Nieuwtjes

Rollercoaster XXL

Tja, het liep even helemaal anders, de afgelopen week...nadat ik maandag met Metformine 850 mg ½ tablet/dag tegen diabetes was gestart, ging het van kwaad tot erger: misselijk, braken, diarree, en vanaf woensdag pijn linker zij uitstralend naar rug. Trek was compleet weg. Smaak ook. Kreeg niks meer binnen. Ge snapt, dat werd hard afvallen. Binnen 4 dagen 3,5 kg...donderdagnacht was de situatie zo ernstig, dat ik vreesde nabij de ernstige complicatie lactaat-acidose te raken. Dus vrijdagmorgen vroeg gingen we naar de urgencia/ZH. Door stress, angst, pijn ook hoge bloeddruk (die is anders normaal, net 1 week daarvoor nog gemeten); mijn lijf accepteert geen Metformine. Dus aan de insuline (spuiten), en directe opname.

 

 

Die dag, maar ook zaterdag, zondag en maandag is een batterij aan testen gedaan (bloed, urine, feces, thorax foto, echo abdomen etc.etc.etc.). Na 3 nachten niet geslapen hebbend, zondag ingestort; gierende zenuwen etc. I/d middag werd ik weer rustiger. Elke dag kwam een arts langs; alles gaat door in het weekend, je ligt daar niet voor doedeledoki..., analyses zelfde avond in mijn dossier, via internet op te vragen. Als je via Urgencia (1e hulp) binnenkomt, gaat alles razendsnel. Weekend of niet. Da's nog eens efficient! Het streven is om mensen zo kort mogelijk te houden. Lang  verhaal in’t kort: Maandag laat in de middag kon ik naar huis, en ’s avonds heb ik mezelf gemeten/gespoten. Wat we nu dagelijks 3x doen. Joost is de perfecte verpleger, mijn grote liefde. Hem hou ik graag! We wisselen af met meten/prikken, zodat we beiden bedreven erin zijn. Voor mij liever geen tabletten, gezien de vele bijwerkingen. Maandag nacht voor het eerst weer goed kunnen slapen. Joost ook. Heerlijk. Thuis.

 

Het leven normaliseert. Woensdag gaven we het bezwaarschrift af bij de Gemeente (daar was dinsdag nog een hoop stress over, want met maar 2 dagen te gaan moest ik e.e.a. nog afwerken en distribueren, maar het wilde niet goed lukken, en uiteindelijk bleek mijn Spaanse kompaan om 21.30 de echte versie te distribueren...)niet goed voor mij dus; dit verhaal is nou voor mij afgesloten. Stress hierover weg. Liepen daarna over de kleine markt van ons dorp, dronken koffie op het terras. Heerlijk i/d zon. Lekker gekookt (het eten i/h ZH was niet te hachelen, grijs/grauw/bruine kleuren/totaal kapot gekookt, z/kruiderij, oneetbaar); hier thuis: vers, vrolijke kleuren, en goed voor ons lijf. Alleen kan ik nog maar mondjesmaat eten; ik krijg het er niet in. Veel te weinig voedingsstoffen/dag, maar kan moeilijk alleen vloeibaar eten. Ik doe mijn best maar het valt niet mee. Enhet ''handige'' systeem van Voedingscentrum om per dag aan te geven wat je eet, met alle info over koolHydraten, vet etc.? Dat klopt niet. Zelf maar een logboek maken dus.

Een aantal activiteiten heb ik al weer opgepakt, en verder gaan we dag-voor-dag werken aan normalisatie van ons leven etc. Het was me een heftige tijd. En nog. Voor ons beiden.

