Nieuwtjes

Dansende hagel!

Jarenlang hielp Mosi-guard ons tegen muggen. All natural O.b.v. citriodiol. Nu is het niet meer verkrijgbaar...want de nieuwe formule heeft een chemische troep erin: IR3535. Willen we niet. Andere producenten beweren ‘’all natural o.b.v. citriodiol’’ maar geven de overige 70% v/d ingrediënten niet op. Als het toch all natural is, dan hoef je toch niks te verbergen? Enfin, we zoeken verder. Anti-mug met zonder chemie. Of ik maak het zelf met essentiële oliën...Edoch, kom ik toch nog het ‘’oude’’ spul tegen, met zonder chemische troep! Voorlopig voor 1-2 jaar genoeg in huis.

 

Lunch uit eigen tuin: tomaten, radijs, sla, ui, knoflook, peterselie; plus heerlijke tonijn, bio-kaas (NL en CH); eigen brood. Walnoten voor het knappertje op de sla, citroen-knoflook-mayo plus azijn en/olie op de sla, en brood. Wat wil je nog meer? Ok, wijntje. Zalig.

 

Zaterdag wordt voor de laatste keer het druivengedoe gespoten.....en dan heet het SAKKELEN! Of te wel, elke druiventros wordt ingepakt.....De grote vijgenboom achter is met 144 m2 aan netten (jawel....2 netten van 6x12 m) ingepakt. Zo hopen we dat we geen gedonder krijgen met insecten, die ze ook lusten. We voorspellen een grote oogst. Joost heeft de hele tuin geploegd. Het laatste stuk in de aspergerij is schoon; de hele tuin is weer aan kant. Kan ik aan de andere kant weer van vooraf aan beginnen....Haricots verts (dunne sperzieboontjes) zijn gezaaid. Bietjes & wortel moeten nog, en de saffraan bollen moeten i/d grond. We blijven bezig.

 

Ons grote mozaïek? Kijk op www.nicojo.nl onder foto’s 2018. Zijn er apetrots op. Eindelijk kan ik beter slapen, minder spierkrampen. Iets meer energie. Minder WK’s van mieren. Zo af en toe nog messteken onder de voet, of opstijven van spieren. Zie CRPS.

 

Na 30 jaar gaf onze sinaasappelpers de geest. Een identieke werd gekocht, want ja, we hebben voorlopig nog voor een maand of meer sinaasappels en grapefruit! Zien, hoe lang die het doet...Fel oranje prijkt ie op het keukenaanrecht.

Maandag voorbereidingen voor brood. Gelijk weer nieuw bio-meel besteld, want anders kom ik wellicht i/d vakantietijd tekort. Regeren = vooruitzien....Ik maak broodjes, Züpfe (niet zoete Challah of Brioche); boerenbrood en zadenbrood. 4 ovens 2 x 2 etages. Kunnen we even vooruit.

 

De tafeltennistafel is naar een bijzonder gezin verhuisd; diep onder de indruk van hen:  https://www.vakantiebijmarissa.com/ En de eerste wedstrijden zijn al gespeeld!

 

Woensdag waren we in de Sierra del Carche, geologisch maar ook qua natuur bijzonder. En ondertussen kwamen we een Noor tegen, die onder aan deze berg in het natuurgebied op heel veel grond een earthouse maakt. Off-grid, aquaponic’s, eco-toilet en nog veel meer. Met vrijwilligers. Bijzonder dat er zo af en toe op je pad interessante mensen komen:   https://www.workaway.info/335339372946-en.html Joost was donderdag weer een paar uur aan het zoeken van namen voor vlinders, zie o.a.:  http://zoom.nl/foto/natuur/kardinaalsmantel.2961411.html?object=user&object_id=137447

 

Spanje gaat per 2020 euthanasie legaliseren als zijnde een persoonlijk ‘’recht’’, waarbij de gezondheidszorg dit zal realiseren. Alleen de PP was tegen. Het project werd gerealiseerd in samenwerking met verschillende professionals, organisaties en experts, gebaseerd op veiligheidsrichtlijnen, zoals toegepast in Nederland, België en Luxemburg. Hebben ze Zwitserland vergeten...Maar ik vind het top. Nu nog de begrafenis/crematie goedkoper maken...

 

Hebben wij weer...Joost zat al paar weken te mauwen over het feit, dat de zonnepanelen nu met volle zon, maar 4 kW i.p.v. 5,7 kW opbrengen. Hoe het komt? Hoe heter het wordt, hoe minder het rendement...Tja, nooit geweten, maar schijnt wel zo te zijn. En wij nog denken, ‘’in de zomer hebben we hartstikke veel elektra’’...Pijpensteel. De optie van batterij zou een goede zijn, ware het niet dat deze nu nog te duur zijn. Het is niet anders.

 

Donderdag morgen: eerst wat plaagdruppeltjes, toen ik aan het zwemmen was. Daarna om 11 uur een stortbui, en om 12 uur de 2e met hagelstenen van 1 cm of meer, die op de grond en op de zwembadafdekking hoog heen-en-weer-dansten. Deze maand al 47,4 mm, en het is nog niet klaar. Nog nooit gehad. In juni. Zoveel. En voorspeld was het evenmin. Blacky was op het terras – die slimmerd – alle anderen kwamen dus 2x meer of minder nat weer op het terras, waar ik grote doeken had neergelegd. Om de pootjes te drogen....Maar je ziet ze overal...pet.... Vrijdagmorgen: grijs, vochtig, de bergen zie je niet meer. Zonnig, warm was voorspeld. Wat krijgen we? Mist/regen en grijs weer. Ok, ok, altijd maar zon verveelt weliswaar niet, maar voor de natuur is dit even puik.

Maar goed, vrijdagmorgen dus niet onkruid wieden, alles is kletsnat, heb je geen grip op het onkruid. Ook goed. Plan B. Vijgen plukken...