Nieuwtjes

Kerst? Kou!

Veiligheid in gevaar? Als je drones boven Gatwick zou afschieten? Huh? Staat maandag in Engelse kranten, dat mogelijk helemaal geen drones vlogen...? Bizar. BB’s...

 

Blacky is een beetje ‘’fors’’ om het netjes te verwoorden. En elke keer als hij op de tafel van het terras ‘’springt’’, kraakt het. We hebben nu de tafel omgedraaid, zodat de poot in het midden zit; in de hoop dat als hij erop springt, het niet kraakt....overdag is dat nl. geen punt, maar ’s nachts soms wel...Gezien het feit, hoe moeilijk hij thans door het luikje klimt, zou je toch denken ‘’iets minder eten’’...maar dat komt nog niet in hem op.

 

De Volkskrant schrijft uitgebreid over visvangst voor kust van Senegal, Mauritanië, Marokko...niet door EU-trawlers, maar door Chinese en Turkse viskotters; vis wordt veevoer voor varkens/kweekvissen in eigen land. Hoezo visvangst voor voedsel? En wat als er geen vis meer is, want het wordt rap leeggevist? Komen m.n. Senegalezen dan weer naar Europa? E.e.a. is gevolg van visserijakkoord, dat de EU sloot met Mauritanië...om de visstand te bewaken en de commerciële visserij niet ten koste laten komen voor lokale visserij. Ja,ja...Maar de EU heeft daar nu geen gezag over, betaalt notabene 70 miljoen/jaar voor visrechten. Welke? Voor wie? Maar ja, migratie/terreurbestrijding en ga zo maar door, gaan voor de oorspronkelijke doelen.

 

 De Spaanse regering wil vliegbedrijven verplichten tot groene quota van 2% aan biobrandstoffen vanaf 2025. Daarmee pioniert de regering aangezien de sector tot nu toe zelf zijn strategie voor vermindering van uitstoot bepaalde. InSpanje. Zet toch geen zoden aan de dijk? Verhoog accijnzen op vliegtuigbrandstof en hef belasting op tickets!

 

Nochebuena; ofwel de 24e; traditioneel begint het grote eten in Spanje, voortgezet op de 25e, en de rest v/d week heeft men restjes. Niet wij. Dit jaar geen kerstversiering, nog geen pijnboom-denneappel met rood lint. Geen zin in. Maandag was het 22 graden, vol zon. Op kerst is het sluierbewolking, wel voldoende om wat zon erdoor te laten.Joost baalt ‘’slechte dag voor solar’’, maar het is niet anders. En of we nog een 10-tal panels en gelbatterijen aanschaffen? Moeten we nog bezien. Een grote eend is ontdaan van vet, in stukken verdeeld, en in een aziatische marinade gezet (o.a. met soja, chili, knoflook, s’appelsap, kaneel, steranijs, paprika, curry, sherry en citroen etc). Daarbij  volkoren rijst, lauwe koolsalade. Simpel maar oh zo lekker. Geen kerstgevoel. Maar op 1e kerstdag draag ik wel de kerst-oorbellen. Vooruit, 1x/jaar.

 

Zo balen; bij pijn stijgt de glucose! Wat ik ook uitzoek, ik kan de oorzaak niet vinden. Ik maak er werk van en probeer een arts te vinden, die niet in protocollen denkt, maar met me meedenkt...Een toer...Pfff.

 

Woonkamer; ik was het abstracte, kleurige schilderij al lang zat. Maar wat dan? 1e kerstdag heb ik een paar schilderijen in wissellijsten geplaatst en Joost hing ze op. Veel rustiger. Tot we een ander idee hebben.

 

Probeer je gezond te leven, zonder junkfood, vers, mager, voldoende beweging, en dan toch...diabetes II. Telegraaf kopt ...Onderzoeksleider Sabrina Schlesinger stelt dat een dagelijks ontbijt met veel granen en weinig rood vlees of suiker de meeste kans biedt om de aandoening af te weren...Helaas. Elke dag ontbeten, met gezond fruit, yoghurt, knäcke of (meergranen/bio-) brood of muesli, geen rood vlees, (bio)kaas en dun (bio) boter, zelden vleeswaar, geen toegevoegde suiker en groene thee. Gezond leven is geen garantie dus. Fluts.

 

Paus vindt dat de mensheid graaierig, gierig en onverzadigbaar is geworden. Huh? Waar blijft de kerk en gezapige bisschoppen e.a. die zwelgen in overvloed? Laten zij het goede voorbeeld stellen, met soberheid voorop (zonder dure wijnen en restaurants); in plaats van alleen de gewone burger aan te sporen tot liefdevol geven en zo...!

 

Voedingsleer wordt Citizen Science. Of het daardoor serieuzer wordt en tot betere, echte preventie van aandoeningen leidt? Of wordt het weer ‘’misbruikt’’ door handige marketeers en voedingsmiddelenfabrikanten, om ‘’maatvoeding’’ voor bepaalde groepen te maken die duur zijn?  https://www.foodlog.nl/artikel/voedingsleer-wordt-citizen-science/

 

Engeland. Na een reeks aardbevingen bij de 1e fracking-site in Lancashire pleit de industrie nu voor versoepeling van aardbevings-protocollen en dito eisen. Want anders komt ‘’hun’’ business (= profit) niet goed v/d grond...Tja, zo kan je’t ook bekijken. The Independent.

 

Vandaag, donderdagmorgen: om 8 uur 2,7 graden. Ons landgoed is rondom ingesloten met dichte mist. Waterkoud. Om 11.25 schijnt de zon, de mist lost op en zonnewarmte komt binnen. De poezenkattels hebben hun loungeplekken opgezocht: Zwartje languit op de jacuzzi, Mams op een groene tuinstoel, en Mini op het houten ligbed. Blacky is even een rondje toiletteren doen i/d tuin en zal daarna – zoals bijna altijd – lekker weer op de stoel op het terras i/d warmte slapen. Toch is het bijna 15 graden geworden. Het zwembad is 22. Met 6 mm natpak te doen. Elke dag.Pfff...

 

     Nicojo vrijstaat wenst iedereen een gelukkig, gezond, gezellig en uitdagend 2019 toe!