 

In het ZH had ik tv, radio, internet, dus ik kon e.e.a. v/h nieuws volgen. Maar vooral checken van medische zaken. Oh ja...paracetamol via het infuus en dan maagbeschermers geven...een kind snapt, als iets niet door de maag gaat, hoef je die ook niet te beschermen. Juist. Ge snapt. Ik nam het niet. Erger was – en dat vond ik via google - dat paracetamol via infuus hoog zout/suikergehalte heeft! Probeer dan maar de suiker in te regelen...Afkoppelen dus! En nog veel meer...helaas, artsen, verplegers zijn niet gewend zelf te checken laat staan eigen initiatief te nemen. Ze klapperden met hun oren toen ik hun hierop wees...Is maar goed dat ik e.e.a. feilloos op een rijtje had, en besluiten kon nemen over wat ik wel/niet wil/neem/doe. Als het niet zo ernstig was geweest, zou het een klucht zijn. Daar ga ik denk ik wel een verhaal over schrijven. Ter lering ende vermaeck.

 

De saffraan oogst is dit weekend begonnen. Mondjesmaat, elke dag paar blommekes: gefriemel om 3 rode stampertjes eruit te trekken, en te drogen. Nu al 20 bl. = 60 stampertjes (je hebt maar 3-6 stampertjes nodig in een gerecht/saus of zo, dus hier kom je al een heeeeel eind mee maar we zijn nog niet klaar). Begin is er, ik was al bang, dat door 4 gotas fría’s alles was weggerot. Toch niet helemaal, blijkt. 

 

De vele regen zorgt dat het land nog steeds nattig is. Maar de eerste reuze tomaat komt eraan. Volop krulandijvie (heerlijk als sla), alweer radijsjes, en volop fruit (mandarijnen, citroen, s’appels komen al, appelen). Da’s dus een ‘’uitdaging’’, want ik mag nog maar 4 porties fruit. En wat aten wij tot vorige week? Wel 5-6 als ontbijt (vers fruit) en 4-6 porties in de avond (m.n. grote bak druiven); niet wetende dat ik diabetes II heb...Dat kan dus niet meer. Mandarijnen zijn zalig. Max. 2-3/dag...schiet niet op zo. Volop ook appels...Helup...uitdaging! Of te wel, buren en zo zijn blij met ons huidige ‘’overschot’’. 

 

Blacky kwam maandag een minuutje naar binnen, ging even op me zitten, keek me aan, en peerde weer naar buiten. ‘’Je hebt me 3 ¾ dag verlaten!’’ leek ie met zijn verwijtende blik te communiceren...Dinsdag kwam ie niet. Gisteravond wel. Het is weer goed tussen ons. Dat kennen we nog van onze vorige katten; als we eens met vakantie gingen, bleven ze daarna 3 dagen weg van ons zo van ‘’jij ons verlaten, blieven we jou nu ook even niet’’...Katten. Ook zij raken van slag. Maar de wereld is ook voor de kattenpoezels weer in orde. ''Hun'' gezin is weer compleet. 

 

Het zwembad is nu net 26 graden. Gratis opgewarmd met zonnewarmte. Als er een dag bewolking of regen is, daalt de temperatuur snel. Maar 1-2 mooie dagen stuwen het weer omhoog. En met het dunne neopreenpak en 6mm schoentjes is ook kouder water nog geen probleem. Daarna 10 min. Jacuzzi, lekker warm.

 

En sinds gisteren, woensdag ben ik – na 1 week niet – weer begonnen met zwemmen/oefenen i/h zwembad. Hebben daarvoor nog een wandeling gemaakt. Goed bewegen is belangrijk. Niet alleen voor mijn CRPS. Terug naar de routine/dagelijkse leven!

 

Joost heeft ongelofelijk veel gedaan tijdens mijn opname/verblijf i/h ZH. Huishouden, tuin, beestenspul, boodschappen, en dan 2x/dag naar mij, lekkere hapjes meegenomen (ook al kreeg ik bijna niks door mijn keel). Maandag middag had hij een zalige kippensoep gemaakt met veel groente, en die hebben we die avond en dinsdag samen opgepeuzeld. Soul-food, goed voor je lijf en je hoofd...dat doet echt goed. Top! Kanjer, die man! Ook voor hem nu rustiger; ik heb de draad weer opgepikt, dus doen we’t weer samen. Heerlijk. En de smaak – en de trek – komt weer terug!

 

Kortom, dit was rollercoaster xxl...op naar leven, rust, genieten.