Nieuwtjes

'Sweet' shopping

Vrijdag na de middag: Blacky ligt op een v/d stoelen op het terras, en Felix heeft zich op een kleed voor het raam neergevlijd. Beiden liggen te slapen. Oh pardon, dat heet katzwijm...Ondertussen gingen wij op de markt plantjes halen: die werden in de middag, terwijl ik zwom, door Joost erin gezet: een 20-tal slaplanten (voor ons en de Chikkies), en dan nog een tiental elk van witte/rode kool en broccoli. Het plantenvrouwtje ging het allemaal niet aftellen, dus het waren er ruim meer.

 

En potverdriedubbeltjes....na 15 rondjes lopen zie ik in mijn ooghoek ineens iets op me afzwemmen. Het zal toch niet? Jawel, een bootsmannetje. Die zijn hartstikke agressief, en bijten dat ze doen! Razendsnel zijn die donders ook! Ik snel het net gepakt (ligt op het tafeltje in het zwembad), eruit gevist, goed opgevouwen (dacht ik) en op de overkapping gelegd. En door met zwemmen/lopen...tot ik hem bij het 55e rondje weer zag. Nee he? Ja dus. Toch eruit weten te krabbelen, en floeps weer erin, die engerd? Nou, ik eruit. Morgen ga ik die dekselse donder wel vangen en vraag ik Joost even erbij te blijven, om hem aan de kippen te voeren. Nog een keer ontsnapt ie me niet! Buiten is het om 18.30 nog 18 graden! Naschrift: de volgende dag is ie foetsie. Misschien toch in het filter gezogen.

 

El Pais meldt, dat 15 miljoen Spanjaarden vervuilde lucht inademen, welke door de EU als zodanig wordt geclassificeerd. https://elpais.com/elpais/2018/12/05/inenglish/1544008632_514634.html

https://www.spanjevandaag.com/08/12/2018/11-nieuwe-dorpen-op-de-lijst-van-spanjes-mooiste-dorpen/ prachtig, echt even kijken: weer 11 ‘’mooiste’’ dorpen in Spanje erbij. En wij wonen dus in een aldea = een gehucht, want ons dorp heeft minder dan 3000 inwoners. Weten we dat ook.

 

Zo dood als een pier...helemaal fout. Nu raken spreekwoorden met dieren in de ban...Twee vliegen met 1 klap slaan of de stier bij de horens grijpen? Not done. Racistische, homofobe of discriminerende taal wordt onacceptabel, en nu kunnen eventuele gruweldaden t.o.v. dieren ook niet meer.  Tja, ik vrees dat vorig jaar  ‘’Flappie’s’’ kerst echt de laatste keer was...

 

Vrijdagavond 23.15 is het nog 17,9 graden! Om 03.30 was het nog 16 graden. Kijk, zo koelt het zwembad ’s nachts niet al te veel af! Voor het eerst vind ik dit jaar bij Mercadona en Aldi zelfs boerenkool! Leuk snack idee: maak er chips van! Kruiden, en in de oven; zalig, lekker en gezond ook!

 

Nog niet zo lang geleden ‘’het wondermiddel’’: statines. En nu wegen mogelijk de nadelen toch zwaarder dan de (eventuele) voordelen voor sommige (hele grote) groepen mensen? Het is big business, en ‘’nog meer mensen zouden het preventief moeten slikken’’ vinden ze vooral in het VK, maar deze kaskraker is niet voor iedereen geschikt.https://www.pressreader.com/uk/the-sunday-telegraph/20181209/282067688016378

 

En dan meldt Foodlog ‘’junkfood blijven eten, niet sporten/bewegen of gezond eten’’, want afvallen kan moeiteloos via een pil. Zonder moeite?! Geen fictie, maar er is een succesvolle muizenstudie (!) geweest, die dit scenario bevestigd. Binnenkort. Huh? Ik snap het: mega-business met al die mensen met obesitas, die echt niet van plan zijn om hun dieet of leefwijze aan te passen. Foodlog.

 

Minder charmant: koopkracht Spanjaarden in 10 jaar tijd flink lager:  https://inspanje.nl/economie/11148/koopkracht-spanjaarden-in-tien-jaar-tijd-flink-gedaald/  en dan blijken er ook nog 66 wegen ‘’met mankementen’’, waaronder ook veel bruggen...Aldus El País.

https://elpais.com/elpais/2018/12/10/inenglish/1544429934_139356.html en dan blijkt er nog steeds onvoldoende water – met een paar uitzonderingen dan – in de stuwmeren, ondanks veel regen dit jaar...https://www.embalses.net/provincias.php  ; provincie Alicante/Comunidad Valencia hebben nog maar 28% v/h water in hun reservoirs...

