Nieuwtjes

Nano-St.Jacobsmossel...

Balen. Ruim 10 dagen dalende lijn van glucose i/d ochtend, zit ik zaterdag weer op 172! Hoe kan dat nou? Onbegrijpelijk! Frustratie, ergernis of wanhoop, je zou er depri van worden. Ik weiger. Ik deed alles goed, en mijn lijf vertoont kuren. Zou soms een kou-bug de kop opsteken, nadat ik 10 jaar geen last van ze had? Omdat ik minder fruit eet? Nou, dan heb ik nu ‘’beat the devil out of it’’ gekookt: pittige Thai-kippensoep met veel verse groente. En ja hoor; zondagmorgen: heerlijk en lang (!) geslapen, goed uitgerust. En het ‘’gammele’’ was al weg. Nog 2 porties de komende dagen! Wonderspul. En buiten zonnen bij 22 graden.

 

Is een griepprik nu wel/niet zinnig/nodig? Oordeel zelf: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/hoe-goed-beschermt-de-griepprik-~b7d6c431/ . Handen wassen helpt. En vitaminerijke voeding...

 

Klimaattop. In Katowice, het centrum van kolenwinning in Polen. 80% v/d energiebehoefte wordt daar door goedkope kolen gedekt. In 2030 streeft men naar verlaging tot  60%. Maar NL-burgers moeten warmtepompen aanschaffen en houtkachels gaan mogelijk i/d ban? En lucht- of scheepvaart, industrie dan? Minder subsidie en schoner werken? Welnee. De locatiekeus is een  minachting voor klimaat, natuur en milieu. Op de kiek en inhoudsloos kletsen, meer was’t niet.  

 

Er zijn nog 4 granados, en dan zijn ze op. Deze overheerlijke, supergezonde, sappige granaatappels. Vanaf nu volop mandarijnen, sinaasappels, en grapefruits en citroenen komen ook steeds meer.

 

De 2 banken op het terras zijn weg. Ik zat veel te laag, kon bijna niet opkomen. Dus we zaten er steeds minder. Konden nu een ander stel een plezier mee doen. Voorlopig gaan de Ikea-Pöang stoelen uit de gastenkamer naar het terras; wel wat ‘’ingepakt’’ dus hopelijk kat-bestendig...En gaan we rustig kijken naar wat we daar wel willen. En het weer? Overtreffende trap...wel 24,5 op maandag (om 16.00 uur nog 24 graden!) Het zwembad is ook 24. Yippie. De druiven zijn gesnoeid; vorig jaar moest Joost alles alleen doen; nu kon ik dit doen. Amandel/fruitbomen snoeien volgt langzaamaan. 16 citrus (en 2 vijgen-)bomen gaan weg (die krijgen een nieuwe stek vroeg in’t voorjaar).

 

Ze worden gek, daar in de buitenwereld...Nu moet de kerst-song ‘’Baby it’s cold outside’’ weer in de ban, omdat ie vrouwonvriendelijk is of suggestie bevat van ‘’iets in een drankje’’. Een stuk uit 1944. Zijn ze nou helemaal....? Achteruit hollen, of geschiedenis/koloniaal verleden alsnog willen herschrijven, wat volgt? Victoria’s Secret? Ook ‘’not done’’...Oh ja, in Engeland roept men om verbod van reclame over bacon, stel dat je daarmee een veganist ‘’ontrieft’’.. Overigens, als je veganistisch eet, pleit Kazan voor verplichte toevoeging van vitamines/mineralen om tekorten te voorkomen. Huh? Die mensen weten prima, wat ze nodig hebben! Hou op met betuttelen. Of levert het de farma/industrie weer extra geld op? Waarom hoor ik die zogenaamde kenner/wijsneus niet over echt minder vet, zout, suiker in industriële voeding, en wel nu? Geen eis, om de BTW verhoging op gezonde groente/fruit terug te trekken? Of meer gezond/minder snoepgoed met Sinterklaas? Oorverdovend stil. Dinsdag lees ik i/d krant dat het preventieplan (= een lachertje, preventie noemt Blokfluit dat?) een melkkoe is voor de regering, inkomsten overtreffen Rijksuitgaven (voor campagnes...) Juist. En de Belastingdienst scheldt zichzelf de VUT-boete van 168 miljoen kwijt. Leuker kunnen ze’t dus wel maken! Voor zichzelf en de elite dan.

