Nieuwtjes

Winter en roller coaster

Via Alibaba hadden we een ozonizer en een filter voor de jacuzzi besteld. Nou, dat scheelt zowat 50% met de prijzen hier. Fors bespaard dus. Zagen we elders een prachtige zebrakop (hout, beschilderd) bij een Afrikaanse straatverkoper. We keken elkaar aan en direct dachten we, wow, wat mooi. Hij hangt in de woonkamer, naast de dierportretten. Leuk!

 

De verplaatsing van de 2e rij zonnepanelen heeft toch effect: nu wekken we tot 5 kW op!

 

De eerste mandarijn is al opgepeuzeld, de 1e sinaasappel ligt i/d keuken. En als bonus nog een mooie aardbei/resp. een handje op woensdag. Deze maand t/m 31/8: 49 mm regen. Hoogste ooit. Welja...En de eerste winterkou. Nou, de elektrische deken ligt op bed, en oh, wat is dat zalig: in een warm bed kruipen.

 

NL heeft een leerstoel ‘’succesvol ouder worden op het werk’’ op de Uni. Breid de Geneeskunde-studie uit met leefstijlkunde en voeding. Dat zet vlg. mij meer zoden aan de dijk. Ene Arne Doornebal oppert het idiote plan voor een brug tussen Afrika en Spanje, want er moet een treinverbinding komen...welja, laat de hordes maar ongehinderd binnenkomen. Calais-toestanden?! Maar goed, hoeft NL en andere landen zich even niet druk te maken om opvang. Doet Spanje wel.   

Adoptie van zwarte katten is even stopgezet. Uit angst voor Hallowee-taferelen. In Spanje. Onze wervelwind vertelt, dat de Spanjaarden geen zwarte katten blieven....angst voor ‘’kwaad en zo’’, uit de Middeleeuwen, heerst hier nog steeds. Achterlijk. Nou, wij hebben 3 zwarte (vooruit, 1 met wat wit) prachtige katers, en ik vind zwart beautiful.

Nu dit weer; is de Xylella al een enorme bedreiging voor olijf- en andere bomen, nu knaagt een mini-rupsje ook aan de naaldbossen in het noorden https://inspanje.nl/algemeen/11011/microrups-bedreigt-naaldbossen-in-spanje/. En milieuorganisaties zijn blij met het Spaans Hoger Gerechtshof waarbij het beheer v/d stroomgebieden weer teruggedraaid wordt. https://inspanje.nl/algemeen/11007/spaanse-rivieren-en-wetlands-buiten-gevaar/  En de Spaanse regering zet het andere klimaatbeleid voort: na afschaffing van zogenaamde zonne-taks heeft ze besloten, dat nog voor einde 2018 vervuilende kolenmijnen gaan sluiten. De deal die nu op tafel ligt geldt alleen voor de mijnwerkers bij mijnbedrijven en niet voor de overheidsmijnen.

 

Foodlog schrijft over ‘’geplakt’’ vlees; de EU regelgeving staat toe, dat toepassing van plakenzymen NIET vermeld hoeft te worden op het etiket...Hoe bedonder je de consument. Eet smakelijk.. en absurd, de Stint blijft verboden. Vanwege 1 ongeluk. Wordt de Boeing 737 nu ook verboden? Het wereld-landbouwsysteem welk nu granen, vetten en suikers in overvloed produceert, laat teelt van fruit & groente (gezonder...) achterlopen. Zou je dat aanpassen, zou dat ruim 50 mio minder hectares grond vereisen. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181025151042.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fplants_animals%2Ffood+%28Food+News+--+ScienceDaily%29

 

He verdorie, 50% v/d Extra Virgin olijfolie in Spanje is helemaal niet Extra Virgin. De olijvensector is not amused over de resultaten van de Spaanse vereniging van Consumenten. https://www.spanjevandaag.com/27/10/2018/rel-over-onderzoek-consumenten-vereniging-naar-extra-virgen-olijfolie-in-spanje/Bij ons kleuren ze fors. De olijven. Over 1-2 weken oogsten en persen. Extra Virgin uiteraard.

 

 

Ik voel me alsof ik in een rollercoaster zit. En daar heb ik het niet op. 17 maanden geleden de val, nare complicatie CRPS, en nu ineens blijkt ook mijn bloedsuiker torenhoog. Diabetes II dus. Ongezonde leefstijl? Nee. Ik rook niet, eet bio, met (heel (= te) veel groente/fruit/vezels, geen junkfood, minimaal industrieel voedsel, maken ons eigen brood, pizza, sauzen etc., niet te veel (bio) wijn; ik zwem elke dag 30 min, en vaak wandelen/lopen we door de week ook nog. Bloeddruk is top, de BMI (of QI) is normaal, eet weinig rood vlees, let op vet, en dan toch. Ik val dus onder een v/d andere oorzaken. Had ik niet een bloedonderzoek laten doen, hadden we’t niet geweten. En zo’n hoge glucose% geeft teveel risico’s. Ons leven wordt wederom op de kop gezet.

 

Alkaline water hype of fake? https://www.theguardian.com/global/2018/oct/29/alkaline-water-cure-bs-science-beyonce-tom-brady En de Nederlander eet de aanbevolen 250 gr groente/dag, 50 g peulvruchten en 50 g noten. Onvoldoende. Dus...gaan bakkers vanaf 1-3-2019 vit. B12 en ijzer toevoegen aan brood. En wanneer komt dan een vegetarische melkboer? Foodlog (en NRC); https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/25/wat-als-we-stoppen-met-vlees-eten-a2752737  En de prijs van boodschappen gaat stijgen omdat de burger de schadelijke milieu-effecten v/d landbouw moet opvangen. Huh? De maatschappelijke kosten van niet-bio teelt is 2-3 x zo hoog als bio...En de industrie aanpakken over CO2 en hun energieprijzen verhogen? Of subsidiering en fiscale voordelen voor de bouw van Tesla’s afschaffen? Welnee.

 

Geef mij maar deze jaguar:........ http://www.spiegel.de/video/costa-rica-jaguar-am-strand-gesichtet-video-99022069.html prachtig.