 

Roept eerder de EU  ‘’nog meer geld nodig, vanwege Brexit’’, want het royaal spenderen of in eigen zakken steken moet gehandhaafd blijven; het wordt te vaak aan onzinprojecten uitgegeven. Zoals het plastic-nepkasteel in Krakra/Bulgarije, bedoeld voor toeristen die er niet komen. 90 miljoen belastinggeld voor nop. Oh pardon, plastic. De ‘’regionale ontwikkeling’’ kijkt niet zo precies...en niemand luistert naar de EU-rekenkamer. En effectiviteit v/h beleid? Niet relevant. immers niet ‘’eigen’’ geld. En dan staat de EU plots open voor meer schuld (- 1,95% ) door Italie? Er de strafprocedure dan? Dat was maar show? De handen met gaten worden steeds groter daar. Ik moest ook maar eens zo'n project verzinnen...

 

Koolmonoxide vergiftiging. Weer een gezin net aan de dood ontsnapt vlg. de radio. Bij elke CV-ketel of ander apparaat met gas, verplicht een koolmonoxide meter erbij leveren. Bij groots inkopen wordt de hiervan prijs zo een prikkie. En verzekeringen moeten’t  verplichten. Simpel toch?

Tja, Lancashire/Engeland wilde laten fracken. $-tekens voor hun ogen, maar verder olie- oh pardon – fracking-dom...Nu weer een 1,5 aardbeving...Niet voor het eerst. Cuadrilla, de fracker,  vind de tegenstanders maar zeurders, ‘’het is niets...alsof je een meloen laat vallen’’. The Independent.

 

Nu al????....Foodlog:.... alle Europese Lidstaten gaan akkoord met het voorstel van de Europese Commissie voor een limiet op de hoeveelheid transvetten in voedsel. Het voorstel kwam er op initiatief van het Europees Parlement, dat nu twee maanden heeft om het voorstel te bespreken, schrijft het AD.  We weten al jaaaaaren dat transvetten schadelijk zijn. En nu al limitering? Wow.

 

Dino’s uitgestorven? Te inflexibel om op klimaatramp 66 mio jaar geleden te reageren? Nou, beiden kloppen bepaald niet... https://www.welt.de/kultur/article185421114/Von-wegen-ausgestorben-Steve-Brusattes-Geschichte-der-Dinosaurier.html

 

We hebben nog steeds verse, grote vleestomaten uit de tuin. Vorige week wel een van 600 gram! En sappig & smakelijk dat ze zijn, yammie!

 

Het zou toch wat zijn; als het dagelijkse (3-5x) prikken voor meten/insuline spuiten, vervangen wordt door prikloze monitoring. Er is al e.e.a. op de markt, en nog meer in ontwikkeling.  Biedt perspectief, want de vingertoppen vinden dit dagelijkse geprik zeer onleuk. De apparaten die nu op de markt zijn/komen, zijn soms redelijk in aanschaf, maar de sensor vervangen kost dan weer wel veel/jaar. En het is nog niet helemaal fool-proof. Ondertussen loont het om te ‘’shoppen’’ naar spullen voor diabetes: kies je een andere glucosemeter, kan het je zo aan meet-strips 120,00 of meer/jaar schelen! En lancetten en naalden zijn via Amazon een stuk goedkoper dan via de apotheek. En zolang ik nog niet gepensioneerd ben, en de ZK-verzekering niks betaald, maakt dat wel heel wat uit. Zo hebben we de SD Codefree bloedglucose meter besteld....en wat blijkt: tussen de Contour en deze blijkt het verschil wel 20 punten te zijn (het maakt wel wat uit of je glucosewaarde 130 of 150 is m.b.t. insuline-dosering!); potverdrie, welke is goed? Beiden zijn in Spanje, Duitsland en Engeland in de top 3 van beste meters. Enfin, we blijven een poos parallel testen. Mogelijk zit ik dus al in de ‘’goede’’ range????En ja, 15% afwijking tussen glucosemeters schijnt vlg. ISO standaarden acceptabel te zijn. De SD heeft overigens een kalibreerfunctie. En deze zegt ''meting correct''.Wordt vervolgd.