Nieuwtjes

Adrenaline puur & babysitter

Controle vrijdag. Oeps. De teen ziet te rood. Potverdr...is de ontsteking weer aan het oplaaien? Dit was bepaald niet verwacht. Woensdag zag het goed uit, dus ik hoopte, vrijdag laatste keer verbandwissel en dan klaar. Nu? Ik hou me groot, maar heb zorg. Too good to be true?

 

Al een paar weken is een duif bij ons aan het mee eten. En zondagmorgen ontdekt Joost 2 jongen voor de ren op de grond. Eruit gekukeld uit dat waardeloze nest, wat deze vogels maken. Eentje was al bijna dood, die haalde het niet. De ander zit nu op de ren, in een nestje van dennennaalden, en vlg. Joost voert moeder de duif hem af en toe. En verder moet het jong maar alleen zien door te komen. Rotmoeder. Enfin, Joost voelt zich ook een beetje babysitter, en gaat regelmatig kijken. Benieuwd of hij/zij het redt. En jaar hoor ‘’het poept dus het eet’’. En dons wisselt langzaam voor veertjes. We blijven het volgen.

 

2e vijgenoogst weer volop aan de gang: 12 – 16 porties om de dag voor de vriezer, plus verse voor ontbijt. Yammie. De amandeloogst dit jaar wordt mini...Geen punt, er liggen nog 3 volle grote zakken i/d kelder...

 

Nadat we zondagmorgen eerst die jonge duiven zagen, hoor ik even later Joost een gil geven, terwijl ik achter de was aan het ophangen ben. Wat nou weer? Gestoken door een spinnendoder! Die had een wolfs spin te pakken en was bezig hem/haar te verplaatsen naar een nest/hol, waar ze uiteindelijk een ei erop legt, en als de larf dan uitkomt, kan ie zijn buik volvreten. Maar goed, ze was ermee bezig, en dan is ze zo enorm agressief, dat ze de kippen aanviel, zodra ie in de buurt kwamen, en dus ook Joost (die nam nog wat foto’s, maar ja, op gevaar van...). Snel in het zwembad. Geluk gehad, stak door de sok heen. Maar evengoed zeer pijnlijk. Een dood boomratje in het veld. Ze zijn zo ontzettend leuk, die boomratjes (voeden zich graag met vruchten en noten); wat hebben we toch een natuurrijk hier in onze Vrijstaat!

 

Laatste verse tomaatjes, nieuwe plantjes zijn al aan het groeien; de gember i/d pot is ontsproten en vers maaltje bonen opgepeuzeld. Ik heb zuurkool opgezet; geen grote hoeveelheid, witte en rode kool en wortel. En ja hoor – ik heb het zeker al 15 keer geprezen....Joost had een briljant idee; een 3- ltr. (wijn-) zak vullen met water; flexibel, maar voldoende gewicht i/d pot. Top, Joost! Wordt over paar weken rauw opgepeuzeld. Goed voor de darmen, na die antibioticakuur. Als dit goed uitpakt, maak ik regelmatig een pot zuurkool (ca. 8 – 10 kg).

 

Weer terug naar het natuurpark El Hondo (wetland); purperkoet, meerkoeten en waterhoentjes te over, plus libellen, i’d verte nog wat reigertjes (ook een ralreiger); door de regen v/d afgelopen tijd is het watergebied mooi ‘’gevuld’’.

 

Dinsdagmorgen vroeg eet Blacky zijn buikje zelf vol met brokjes. Wow! Nadat hij dagen alleen natvoer at, waren we al op het punt om toch actie te nemen. Maar vlg. mij is er geen ontsteking (meer) i/d bek, en hij is aardig gevuld, glanst, wie weet overwint ook zijn gestel dat gedoe zonder hulp! Felix komt nog steeds eten. Is vlg mij nu vaker op ons terrein (of van de buren achter) want die grote buurhonden zijn niet zijn ding.

 

De jeugd in Spanje heeft weinig perspectief. Extra handicap: ze zijn niet gewend om proactief te zijn, zelf vragen te stellen of initiatief te nemen. https://inspanje.nl/algemeen/10789/de-toekomst-is-inktzwart-voor-veel-spaanse-jongeren/

De bezuinigingen v/d afgelopen jaren hebben de gezondheidszorg geen goed gedaan. Zaten we nog binnen de top-10, nu is Spanje gezakt naar plaats 19...https://inspanje.nl/zorg-welzijn/10785/gezondheidszorg-spanje-uit-top-tien-wereldwijd/ 

 

Leg mij nou eens het ‘’gevaar’’ uit van een niet gevaccineerd kind in een kinderopvang waar ieder kind is gevaccineerd...Juist...Farma lobby alom, maar nooit zijn vaccins getest op kinderen. En ik had vroeger gewoon mazelen. Als je gaat speuren op internet, rijzen de haren je ten berge over de farma/vaccinaties (incl merkwaardige/giftige stoffen) en aanbevelingen...Had ik kinderen, zou ik ze niet vaccineren. 

 

Donderdag, 17.10 HET REGENT! Yippie! Nou ja, miezeltje...nog geen 1 mm...pff...