Nieuwtjes

Hollandse snack, vlammetjes en stortbuien

Vorige week is de ‘’Hollandse snackbar’’ in ons dorp geopend; van puntzakken friet, kroket, vlammetjes tot loempia’s; het is er allemaal. Plus Engelse snacks en zo. Voor wie wil. Geef ons maar Spaanse tapas.

 

En over vlammetjes gesproken...na weken dat het steeds beter ging, sloeg de vlam weer in de benen, ofwel eindeloze krabbelaars die op en neer renden; benen van teen tot heup in de fik of afgewisseld met tandarts-verdovingsgevoel en nog zo wat zeer onplezant gevoel & pijn. Potverdrie. Heel lastig om zo tot rust te komen. Maar....Het abstracte rug-sculptuur ‘’I’m back’’ is geschilderd en opgehangen. (nicojo website onder fotos 2018 of Pinterest: https://nl.pinterest.com/pin/520728775660098260/). Ik ben er heel blij mee..

 

Kan de puf nog niet opbrengen om aan het volgende project te beginnen. Komt wel. Joost heeft de tuin geploegd, met de vele mini-buitjes groeit het onkruid natuurlijk gretig door. Pech! Broem broem broem, foetsie! De eerste nispero’s zijn geoogst en opgepeuzeld! Tuinboontjes en spinazie staan op het eet-plan, naast witte & rode kool, rucola. Dunne sperzieboontjes zijn gezaaid.

Joost heeft voor mij een ‘’olifantenstoel’’ gemaakt: de poten van een witte tuinstoel zijn in pvc-buizen gezet en volgespoten met pur. Nu zit de stoel zo stevig als wat; omvallen is er niet bij, door de leuning kan ik me ophijsen en hem verplaatsen. Zo kan ik weer in de tuin onkruid wieden. Met extra bescherming (knie/enkel) en heel voorzichtig lopen, want de grond blijft ongelijk met stenen en zo. Ziezo, hoe inventief kan je zijn! Dank, lief!

 

Nou ja, 10 jaar hier, en nog nooit regen op 8 mei. Nu wel. Ik ben er klaar mee. Ik vier geen verjaardag meer....Ook al is het goed voor de tuin, mag de zon, de warmte nu eindelijk komen? Woensdagavond krijgen we vervolgens nog een heuse mini-gota-fría; of te wel een stortbui. Het is me wat.

 

Heb ik ’s avonds dat heerlijke superzachte hesje aan – v/d buren gekregen – komt Blacky op mijn schoot. Nou, niet echt, want het voelde kennelijk veeeeeels te zacht, eng, helup! Pas toen ik het opzij schoof en hij op het gewone t-shirt kon liggen, was het goed... 

 

Droppie komt nu vaker dicht bij huis. Wil ie toch aansluiting? Felix peuzelt elke ochtend zijn ontbijt op – al dan niet met aaitjes van Joost – en dan toezelt ie weer ervan tussen naar ‘’zijn’’ tuin.

De schijfcactus (Opuntia) heeft enorm veel ‘’kleintjes’’ gemaakt, maar zorgt ook voor veel bloemknoppen: de eerste gele bloemen zijn al open! En de kleine cactussen bloeien ook. Mooi!

 

Donderdag na de middag nog een gota fría; dubbel zoveel als gisteravond. Er was 3 mm voorspeld, maar we kregen 29 mm. Deze maand zitten we op 45,1 mm. Nog nooit zoveel gehad in de maand mei  (noch in februari of april en alle andere maanden, behalve nov/dec/jan). De groentetuin ligt onder water, de zonnepanelen hebben hun betonnen voeten in het water en de kippen lopen er ‘’verzopen’’ bij....Zoveel had nou ook niet gehoeven. Zal wel niks worden met ingezaaide boontjes, citroengras, veldsla en radijsjes...Pech....De komende dagen hoeft de waterkraan buiten niet aan.

 

Potverdorie-nog-es-aan-toe...Blijkt de leverancier van ons bio-kippenvoer ermee zijn gestopt. Weer op zoek naar een nieuwe leverancier. Heb ik weer...