Nieuwtjes

Wippie is niet meer

Vrijdag: Wippie al weer gezien. Liep rond het huis. Mager. Aangeboden natvoer accepteert ze niet. Ze drinkt hooguit wat. Zo kunnen we haar niet helpen! Blacky had donderdag best veel pijn, maar i/d avond bleek het kennelijk beter en hij bleef maar bij ons komen knuffelen. Liefie. Ik gun het Wippie ook, om haar te laten helpen, maar als zij niet wil, is het kansloos.

 

Is toch niet te geloven? Sinds gistermiddag is er geen Movistar-bereik v/d mobiele. Ben je mooi klaar mee...Enfin, de 2 bedrijven waarvan we leveringen verwachten, zijn geinformeerd...

 

Niks dividendbelasting, Brexit, Kavanaugh of DDumbo. Geef mij maar dit knuffelnieuws: https://www.nu.nl/249512/video/zeehond-bij-farne-eilanden-kan-niet-van-duiker-afblijven.html

 

We zijn het wel een beetje zat. In de volle zomer ‘’minder’’ zonnestroom (hoe heter = hoe minder stroom = paradox, maar lees maar na, het klopt. Zelfs in NL). Nu, bij 23 graden, strakblauwe hemel, geen obstakels, wekt ie weer minder dan 4 op, terwijl hij tot 5,5 moet kunnen. De leverancier moet maar eens opdraven...Potver...altijd wat.

 

Yammie, donderdag gegeten bij www.gosushing.com; een heerlijke salade met sesamdressing; en daarna sushi met o.a. tonijn, zalm, botervis, gamba’s. Zalig. Het idee van een poke-bowl (oorspronkelijk Hawaiiaans) is een heerlijke afwisseling: naar behoefte rijst of noedels (indien hoofdmaaltijd); diverse slasoorten, tomaat, avocado, ui, etc., en b.v. kip, zalm etc., je kunt ook een ‘’natte’’ maken, met noedels en bouillon, gestoomde groentes en zo. Eindeloze variatie en lekker licht en smakelijk.

 

En natuurlijk komt de zending, die binnen 72 uur (woensdag dus) geleverd had moeten worden, niet. Weer dezelfde rotsmoezen. Ze komen maandag. Nou, ik koop bij dat bedrijf niet meer, tenzij ze van koerier veranderen. En ja hoor, de storing bij Movistar was i/d middag verholpen.

 

Pauw...over vrouwen en seks en zo....citeert die ene gast o.a. ‘’ vrouwen zijn niet goed afgebakken’’ en dus maar een aftreksel v/d man..En manlief kan het niet helpen, zijn genen bepalen zijn driften...?

 

September is de warmste maand sinds 1965 hier. Klimaatdoel-geklets alom. Policiti stop met die styropor bekers vol hippe koffie. Gewoon weer thermoskan. En leg de grootste plasticvervuilers, CCola, Nestlé, Pepsi en co deadline voor reductie van plastic.

 

Joost vond Wippie zondagmorgen bij de schuur. In elkaar gedoken. Razendsnel transport box gepakt. Joost kon haar zo oppakken. Nou, het was niks meer (net 2 kg); achterbenen sterk vermagerd zodat ze bijna niet meer kon lopen. Wat precies ze had, weten we niet, maar na 2 weken niet eten/nauwelijks drinken was ze te ernstig verzwakt. En...we kunnen haar niet verzorgen; normaal zou je haar nooit te pakken kunnen krijgen, laat staan haar kunnen aanraken. En deze toestand is er niet een die met 1 spuitje op te lossen is! Dus een wonder, dat we haar vonden; als ze zou wegkruipen, zou het wellicht nog dagenlang een lijdensweg zijn geworden voor haar. We wilden haar die ellende besparen. Nam afscheid met aaitjes. Was ze nooit gewend maar ze vond het best. Een bijzondere kat was het, eenling, eten deed ze in vele kleine porties, ze was niet echt sociaal met de andere katten; ontoegankelijk voor ons, maar ze had hier toch 10 jaar een goed leven. Ze ruste zacht.

 

Eindelijk is per decreet direct de impuesto del sol – ofwel de zonnetaks voor zonnepalen voor eigen gebruik afgeschaft. Minder bureaucratie en meer ruimte om zonnepanelen te plaatsen https://www.spanjevandaag.com/06/10/2018/einde-van-zonbelasting-en-bureaucratie-wat-betreft-zonnepanelen-spanje/  De Spaanse consumentenorganisatie FACUA eist dat de regering reële en efficiënte maatregelen neemt om de elektriciteitsrekening voor Spaanse huishoudens te reduceren. Deze werd in vijftien jaar tijd 92 procent duurder. Hebben wij weer.  https://inspanje.nl/algemeen/10935/elektriciteitsrekening-spanje-stijgt-met-92-procent-in-vijftien-jaar-tijd/

 

Horrorscenario........ Europese onderzoekers luiden in Science de alarmklok over een onderzoeksproject van het Amerikaanse defensie instituut DARPA. Volgens hen kan het project 'Insect Allies' een nieuwe generatie biologische wapens opleveren, schrijft Trouw. Een project waarvoor $45 miljoen is vrijgemaakt, richt zich op het inzetten van insecten om genetisch gemodificeerde plantenvirussen te verspreiden in gewassen die al op het veld staan.  https://www.foodlog.nl/artikel/amerikanen-ontwikkelen-insecten-als-nieuw-biologisch-wapen/ . En dan is de 1e robotboerderij ook een feit: https://www.foodlog.nl/artikel/eerste-amerikaanse-robotboerderij-heeft-alleen-nog-handjes-nodig-om-sla-sch/ waar gaat dat heen.

 

Het gaat hard. Te. Olijven kleuren blauw! Oeps, dat wordt een vroege oogst dit jaar...De paprika’s waren dit jaar niet veel, noch groot. Dinsdag oogsten we de rode paprika’s voor de vriezer.

 

De American Food and Drug Administration (FDA) heeft 7 chemische stoffen, die goedgekeurd waren voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie, alsnog verboden. Aldus WebMD. Niet omdat ze slecht zijn, maar omdat de wet het zegt. In een toelichting zegt de FDA dat de stoffen bij gebruik waarvoor ze bedoeld zijn geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren, maar dat ze nu verboden worden omdat de wet het voorschrijft. De stoffen zijn: benzofenon (een UV-blokker), ethylacrylaat (smaakstof), methyleugenol (smaak- en geurstof), myrceen en pulegon (geurstoffen) en het pyridine (een veelgebruikt oplosmiddel en smaakstof). FOODLOG

 

Spanje werkt aan een nieuwe wet die regelt dat iemand instructies kan achterlaten over de digitale erfenis die hij of zij na overlijden achterlaat en wie die kan beheren of verwijderen. https://inspanje.nl/algemeen/10940/spanje-komt-met-nieuwe-wet-rond-digitale-erfenis/