Nieuwtjes

Sakkelen, uien, jasmijn en bbq...

Vrijdag: ’s morgens is er veel te doen: vijgen plukken (Joost) en voor de dv klaarmaken (ik); 2 konijnen, 2 landkippen en een groot stuk tonijn van 4 kg moeten in porties worden verdeeld voor de vriezer. En wat is het toch bijzonder, dat dit hier nog kan: op een avond komt  een grote kudde schapen/geiten over onze weg (vanuit de grote stukken land) aankuieren om hun slaapplek (met water) aan de andere kant v/d weg te bereiken.

 

Sakkelen....(mijn uitdrukking); het verpakken van een druiventros in een speciale papieren zak. Het huidje wordt zo zachter, de rijping gaat langzamer (en dus smakelijker); geen last van insecten en zo...Het seizoen is afgelopen weekend formeel geopend, en biedt tijdelijk werk aan 11.000 mensen in/om dit dal...Maar wij hebben dus de klus al geklaard! Kappertjes uit eigen tuin: om de zoveel dagen plukt Joost de kappertjes (bloemknopjes v/d kappertjesplant); die worden een paar dagen in water gelegd (om de paar uur water vervangen) tot ze niet meer stinken, en dan ingelegd in zout/azijnwater. Zijn nu bezig met potje nr. 3. Wondertjes....1e rij uien zijn geoogst, en in strengen opgehangen onder het auto-afdak; volop lucht om te drogen. Het zijn er een boel! En een 2e rij volgt vlg. week...Altijd wat te doen.

T/m eind juni al 203 mm regen gehad (235mm totaal over 2017); valt er nog wat in het najaar?

 

Kleine dingetjes die goed doen: kon een zwarte waterjuffer redden met doorzichtige vleugels. Was net in het zwembad gevallen. Voorzichtig op het droge gezet. Het duurde even, ik riep nog ‘’kom op kanjer, je kunt het’’; en uiteindelijk vloog hij/zij toch weg. Yippie, gered. En de nachten? Zijn nu soms heeeeel warm....zondagnacht om 0200 nog 26 graden. Of meer, zoals in de nachten daarop. Pffff...als dan tegen de ochtend eindelijk de temperatuur zakt – en de wind soms flink aantrekt – kan koele lucht vrij door het hele huis waaien, zo blijft het in huis aangenaam.

 

Als er niet een grote kruiwagen vol uien wacht op ‘’in strengen vlechten’’ en onder het afdak laten drogen, zijn het wel ‘tig bloemetjes v/d jasmijn (let op, alleen de jasminus officinalis en de jasminus sambac zijn geschikt, alle andere soorten jasmijn zijn GIFTIG) die z/steeltje te drogen worden gelegd. Onze voorraad stijgt snel, heerlijk; groene thee met jasmijn, drinken we al vele jaren overdag.

 

Of ik wat kleine petjes kon maken. Tegen de zon....vraagt die lieverd vanmorgen...Mijn brein gaat direct in de ‘’hoe/waar vind ik patroon’’ stand, terwijl ik vraag ‘’voor wie/wat’’? Voor de kippen....eentje heeft een beetje een kaal koppie, zegt ie...LOL...

 

Mijn besluit, om niet meer alle rubrieken van ‘’commentaar’’ te voorzien, voelt nog steeds goed. Belasting-gedoe; ‘’NL-van-gas-af’’ = burger betaalt gelag, niet bedrijfsleven/vervuilers, omdat Pinoccio dit het ‘’belang van welvaart voor NL’’ (= lees bedrijfsleven) vindt. Gender-gerechte kinderspeelplaatsen in Duitsland en ‘’straffen’’ bij niet nakomen van omgangsrecht voor kids van gescheiden ouders? Slap migrantenplan v/d EU z/solidariteit en zonder boodschap ‘’illegaal overvaren? Ga je direct terug’’. Nog slapper Engels gedraai over Brexit en DDumbo die de wereld & de economie op zijn kop zet.  Nw piefen die toch weer Catalaanse onafhankelijkheid willen en ineens een ‘’onschuldige’’ Froome, die toch start bij de TdeFrance? Blunder-app van Liliane over directeur VMBO en natuurlijk weer jaarlijkse Kamervragen over de vnl. vlees-BBQ v/h Binnenhof? Waar zijn ze mee bezig.