Nieuwtjes

Olijven, regen en fruitbomen

Felix had het wel gehad met harde wind en frisse kou; vrijdag besloot ie om de hele dag bij ons op het terras binnen te zitten. Heerlijk op een grote badhanddoek. Alle andere poezekattels waren in de mand, casita of penthouse...Lekker vertoeven achter glas!

 

Zaterdag gingen we even naar een kleine markt. Op de terugweg had ik het idee geopperd om zondag naar een middeleeuwse markt te gaan; bij tijd en wijlen leuk om te doen. En stelde ook nog even de vraag ‘’hoe zit het eigenlijk met de olijven?’’....Tja, die bleken plukrijp. Joost ging thuis even spieken naar het weer en korter hand besloten we, om ze die zaterdag te plukken (22 graden), en zondag te verwerken. Zo gezegd, zo gedaan: 5 uur in totaal plukken, en zondag i/d zon schoonmaken/vermalen/mengen en persen. Ca. 55 kg, en waarschijnlijk zo’n 6 – 7 liter olie. Alles is al weer schoongemaakt, en opgeborgen. Heerlijk, zo’n warm weekend. Klus dit jaar weer geklaard.

 

Tja, en na zon komt regen....soms...hier dan....Woensdagavond begon het weer te regenen. Af en toe even een heftige minibui met onweer, dus nu zitten we al op 312 mm dit jaar. Nog nooit zoveel gehad....toch rijst gaan telen....? Kwart over 12 donderdag schijnt te zon. Zonnepanelen verwarmen het water weer, vanmiddag zwemmen!

 

Gezien het feit, dat ik niet meer veel fruit kan verdragen....moeten we iets met onze vele fruitbomen. Gelukkig blijken er mensen te zijn, die de fruitbomen willen overnemen. We hoeven er niks voor te hebben, zij regelen zelf een ‘’digger’’...Ergens januari/februari dan. Nu hangen ze nog vol. De citrus dan. Fijn dat we’t zo kunnen gaan oplossen; had het erg gevonden, als we veel gezonde, prachtige 9 jaar oude fruitbomen zouden moeten omzagen...Het gaat vooral Joost veel werk, onderhoud en water/mest schelen. En voor ons blijft genoeg fruit over. Opgelost.

 

Dinsdagavond ging ik meten, en daarna spuiten (de snelle en de langzame/nacht insuline). Kom ik terug i/d woonkamer vraag ik ‘’de langzame is toch die oranje spuit?’’. Nee zegt Joost, da’s de blauwe! Oeps. Huh? Zou ik..? Binnen een paar seconden was mijn pols aan het razen. Potverdrie, zou ik 10 units snelle en 1 unit langzame hebben geïnjecteerd? Krijg ik HYPO ( = te lage bloedsuiker)!? ‘’Joost, als ik ga trillen en zo, suiker geven!’’....Lang verhaal in het kort: met ademhalingsoefeningen probeer ik mezelf weer kalm te krijgen...en na ¾ uur was het helder...Ik heb het toch goed gedaan...Stress XXL voor niks. Oef...De laatste dagen zijn de waarden steeds beter: ik weet wat ik eet/invloed op bloedsuiker, en manage het steeds beter. Ben benieuwd wat de endocrinologe maandag ervan vindt. Ik reken niet meer alles door, en het prikregime wordt ook steeds makkelijker. Ware daar niet de gevoeligheid van mijn vingertoppen....auw...

 

Maar ik ben heel blij, dat vandaag, donderdag, de 3e dag is, dat ik ‘’normaal’’ kan eten: ik kan een bord eten op, met smaak. Dat was voor die tijd anders, en dus hannesen met wat ik wel/niet binnenkrijg (te weinig dus). Het gaat de goede kant op. Blij zo. Kunnen we weer volop genieten! Vandaag waren we even naar het dorp, en zaten we op een terrasje in de zon. Heerlijk. Daarna trok het weer dicht. Toch even wat zonnestraaltjes opgevangen!

 

Het moet niet veel maffer worden; hoor ik donderdag op de radio over onderzoek naar een stresstest voor kinderen vanaf 3 jaar...want een 3-jarige (!) bleek een burn out te hebben?! 3 jaar...GROW UP! Minder appen/computeren, meer dingen samen doen met ouders en weerbaar worden. Ik vraag me steeds meer af, hoe Joost/ik onze jeugd, ons leven tot nu, allemaal hebben ‘’overleefd’’ met zonder steun, programma’s, testen (en zonder computer, apps en junkfood) en zo....Wat voor generatie groeit hier op? Met 3 al een burn out?...Bizar.

