Nieuwtjes

Zonnige winter, waterkoud & van binnen warm

Terwijl de zon volop straalt, er geen wolkje aan de lucht is, fluit een ijskoude wind rondom het huis. Brrrr......Wat zijn wij blij met ons goed geïsoleerde huis! Als ik uit het 17 graden zwembad kom, waai ik bijna omver...Geen voegen op vrijdag, dus. Maar wel chilies, paprika en tomaatjes plukken, voor als toch een klein nachtvorstje komt. Een koudegolf is over Spanje aan het trekken. Overdag onder de 15 graden, ’s nachts rond 2 graden. Koud dus.  Tijd voor een Thaise kippensoep; met veel groenten en lekker pittig. Word je warm van. En eventuele bacteriën en virussen zullen snel op de loop gaan, want dit soort soepjes zijn voor de ‘’soul’’ en het lijf. Geen plek voor engerds.

 

Zondag; zwembad 16 graden. En potverdriedubbeltjes, nog steeds ‘’gaten’’ in de vloer! Na 30 min. voel ik wel wat ‘’frisheid’’ maar met ruim 5 minuten in de jacuzzi warm ik lekker op. Schilderen, mozaïeken, beeldhouwen, kleien, schrijven...komt wel als het weer warmer wordt. Joost is geweldig, steunt me en samen vechten we. Kijk maar eens op google naar afbeelding voor frog – never ever give up.....En we genieten van kleine dingen. Zoals een paar meter ‘’gewoon lopen’’, niks waggelstap. Enne...als ik soms kort-door-de-bocht, geïrriteerd, geëmotioneerd of anderszins onbegrijpelijk gedrag vertoon? ‘’Gooi’’ het over de schouder; laat gaan. Het is niet zo bedoeld. CRPS komt met vele symptomen, zo ook deze. Of ‘’kuilen’’ op de bodem, of alles uit handen laten vallen of... Geen excuus, als je’t maar begrijpt. Ik doe mijn best.

 

Maandagmorgen: deze nacht was koud: min 2.6. Om 08.50 nog min 1.8, maar ik bikkel ga toch het zwembad in. Dat is nu 15. Het is te doen. Vadertje Winter mag weer naar’t Noorden, ik wil warmte! We zijn niet materieel ingesteld. Dus Sinterklaas Kapoentje, gooi wat in mijn schoentje, dat hoeft van ons niet. Gedichtjes, en ook surprises, dat is wel leuk. Dus al wat ik op 5/12 heb te schrijven, gaat in rijm. Daar mag de ontvanger blij om zijn...

 

Dinsdag komt de solar-baas. Na 2 ½ uur is het probleem met back-up via tel. van de technicus opgelost en functioneert alles. De aansluiting/verkabeling was correct, het was een programma-dingetje...(nou ja, dingetje)....enfin, het werkt. Op naar fase 2: een grote batterij en nog wat panels of is de payback time toch te onvoordelig? Wordt vervolgd. Ik ben helemaal hoteldebotel...

Dus besluiten we naar Alicante te gaan en daar aan de promenade te gaan eten. In plaats van me voor het restaurant te laten afzetten, wil ik lopen. Proberen kan ik, toch? Overal op de promenade zijn stoelen, dus als het te veel is, kan ik rusten. We lopen langs het water. Kijken naar visjes, de boten, mensen en genieten v/d zon. Wat zal het zijn, 800 meter of meer? In elk geval, het lukt! Overwinning! Heerlijk gegeten. Terug? Ook lopen, en halverwege op een terrasje direct aan het water nog een glaasje wijn in de zon.

 

Woensdag: is het water 14 graden. Het moet niet veel lager worden...Gelukkig had Joost gisteren de jacuzzi een graad hoger gezet. Zalig. En eten? Tijd om het wildzwijn uit de vriezer te halen (...nou ja, de ragout dan)...lekker laten stoven. De laatste grote portie pepertjes is weggewerkt: 7 prachtig grote knalrode pepertjes-strengen hangen op het terras voor het raam. Mooie en leuke, kleurige – straks eetbare - decoratie. De gele heb ik gesneden en zijn naar de vriezer. Ziezo, vlg. jaar hoeven we geen pepertjes te zetten, denk ik....Ondertussen is Joost nog wat amandel- en andere bomen aan het snoeien. Ook de aspergestruiken moeten gesneden worden.  Langzaamaan, maar het werk gaat wel door. Kanjer, die man van me! Tot 16.00 uur hadden we ‘’zonnestroom’’’; voor de afwasmachine, de kookuren en de airco om even de keuken een beetje bij te verwarmen. Ziezo, dat gaat lekker.

 

Met de buren hadden we afgesproken, onze e-boeken uit te wisselen voor de e-reader. Laten zij nou bijna exact eenzelfde lijstje aan boeken daarop hebben dan wij. Hoe bestaat het. Ik ben blij met hun leen-boek van Dan Brown ‘’De oorsprong’’; voor het eerst sinds lang weer lezen.

 

En natuurlijk zijn er weer feestdagen hier: woensdag en vrijdag. Dus velen nemen een ‘’puente’’ en zijn dus donderdag vrij. Heb je zo 5 dagen ‘’vakantie’’ als Spanjaard. Joost is druk aan het rekenen ‘’loont het wel/niet’’; moet er een 7 of 10 kW batterij komen etc.etc.etc, hij heeft het maar druk. Is ook niet niks, zo’n besluit. Vandaag: spaghetti met zalm, courgette en paprika in tomatenroomsaus.

 

De winter is aan het vertrekken. Voor zondag wordt zelfs 20 graden of meer voorspeld. Heerlijk.