Nieuwtjes

3e stortbui, neushoornkever en yammie stuff

Zaterdagmorgen: pas in de middag zou regen komen. Niet dus, om 10 uur al...heel fijn, rustig daalt de regen neer. Puik voor gewassen en natuur! De poezenkattels hebben zich op het ‘’dichte’’ terras teruggetrokken, veilig, warm en rustig. Vrijdagavond kwam Blacky uitgebreid snoezelen. Na 4 dagen niet. En eet volop. Zaterdag at hij 2x een heel (klein) bakje op. Zondagmorgen ook 1. Gaat beter!?

 

Zaterdagavond is het construct om de ladies-of-weed te beschermen, gereed...Er zou 24 mm op zondag komen. Net in de bloeitijd.....Enfin, het is 13.40, 28 graden met zon.....Joost ging dus maar oogsten: grote bak met tomaten, iets kleinere met vijgen (de netten zijn eraf en opgeborgen); paprika’s, 1 emmer peren, ½ emmer appels, druiven.................HELUP...............de vriezers zijn vol, de zuurkool is naar de koelkast verhuisd (die is dus nu ook vol); we kunnen niet alles tegelijk op!

 

Zondagmiddag 14.15 barst het los. De 3e Gota Fría. Stortbui dus. Blacky is vlg mij de enige slimmerik die op het terras zit. De rest moet schuilen. Oeps. 22 mm.....Zitten nu op 232 mm, normaal is dat voor een heel jaar....Juist. Blijkt de info uit het bestemmingsplan (340 – 400 mm)....misschien toch uit te komen en horen we rijst te kweken...? Maar....het ziet er buiten allemaal weer schoon uit = de vieze overkapping v/h zwembad b.v. is nu weer schoon! Kijk, dat scheelt toch weer poetsen/water.

 

Nee maar, wondertje! Vlg. de MvEcologische Transactie – jawel – hier in Spanje zal nog voor einde 2018 de beruchte zonbelasting afgeschaft worden. Evenals de bureaucratische obstakels om als burger zonnepanelen te kunnen plaatsen. Een stap voorwaarts! Hoog tijd overigens; het land v/d meeste zonuren met het minste gebruik van gratis energie...Moet het overigens nog zien, hoor. https://www.spanjevandaag.com/12/09/2018/spaanse-regering-wil-voor-december-de-beruchte-zonbelasting-annuleren/

 

Kwalijk. Coca Cola heeft ruim 9 miljoen betaald aan vele medische/wetenschappelijke organisaties in Spanje tussen 2010 – 2017 aldus eigen getallen. Maar het Europese Journal of Public Health EJPH vond uit, dat onderzoek, gefinancierd door dit bedrijf, vnl. de commerciële belangen dient, in plaats van de gezondheid v/d populatie. Leuk geprobeerd, CCC! Het meeste geld kreeg Ibero-American Nutrition Foundation (ruim 835.000); de Spaanse Hartfederatie (640.000), en de Spaanse Nutrition Foundation (567.000). En ook vinden we onder de profiteurs SHE Foundation (363.000) welk voorgezeten wordt door de cardioloog  Fuster... https://elpais.com/elpais/2018/09/12/inenglish/1536765207_994210.html

 

Vlg. deze bron: https://www.sdu.nl/content/memorandum-van-overeenstemming-met-spanje-over-wederzijdse-bijstand-belastingzaken lijkt het erop, dat de onderhandelingen tussen NL en Spanje over het belastingverdrag zijn GESTOPT. Spanje komt niet meer voor i/d lijst van landen, waarmee NL onderhandelingen is begonnen resp. nog steeds voert. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/01/26/onderhandelingen-belastingverdragen-in-2018 Er is wel intussen een Memorandum van Overeenstemming met Spanje over wederzijdse bijstand in belastingzaken' afgesloten. Deze is in werking sinds 10 Maart 2017!  https://www.sdu.nl/content/memorandum-van-overeenstemming-met-spanje-over-wederzijdse-bijstand-belastingzaken

 

De twee grote netten zijn v/d vijgenboom eraf gehaald en opgerold/opgeborgen. De paar overgebleven vijgen mogen de boomratjes oppeuzelen. Gaan nog eens een voederplank maken – in het zicht v/h terras – bij de coniferen tegen de omheining, waar we fruit en zo erop gaan leggen voor ze. Lijkt me enig, als je ze kunt fotograferen! Weer een jonge neushoornkever gezien (mannetje); ze doen er bijna 3 jaar over om volwassen te worden en uit de grond te komen. Kennissen van ons blijken ook net 3 jonge neushoornkever-vrouwtjes te vinden...Samen zetten, opper ik...breng ik over 3 jaar het kroost naar hen toe. Vonden ze niet zo goed idee..Snap je dat nou?