 

Spanje is voortvarend bezig: vanaf 2040 geen benzine/diesel en hybride auto’s, die per 2050 ook niet meer mogen rijden...Daarnaast wordt fracking verboden.  https://elpais.com/elpais/2018/11/13/inenglish/1542118484_563478.html en: https://inspanje.nl/

 

Ook al overspoelen economische migranten uit m.n. Marokko tegenwoordig de Spaanse kusten – Spanje vraagt geen financiele hulp; men vindt het belangrijker dat de landen, waarvandaan deze mensen komen, meer hulp krijgen en er moet meer geld naar doorstroom/spreiding van migranten in Europa komen. Is wensen/praten tegen dovemansoren. Maar...waarom sturen ze ze niet gelijk linea-recta terug? Raadsel...https://inspanje.nl/algemeen/11050/spanje-terughoudend-met-hulpvraag-aan-europa-bij-migratie-problematiek/

 

De autonome regio Valencia (waar onze provincie Alicante onder valt) laat een vertraging zien van de economische situatie; de grootste van alle regio’s. Niet best. M.n. de daling in de dienstensector is groot (= vanwege het lagere aantal toeristen o.a.) https://inspanje.nl/economie/11053/van-alle-spaanse-regios-vertraagt-de-economie-van-valencia-het-meest/

 

Kijk, NL moet hier jaaaaaren over dimdammen, en laat het aan de industrie over (die niks doet); de Spaanse Gezondheidsdienst wil obesitas bij kinderen voorkomen door gezondere producten; en men gaat de nutri-score – ofwel het stoplicht-principe (rood/oranje/groen) invoeren zodat je in een oogopslag ziet, hoeveel suiker, vet, zout in een product zit en hoe (on-)gezond. Heel simpel. https://www.spanjevandaag.com/13/11/2018/spaanse-producten-krijgen-de-nutri-score-op-de-verpakking/ De afronding van overeenkomsten met producenten gaat snel. , meldt het MvGezondheid. Tot 2020 moet tenminste 10% reductie van suiker, vet, zout van o.a. popcorn, chips, snacks, gebak, worst, koekjes, fruit-nectar, brood, toast en sommige kant-en-klaar maaltijden, zuivel toetjes en sauzen een feit zijn.

 

 

Er is weer een plan, om zogenaamde pseudo-therapieën zoals homeopathie, die een positieve gezondheidsimpact beloven, maar’t niet waarmaken, tegen te gaan. Het voorstel – ongehoord in de EU – wil de zogenaamde alternatieve therapieën weren uit gezondheidscentra en Uni’s. Het plan is van stal gehaald, nadat 2 maanden geleden 400 wetenschappers een open brief tekenden, waarin ze opriepen tegen schadelijke pseudowetenschap, na de dood van een kankerpatiënt, die reguliere geneeskunde weigerde. https://elpais.com/elpais/2018/11/14/inenglish/1542203925_514487.html  en dan ook nog: https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2018/11/14/5bec1ebe268e3e077a8b456e.html...Heksenjacht, ook voor acupunctuur omdat men dit op een hoop gooit met homeopathie? Potver...Bijna 60% v/d bevolking hier, gelooft dat acupunctuur werkt, en 53% zijn van mening, dat ook homeopathische producten werken. En..vlg. het CIS/febr. 2018, meer dan 6% van de bevolking zoekt een acupunctuur-professional op, en 10% een homeopaat.

 

Zes minuten lezen verlaagt het stressniveau met 68 procent staat i/d krant...Klopt dit wel? Nog zo’n onzinonderzoek. Hangt mijns inziens af van wat je leest...

 

Doe me dit maar... https://www.volkskrant.nl/de-gids/de-7-beste-bordspellen-van-de-afgelopen-vijf-jaar-plus-de-winnaar-van-spel-van-het-jaar-2018-~b0e5ffcf/, die AZUL lijkt me wel wat! Met kleurige tegels! En Mysterium. Want oorlog en zo, dat blief ik niet. 

 

https://www.nu.nl/253946/video/jonge-luipaarden-in-vs-zien-voor-het-eerst-sneeuw.html LEUK, PRACHTIG DIE AMIR TIJGERS