Nieuwtjes

Rijstveld, ralreiger en tuinwerk

Niet echt de bedoeling. Rijst aanbouwen. Maar het ondergelopen moestuin-veld deed me even in een flits denken aan ‘’...meeste neerslag, wel 953 mm/jaar’’ van die Asbestfabriek-verzinsels.... https://ocelotsfotoblog.blogspot.com.es/  We hebben weer een (tijdelijke) logé: José de oppasser; gestoken in discreet beige pak, met een grote zonnehoed. Stelt geen hoge eisen. Zijn favoriete oppas-plek? De Nispero boom....Het is vrijdagmorgen nog behoorlijk nat in het land, hoewel het water nu in de grond zit. Even sla plukken, en verder eruit blijven, anders modderzooi...dus nee, even geen tuinwerk...noch spuiten (want met de trekker op het land kan nu niet). Gemak bij ongemak: Joost moest een diep gat graven voor een verstevigde paal voor de afscheiding naar de moestuin vanaf onze voortuin. Ging makkelijk...Maar hij wacht nog even met beton storten.

 

Voor het eerst na ruim 1 jaar naar de grote markt in Santa Pola. Heel veel gelopen. Daarna aan de promenade voor de haven gegeten. In de zon. En daarna zit ik vervolgens buiten tuinbonen te doppen: een hele emmer heeft Joost geoogst. Omdat we dubbel-doppen (1e dop 3 min. koken, dan nog eens doppen), blijft hier maar 1, en misschien 2 maaltjes over.

 

Helup....Big Brothers (waar dan ook) wil ons in de gaten houden...In een etiket van een T-shirt vond Joost een stikker tussen alle frutsels. Met een verborgen code...Ziezo. Spy on us...? NO! Joost heeft bedacht, als ie zo naar het dorp rijdt, plakt ie het etiket stiekem op een andere auto....ziezo, ons nemen ze niet in het ooitje...Laat staan dat we bespioneert willen worden.

 

Trek ik me terug van kranten/website nieuwsrubrieken en ga ik eindelijk weer een boek schrijven? Of meerdere? Plots, ideeën, plaatsen, personages genoeg voor 10...Inspiratie door een ‘’certificaat v/d Noordpool’’....combi van warm en koud land, pientere dames en nog zo wat leuks...

 

Ixobrychus minutus. Jawel. Een woudaapje. Dacht Joost. Nee, het is een ralreiger – ardeola raloides (ik zei al ‘’het lijkt wel een reiger’’....) Gezien in het (zilte) natuurpark El Hondo bij Elche. Vlakbij dus.  Blijkt dus bij thuis toch een v/d zeldzaamste reigers...Hebben wij gezien!!!!Ik zei al dat hij witte vleugels had toen hij opvloog. Nee, zegt Joost, kan niet. Dus wel....En ja, hij lijkt op de Woudaap of roerdomp. Maar is een ralreiger...En hij zag er 3! 2 ervan op de kiek gezet. Machtig mooi! Daarnaast nog waterhoentjes, witte reigers en flamingos. En als bonus nog een mini-kikkertje...mooi, die natuur. De zon die op het water spiegelde; het leken net diamantjes! Zie Zoom: http://zoom.nl/foto/natuur/ralreiger-ardeola-ralloides.2946202.html?object=user&object_id=137447

 

Soms, he. Dan is het toch tenenkrommend ergerlijk, dat paar keer per dag ineens Internet uitvalt. Moet ik maar niet zoveel voor de pc zitten...Dus ga ik nu, 18.30, op de trekker. Joost wil Neem spuiten (200 liter) op al onze fruitbomen. Ben je wel even zoet...Ik op de trekker, voor het eerst na 1 jaar...het blijkt nog niet zo soepel te gaan, dus geef ik gas met links en laat de rechter voet gewoon voor wat het is, ernaast. Gaat prima. Yippie, is dan toch gelukt om samen weer het grote spuitwerk (bio!!!) te doen. Dat doet goed. Pech voor luizenspul en ander gespuis, maar niet giftig (ze ‘’vergeten’’ te eten).Ziezo, onze fruitbomen weer even beschermd. Of te wel het fruit... En de 1e perzik opgepeuzeld.

 

En donderdag voor het eerst in mijn olifantenstoel een halve rij asperges van onkruid bevrijd. Ziezo, het tuinwerk wordt weer deels onderhanden genomen door mij. Na 1 jaar afwezigheid. Toch weer mijlpaal.