 

Zie ik op Pinterest een afbeelding van een kat, die frietjes oppeuzelt, uit eenpatat-zak...nou ja...Frietjes? Dat blieven de poezenkattels bij ons niet. Zouden ze ook niet krijgen. Daarvoor lekkere brokjes. En vooral die kleine bakjes met natte brokjes...Blacky peuzelt er nu wel 1 ½ bakje/dag op.

 

Een lekker gerechtje gesmikkeld in ons favoriete restaurant: op een bedje van tomaten met ventresca (tonijn) een gemengde salade en daarop een bolletje tomaten-basilicum ijs. Heel fris, verrassend en zalig. Ik heb nog tomaten. En verse basilicum. En tonijn. Dus...

 

Gezinnen betalen nu hetzelfde aan belastingen als voor de crisis van 2008; bedrijven maar 50%...belastingverlagingen & compensaties over verloren inkomen heeft geresulteerd in een val van belastinginkomsten van bedrijven; wel 54% minder, ondanks hogere winsten...

 

Het is welbekend, dat het innemen van antibiotica de darmflora ernstig in de war schopt resp. beschadigd. Maar probiotica om dat weer te herstellen? Diverse onderzoeken laten zien, dat al die dure drankjes, pilletjes en zo maar weinig waardevol blijken. Advies: gezond en gevarieerd eten. En oh ja...gefermenteerd voedsel (joghurt, maar ook zuurkool rauw) blijkt het werk beter te doen. Nou, onze zuurkool smaakt heerlijk. Bijna elke dag een kleine portie; smaakt zalig en de buik is er blij mee! 

 

Donderdag eten we kalkoenfilet met een heerlijke saus van verse rode paprika’s, ui, knoflook, tomaten, (half gepureerd); wijn, specerijen, kruiden, beetje room, soja, kortom, een zalige, pittige, volle saus. Joost heeft er rijst bij, ik wat pasta. En een overheerlijke zuurkoolsalade met augurk en mayo. Later op de middag – zoals elke dag – nog een grote kom druiven. Oh ja, en misschien in de avond nog een appel? We hebben prachtige, grote zalig smakende!

 

Een keer een fout maken, kan gebeuren. Een 2e keer zowel de kaas (belegen i.p.v. extra belegen); de tht (net verlopen) en de verpakking (zonder koelelement) verhuppelen? Dat grenst bijna aan laksheid. En we zitten met kaas, die we niet lekker vinden. Ze hebben daar geen kaas gegeten van goed zakendoen...Zaten we in NL, was die linea-recta retour gegaan. Maar retour vanaf Spanje? Kan niet. Balen.

 

Warmtepomp voor zwembad: donderdag hiervoor op stap. De pomp die we willen wordt kennelijk alleen via internet geleverd. Waarom? Hij zou een v/d beste zijn? De andere 2 gekozen merken zijn duurder en zijn net iets minder dan onze 1e keus. Dus...voordeel van levering/installatie (alleen aansluiten, de rest heeft Joost al aangelegd) is m.n. vanwege de garantie. Of toch het risico nemen en via internet bestellen en zelf aanleggen (wat niet moeilijk is)? Pfff..lastig. Maar we komen eruit. Er is nog tijd. Nu nog 31 graden warm...het zwembad dan.

 

Weekend: broodbakken? Vrijdag, morgenvroeg dus, moet ik eerst nog naar de bestemmingsplan klucht deel 3. Met Belgische hapjes (huh?)...Joost zet me af. Is genoeg als 1 zich hiermee bezig houdt. Zaterdag zou weer 10 mm regen vallen. Zondag zou zonneschijn komen. Dus zaterdag brood-degen voorbereiden/zondag bakken?