Nieuwtjes

We hebben gewonnen!?

Laatste nieuws even als 1e....Vandaag, donderdag 15/2. In de krant Información staat vandaag een artikel: de lokale politie heeft op last v/d gemeente de Asfaltfabriek verzegeld. Nadat het bedrijf eerst de juridische strijd had gestaakt, en na een paar weken ook de miljoenenclaim (bezopen) hadden ingetrokken, heeft de gemeente alle fouten hersteld en de vergunningen ingetrokken. Het lijkt een gestreden strijd. Maar ik/wij rusten pas als ie weg is. Maar toch....OVERWINNING! http://www.diarioinformacion.com/elda/2018/02/15/ayuntamiento-hondon-nieves-precinta-planta/1988804.html

 

Donderdag – afgelopen week dus - om 17.30 bleken eindelijk alle 17 panelen bij de Inverter te boek te staan. Joost mocht vervolgens aan het werk, om via zijn PC de configuratie van 9&8 panelen correct te laten verschijnen. Nog een hele klus. Maar alles schijnt nu te werken. En over die batterij? ‘’Ze’’ snappen er niks van. En ook de importeur blijft beweren dat het ‘’back up’’ systeem niet kan. Vlg. LG Chem en SolarEdge dus wel. Enfin, we gaan nu eerst verder met de warmtepomp voor het zwembad. En via de solar-dealer willen we iemand, die met verstand/kennis – als het zover mocht komen – de batterij installeert.

 

Joost heeft de kat-met-muizen-plaat perfect opgehangen: het deurtje v/d elektra is zo onzichtbaar, maar makkelijk toegankelijk. Zie voor foto http://www.123website.nl/builder/pages/preview.aspx?pageid=100980813

 

Felix heet eigenlijk Motsie. Maar onze naam is leuker. Vinden wij. En hij...We hadden onze ex-overbuurvrouw gebeld: eerder die week waren tuinlui bezig, en sinds die dag hadden we’m niet meer – zoals gebruikelijk praktisch elke dag – bij ons zien komen smikkelen. Of ie opgesloten zou zijn? Dat ie geen eten krijgt een paar dagen, da’s geen punt, maar geen water? Dus toch maar gebeld. Blijken ze daar al de hele week bezig met zwembad, tuin en zo, en krijgt ie dus iedere keer van haar te eten. Ja, hij zag er fantastisch uit! Dank je de koekoek! Enfin, er is niks aan de hand. Mis hem wel...die vreet-brommel-boef-op-hoge-poten...En alsof Felix ingeseind werd...zaterdagmorgen horen we groot gebrom. Hij is er weer. Nou ja...voor het luik, want Wippie is niet van zins hem binnen te laten zo van ‘’niet ‘’thuis’’ komen eten? Blijf nu ook maar buiten’’ leek ze te communiceren. Nou ja, goed gevoed toezelde hij na een poosje af. Maar hij is er weer. Felix. De kou lijkt uit te lucht. Niet meer tot 0. Nu nog de zon; want het is wat grijzig deze ochtend.

 

Zon! Joost is helemaal blij met zijn energie-fabriekje...het werkt allemaal, de 17 panelen zijn goed aangesloten en op de pc is exact te volgen wat verbruikt/opgewekt of bijgekocht wordt.

 

Geef de mensen brood en spelen....de oorlogen en ‘’gedoe’’ zijn Verweggistan....en gelijk is urenlang op tv en radio OS aan de gang. Is er geen wedstrijd, dan eindeloze analyses en voorspellingen. En als het niet OS is, dan iets anders. Oef....als je geen sportliefhebber bent, heb je dikke pech. Ik voel me ernstig gediscrimineerd.

 

Voor het eerst denk ik, in de bijna 10 jaar dat we hier wonen – eten we zuurkoolstamp met Unox rookworst (die dus, zuurkool hadden we vaker, ook zelf gemaakt). Toen wij jong waren, was een handje chips of frisdrank een traktatie die misschien 1x/maand voorkwam. Kreeg je 50 cts., stond je heeeeel lang te kijken, welk snoepgoed je daarvoor kon krijgen; b.v. zo’n schelp die eindeloos lang likplezier gaf...Later, toen we werkten, was een ‘’frietje speciaal van Ben Mos’’ soms in het weekend een extra uitje, een zure bom op de markt peuzelde ik met veel genot op. Of 1-2x/maand een Big Mac, toen ik in Arnhem werkte. Nu genieten we af en toe van een echte Hollandse haring met/zonder uitjes. Nooit meer McD, en als we frietjes willen, maken we de ketchup of de McD-saus zelf. Veel lekkerder.

 

Zo kan het ook...een meevaller, die niet in onze begroting voorkwam, maakt het besluit om toch een warmtepomp voor het zwembad aan te schaffen, iets makkelijker. Eigenlijk is het vooruitlopen op de 1e uitbetaling per vlg. jaar...Op naar lekker warm water. Nu nog een kussentje plaatsen aan het eind v/h zwembad; ’s morgens knal ik soms met een vaart ertegenaan – rugzwemmen met ogen dicht is daarom al niet handig. Bovendien raak ik regelmatig de tel kwijt v/h aantal banen. Geen wonder dat Joost soms roept ‘’goh, wat was je lang bezig’’. Bij twijfel doe ik er gewoon 1 of meer extra...(zit nu op 65 banen of meer van zwemmen/aquajogging). Als ik Joost vraag naar een handige oplossing roept ie doodleuk ‘’dik kussen op je hoofd, met elastiek onder je kin vastmaken’’...LOL... Donderdagmorgen zegt ie ‘’effe wachte’’ en haalt uit de schuur een nieuw sponsje. Stopt ie onder de kap. Het werkt!

 

Gemak dient de mens. En omdat Joost zeker de komende maanden nog het meest in de tuin moet doen....hebben we een plantstok gekocht. Gooi je bovenin het plantje; zet je de stokpunt in de aarde, knijp je’t open, en zit plantje erin. Niks zittend op een stoeltje, of bukkend/knielend planten. Woensdag zette Joost 2 x 30 slaplantjes er met de hand in, maar de plantstok is onderweg. Easy-peasy. Donderdag is de temperatuur 18 – en later zelfs 21,1. ZALIG!

 

Even een ritje gemaakt door de omgeving. Fijn dat Joost weer tijd/rust vindt om te fotograferen. Met de prachtige amandelbloesems is er een overvloed aan moois te zien! Zin in ''amandelwolkjes en blauwe luchten''? https://ocelotsfotoblog.blogspot.com.es/