Nieuwtjes

Houtbij, poezenkattels en brandweer

Zaterdag: in ochtendjas op weg van bubbelbad naar huis, zie ik een insect op de vensterbank. Het is een ‘’bumblebee’’...zo’n onhandige grote bij-achtige vliegert, die overal tegenaan botst. Of ik even het toestel wil pakken. En foto’s maken van insect op zijn vinger. Enfin, 10 minuten later mag ik me eindelijk aankleden. Het is een blauwzwarte houtbij (een v/d grootste soorten bijen in Europa) en wat is de kleur v/d vleugels toch schitterend! Ga maar eens kijken op http://zoom.nl/foto/macro/de-blauwzwarte-houtbij.2932462.html?object=user&object_id=137447

 

Het lopen gaat steeds beter. De hinderlijke symptomen van CRPS zijn soms erger, soms minder, en het is onzeker, of dat ooit beter wordt of niet (zie hierover aparte CRPS rubriek op deze site). Maar Joost hoeft niet meer te slenteren; ik loop vlot, en ook aanzienlijke afstanden, hoor! In het water nu 70 baantjes: 10x zwemmen, 10x aguajog-lopen, 10x ‘’fietsen’’, dan herhalen en de laatste 10 verdelen tussen lopen/zwemmen. Ziezo.

 

Joost wiedt weer eens in de tuin. De kleine minibuitjes zijn groeizaam! We eten volop nog krulandijvie, kool, rucola, radijs. Knoflook, uien, sla, doperwten groeien mooi. Eens zien, wanneer we paprika, chili en tomatenplanten halen. Het wil maar niet echt warmer worden.

En hij heeft de stomp van de omgezaagde palm bij het zwembad met folie bedekt en stenen erover gelegd. Een pot wacht op ‘’vulling’’ maar het kan ook zo zijn, dat er iets anders op komt. Of een kattenpoezel zich erin vleit...Plannen zat. Tijd ook.

 

Ochtendvermaak: het begint met veel gebrom (Felix; geen B&B maar alleen een Breakfast&Drink kat). En demonstratief op tafel zitten ‘’ik weet van niks’’ (Blacky). Maxi en Mini op het plaatsje voor het luikje ‘’gaan we wel/niet naar binnen’’. Trek wint het van gedoe; Felix gaat smikkelen. Blacky blijft rustig zitten. Buikje vol? Felix foetsie. Maxi, Mini, Zwartje en Wippie komen eten. Terug van boodschappen doen, vleien Max en Zwartje zich – zoals zo vaak – op de lekker warme motorkap onder het afdak. Droppie ligt nu vaak op de plek van de oude gastank (die doet wel aan B&B), lekker in een holletje. Blacky ligt op het terras op de bank. Allemaal buikje vol, nu lekker slapen. Poezels.

 

Toch weer proberen: kochten een frambozenstruik. En 3x raden, waar ie vandaan komt? Juist. NL. Enfin,eerst een rode, dan nog een gele. Ze kosten wel 3x zoveel als in NL, maar ja, ze moeten dan ook 2000 km overbruggen. Maar zouden het weleens goed kunnen doen. Proberen. 

 

Woensdag gaan we even ‘’proeven’’; ondanks harde wind en gure kou (6 graden!) en wolken gaan we de Sierra de la Pila in. Een Natuurpark vlak bij ons. De eerste kievietsbloem en een paar orchideeën hebben we gezien! Plus veel bloeiende rozemarijn, tijm, gele, paarse, witte en blauwe bloemetjes. Maar er is nog veel niet in bloei. Nog 2 weekjes? Of eerder? Afhankelijk van zon en temperatuur. En die stomme brandweerpreventie-sukkels maaien hele velden af, net in de bloeitijd. Verstand op nul. Waarom doen ze dat niet in de winter!? Potverdrie!

 

We zijn dolblij met ons comfortabele huis: dubbele muren, dakisolatie 2x dubbelglasramen, ingeglaasd terras en indien nodig centrale verwarming. Bestand tegen een maart/april zoals dit jaar, met veel wind (en vooral ook nachtelijke stormen, waar je van wakker ligt), kou en neerslag. We horen van anderen dat ze haast ‘’wegwaaien’’ of kou lijden. Isolatie/goede verwarming is ook in warm Spanje in de winter echt nodig. Maar van ons mag het nu stoppen. Deze wind/kou. Warmte!