkamer, kijkend naar het scherm, het huis doorlopend, buiten staand, niks doend, wachten tot iemand belt en ondertussen poetst onze wervelwind stoicijns door....Gebeuren doet niet echt veel zo. Met dat solar. En stroom gaat dan weer af/aan. Geduld is een schone zaak....Het komt wel goed, schatje. Ja Joost. Om 14.00 uur vertrokken ze. Ik had het eten al klaar: een eenpanshussel met aardappel, paprika, ui, knoflook, mais, gehakt en zo. En een gemengde sla.... Ze komen morgen terug...als de zon schijnt. Om e.e.a. in te regelen. En jawel: het is bewolkt. Woensdag regent het. Vrijdag?

 

Of ie een zwarte stip mag zetten op het midden v/h hoofd...ter oriëntatie...’’Is het makkelijker als ik er een vlaggetje in zet’’? roep ik...Enfin, een klein watte bolletje doet het ook. Joost zet steeds makkelijker de naalden, die ik vervolgens verder positioneer/erin duw. Teamwork.

 

Ik bel maar eens een keer rond 11.30. Of ik een probleem heb? Nee, ik wil weten, wanneer de auto, die gisteren was gebracht voor een kleinigheidje, klaar is...Oh, over een half uurtje/uurtje of zo. Als de baas er niet is, blijkt het altijd dat onze auto een dag later dan beloofd klaar is. Toeval? Enfin, ik heb geen puf om me op te winden. Om 12.30 is’t klaar.

 

De enorm grote coniferen achter in de oude fruittuin zijn gekopt. Ze zouden soms net even wat schaduw over de solarpanels geven. Pittige klus geklaard. Ik vond het maar eng; stel dat Joost valt, of...of...Maar die beren wuifde hij opzij, ‘’alles gaat veilig’’. Gelukkig. Het voegen van de tegelrand bij het zwembad laat ie dinsdag zitten, na deze snoei/opruimklus. Op woensdag wordt nl. regen verwacht. ‘’Kan het schoonspoelen voordat ik eraan begin’’ is zijn redenatie. Zit wat in, waarom zelf doen als het voor je wordt gedaan? Dat schoonspoelen dan. Want de voegkabouters zijn effe met de Noorderzon vertrokken. Da’s overigens heel onhandig, want daar is het koud, met hagel en sneeuw; maar ja, dat moeten ze zelf weten... En ook hier is het woensdag een grijze miezeldag. Dat vraagt om vrolijk eten: geel-oranje-rood en vooral een pitje, om het warm te houden: heerlijke kripiek, een rijst/nasihusseltje met boontjes, paprika, kip. Word je lekker warm van.

 

Woensdagavond komt Blacky kletsnat naar binnen. Ik maak hem droog met een zacht doekje; hij vindt het heerlijk. Als hij weer warm en droog is, likt hij mij als dank onder mijn kin. Kan ik weer schrobben...maar dat geeft niet, lieverd, je ‘’surrogaatmammie’’ beschermt en verzorgt je wel...

 

Heb ik weer...lees ik ‘’moeite met slapen? Tel geen schapen maar praat eens met de herder’’. Ja, leuk bedacht, maar die ligt diep naast me te pitten...(! of dacht u aan iemand anders?....)