Nieuwtjes

Kabels, buizen, zon & regen

Vrijdagmorgen:  – 3.3 gevroren, niet voorspeld. Het lijkt erop dat er geen schade is ontstaan. Net 1 v/d laatste koude nachten die moet donderen? En ja hoor, die dag kwam de electricien. Na 1 week. En dacht gelijk, om meer geld te vangen. Hij wilde wel even het hele electra-kastje reorganiseren...Nee, hoeft niet. De electricien van de solar had het zootje (deels van hem) al gereorganiseerd en we hoeven alleen een nw. groep erin. Joost trekt de kabels, hij zet ze in de resp. kastjes en hoeft hij alleen nog aan te sluiten. 1x vel over de oren is genoeg. We wachten met  bestellen v/d warmtepomp tot electra gereed is. Je weet nooit hier.

 

Zaterdagmorgen; vorige nacht weer flink gevroren. Joost werkt razendsnel: kabels zijn gelegd. Klus zo geklaard. Top, die kanjer! Zondag gooien we het programma om: het is zonnig en warm! Buiten genieten we van een lunch met hapjes: kleine braadworstjes, sardientjes, zalm met citroen-dragon-mayo, brood & boursin en een salade van kropsla (little gem), ingelegde paprika, mais en augurk. En een glaasje wijn. Zalig. Vogels fluiten en flirten om het hardst, ook de Hop (die normaliter in Afrika overwintert) is er en de poezenkattels genieten lui van de warmte. Heerlijk!

 

Maandagmorgen flikkert het Internet aan/uit. Ergerlijk, net tijdens mijn krantenrondje. Enfin, plan B, andere dingen doen dan maar. Weer stralend weer. In NL:  ‘’koud en guur’’. Oeps. Roept Joost ‘’zit er weer een fors te stoken buiten’’. Ikke balen, die Spanjolen doen ook maar...stinkt mijn wasgoed weer naar rook. Kom ik er later achter, dat Joost de brandstapel i/d fik heeft gestoken. Met zonder vergunning. Pardon? ‘’zeg ik toch dat ik me vergiste?’’ roept die leukerd. Wordt een echte Spanjool...

De tuinman is bezig, Joost bosmaaiert en wervelwind is in huis bezig. Wat zijn we allemaal druk. ’s middags kook ik aziatisch: volkoren rijst en een gerecht van heek, garnalen, paprika, mais, boontjes, kokosmelk, chili, laos, sereh, gember, curry en nog zo wat lekkers. Plus een lekkere salade. Yammie.

 

Dinsdag zou electra aangelegd worden. Joost heeft alles in huis ter voorbereiding v/d aansluiting voor de warmtepomp daarna. Buizen leggen met bochtjes, kranen en zo vanaf het plaatsje achter, dan onder het plafond v/d bar en dan naar binnen is klus nr. 2. Als je de prijzen bekijkt bij onze lokale aanbieder voor dit spul en wat het elders kost? Ongelofelijk goedkoop. Het gaat weer razendsnel hier. Joost lijkt Overtoom wel. Het water is nu 19 graden. Het regent. Goed voor de tuin, zo supermals, zachtjes. De electricien zou komen. ½ uur te laat, en spul niet bij zich wat we vroegen. Ergerlijk. ‘’Woensdagmorgen 9 uur ben ik er’’.

 

Nou, het is al 10 over...en het miezelt nog. Dit is echt de laatste keer voor die man,  steeds moeten wij onze plannen omgooien! En na een hele nacht helemaal niet slapen werd dinsdag een schrap-dat-dag. De kattenpoezels weer geen zin in opstaan. Snap ik wel. Hadden ook nog liever langer willen slapen. Het zij zo. Joost heeft gaten geboord in de muur v/h Casita; voor de aan/afvoer voor de warmtepomp; dat was nog een heuse klus; bijna 40 cm muur (oude, 2 nieuwe muren en zo)...maar het zit er. Dat gatenwerk. Netjes lap ’s nachts erin, want het vogeltje v/d bar (die slaapt altijd onder de kap bij de bar, vandaar...) zou anders zo maar hebben kunnen denken ‘’nieuw slaapplekkie?’’...En de bergen rond om ons? Zijn verstoppelt achter een dik nevel/wolkendek. Echt weer voor warm bij de kachel-koek-en-zopie weer (maar dan zonder koek). Tegen de middag klaart het op, kan de solar net opwekken wat we nodig hebben en het zonnetje komt zelfs even stralen! 11.30 is alles klaar. Maar die pief wijst toch even erop, dat op termijn de hele meterkast vernieuwd moet worden, als we meer willen. NEE, MINDER! Ja, maar...nee, niks ja maar...Klaar.

 

Donderdag gaat Joost verder met het aanleggen van speciale hogedruk-PVC buizen/bochten/kranen en zo voor de warmtepomp. Toch een hele klus. En na het bekijken v/h weersbericht besluit ik vandaag, dat vrijdag voorbereiding, en zaterdag broodbakdag is. Vandaag veel werk met website/blogs en ‘’onze’’ groep tegen-Asfalt-vechters wordt ineens wakker en wil beginnen met een partij. Had in november al voorgewerkt en uitgezocht, hoe je in Spanje een partij moet oprichten; en dit plus adviezen, voorstellen, vragen etc. al voorbereid. Kan ’t nu zo doorsturen. Maar ik ga niet erin zitten. In de partij. Zo ie er al komt. Dan wordt het weer net zoals bij het Platform: ik doe 80 – 90% v/h werk, en de rest ‘’praat’’ erover. Ik heb geen zin, noch de puf noch de wil om politiek actief te worden. Niet met Spanjaarden. Dat wordt gewoon niks: kost teveel tijd en werk. Ik laat los. Moet nog zien of ze doorzetten.