 

In Engeland zijn 15 scholieren door een andere scholier met een insulinenaald geprikt...De foto i/d Telegraaf laat een prikpen zien; daarmee verkrijg je een bloeddruppel die met een stripje i/d glucosemeter wordt afgelezen. Met zo’n ‘’prikpen’’ kan je wel meerdere keren steken (steeds lastiger), maar tussendoor moet je’m elke keer weer resetten, zodat ie weer in de schietstand komt...Dus effe 15 anderen prikken? Onwaarschijnlijk. En verkeerde foto. 

 

Voor als stroom en telefoons (?) uitvallen, komt er in 103 plaatsen in de provincie Valencia een kit met een radioverbinding. OUDERWETSE RADIOVERBINDING!?..Wel in het buurdorp, niet bij ons? https://www.diarioinformacion.com/benidorm/2018/12/03/radios-emergencias-zonas-sombra/2093167.html  

 

Kosten voor ons (landbouw-) water in november wel 4 Euro...moet niet veel gekker worden...

 

Donderdagmorgen: Felix en Blacky zitten samen te ontbijten. De poezels moeten nog even wennen; ineens is ‘’hun’’ loungebank x 2 weg! Maxi en Zwartje lagen paar nachten in de mand, terwijl Blacky zich weer het casita toe-eigende. En dan gaan ze weer onder de tafel liggen. Of in het penthouse. Plek zat. Het went. Felix wil wel overdag op het terras zitten – vooral als het hard waait, maar bij zon zijn ze allemaal ‘’elders’’ lekker buiten. Zoals wij.

 

De afgelopen dagen temperaturen boven de 20/22 graden, tot zelfs 24,5. Nadat we paar dagen op stap zijn geweest, gezont hebben aan de waterkant en veel gelopen, vandaag een ‘’thuisdag’’. Züpfe en stokbroden zijn prachtig gelukt; het ging ontspannen met maar 2x 1 ovenvulling. Volgende week doe ik nog zadenbrood en Zwitsers boerenbrood. En na het broodbakken ging het gekruide, kort aangebraden konijn met wijn, mosterd en nog veel ‘’goodies’’ erin. Gaarde op restwarmte zonder elektra dus. Smullen, vrijdag!

 

Bavianen leven met varkenshart wel 6 maanden...navolgbaar voor mensen? Of toch liever geen dier-organen in mensen implanteren? https://www.welt.de/regionales/bayern/article185091564/Xenotransplantation-Paviane-leben-ueber-sechs-Monate-mit-Schweineherz.html

 

Nadat eerdere plannen voor een Europese Las Vegas in Aragón, Madrid, Barcelona en ook in Extremadura op de klippen liepen, is er nu weer een nieuw Amerikaans initiatief om een Eurovegas te bouwen. Dit keer moet het geheel de naam Elysium City gaan krijgen dat gebouwd moet worden bij de gemeente Castilblanco in de provincie Badajoz. Bezopen plan. https://www.spanjevandaag.com/06/12/2018/nieuw-plan-voor-een-eurovegas-in-het-droge-extremadura/

 

En zoek je nog een landhuis in 2019 om heerlijk in Spanje te vertoeven? Adults only. Kost wel wat... https://www.spanjevandaag.com/06/12/2018/plattelandshotel-castell-de-la-solana-in-alicante-gekocht-door-nederlanders/ uitkijkend over de Jalon-vallei.

 

Voor liefhebbers van St. Jacobsmosselen...wetenschappers simuleerden, hoe de meest kleine plastic deeltjes in St. Jacobsmosselen komen. Al na 6 uur konden ze miljarden deeltjes in de organen van deze mossel vinden. http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/meeresforschung-so-gelangt-nanoplastik-in-jakobsmuscheln-a-1241908.html  En we hebben nog geen idee, wat die nano-deeltjes allemaal voor schade kunnen bezorgen...Maar men gaat er gewoon meer door. Het wordt veelvuldig toegepast, en dus ook bijna overal in te vinden. 

 

Een met een genetisch gemodificeerde bacterie besmet veevoersupplement uit China zou - via een Nederlandse importeur - in 20 Europese landen terecht gekomen zijn. De Belgische voedselautoriteiten kwamen de zaak op het spoor. Wat de mogelijke gezondheidsrisico's zijn voor dier en mens? Onbekend. https://www.foodlog.nl/artikel/resistente-gmo-bacterie-mogelijk-via-nederlands-veevoerbedrijf-in-voedselke/