Nieuwtjes

Gelukkig Nieuwjaar

    Nicojo wenst allen een gelukkig, gezond, liefdevol, vredig en inspirerend nieuw jaar toe

 

Vrijdagmorgen: Joost ineens in ‘’Kerst’’ mood; All I want from Christmas, en nog zo wat kerstliedjes passeren de revue. En ‘’I’m dreaming of a white christmas’’? Dream on, boy, dat komt er niet...Wel berekoud buiten, (rond 0730 was het 2)..brrr...een roodborstje keek op het voederplankje. Leeg. Dit kon ik natuurlijk niet over mijn hart verkrijgen, die blik: dus ik trotseerde de kou en ging buiten zaadjes op de plank strooien.

 

In DieWelt een verhaal over truffel; niet alleen in Frankrijk en Italië. Ook in Spanje! En Oost Europa wil daar een graantje – oh pardon een truffel – meepikken...Dat zal de truffel de komende jaren goedkoper gaan maken. Reusachtige kweekgebieden zijn in de Pyreneeën te vinden, vol geplante steeneiken (wel omheind zodat wilde zwijnen er niet bij kunnen) met waterinstallaties. Nu wordt tussen november-maart geoogst, maar de bomen zijn nog klein, en dus is er nog ‘’maar’’ ca. 80 ton/jaar. Maar over 6-7 jaar zal dat uitgegroeid zijn tot 200 ton. Truffels uit Spanje, ik kijk er naar uit.

 

Machtig mooi: de Turkse agent, die een onderkoelde puppy uit het ijsmeer redde, heeft hem geadopteerd. Top! https://www.nu.nl/258926/video/turkse-agent-adopteert-puppy-na-redding-van-ijs.html

 

Het geknal is weer over, de rotzooi is opgeruimd en tonnen fijnstof zijn de lucht in gevlogen...in Duitsland berekenden ze, dat de rond 4500 ton (!) aan fijnstof op Oud/Nieuw ongeveer evenveel is als 15,5% van de uitstoot door het verkeer...Scheveningen...Denk je lekker vuurveilig aan zee te wonen, organiseren ze een bosbrand op het strand...(De Volkskrant). Regels minachten? Klimaatdoelstellingen?

 

Geluksdruiven uit o.a. ons dal voor Oud/Nieuw; https://www.spanjevandaag.com/30/12/2018/vinalopo-regio-in-alicante-goed-voor-2-miljoen-kilo-druiven-voor-oud-op-nieuw/

De heel dunne Kalenji handschoenen van Decathlon zijn puik, voor 6 Euro heb ik heerlijke warme handen; maakt werken met de PC een stuk aangenamer. En dan nog warme sokken van Hipercor; compleet met hartjes, sneeuwvlokjes en pompons en antislip. Genieten!

 

Bio boekweitmeel. Is eigenlijk geen graan, maar grassoort. Dus lagere glycemische index, dus beter voor mij. Nu met de hand uitgerold/gesneden. De volgende keer pak ik toch mijn pastamachine weer. Smaak prima! Goed alternatief voor pasta, die de suiker i/h bloed langzamer laat stijgen. En bij Mercadona vond ik penne van boekweitmeel. Gelijk uitgeprobeerd, 1,50/250 gr. Prima. Da’s makkelijk. Per 1 januari worden een heleboel medicijnen goedkoper in Spanje, o.a. ook Glargine (= Lantus/diabetes). Da’s fijn, want het is een dure bedoening, diabetes II hebben... https://www.spanjevandaag.com/31/12/2018/1-253-farmaceutische-producten-en-medicijnen-worden-vanaf-1-januari-goedkoper-in-spanje/ Maar er wordt ook het e.e.a. duurder per 1-1: o.a. gas, elektriciteit, postzegels, tolwegen, telefonie en een revisie van het kadaster in 1.179 gemeenten in Spanje (bij ons al gebeurd).

 

Op de laatste dag v/h jaar blijkt, dat de rijksten ter aarde wel 451 miljard hebben zien verdampen door dalende beurzen...wat erg. En Stef is tevreden: ‘’we hebben de wereld ietsje beter gemaakt’’. Huh? Heb ik iets gemist? Zit vast op de verkeerde planeet. Hij dan.

 

Juncky ‘’viert’’ de Euro...? Bloomberg zocht uit, of het zo’n ‘’heil’’ was...Duitsland profiteerde het meest, Frankrijk trok aan’t kortste eind, en de Grieken zitten in de middenmoot. Slovenië en Slovakije kwamen pas later erbij, maar profiteren ook volop. Finland en België lenen goedkoper geld,  het handelsvolume van Oostenrijk groeide. Ierland en Portugal leden sterk door beperking van eigen zelfstandigheid bij de begroting en Spanje, Italië en Frankrijk verloren hun devaluatie-instrument om eigen exporten te stimuleren. https://www.volkskrant.nl/economie/onderzoek-bloomberg-nederland-heeft-beperkt-geprofiteerd-van-twintig-jaar-euro~b8b2d973/

 

Weer voel ik zo’n ‘’ge bent zelf schuld’’ want....‘’ diabetes II komt vooral door ongezonde leefstijl’’ (ongezonde voeding, te weinig bewegen, roken etc.); en dat moet je dus ook zelf kunnen oplossen...Huh? Ook al leef ik gezond, zonder junk- of industrieel food, beweeg ik voldoende, heb gezond gewicht, rook niet en drink met mate, dan nog kan je diabetes krijgen. Hoeveel gezonder kan ik nog? Wie’t weet mag het zeggen. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/31/genees-toch-zelf-je-diabetes-2-a3127417

 

Paaseitjes liggen in Engeland in de winkel...en NVWA in NL gaat vlg. jaar nog maar 52% van haar capaciteit aan voedselveiligheid besteden. Zorg dat je gezond blijft, de overheid doet’t niet voor je.

 

Zondag op maandag; laagste temperatuur 1,3 (dauwpunt – 1,1). Waterspiegel van de duivendrinkplaats had een klein ijslaagje. Het is me wat. Donderdag: - 0,3 vannacht. Het wordt eens grijs, en kouder. Blij dat we woensdag nog een paar uur zon hebben getankt.

 

Oudjaar...net zoals met kerst lijkt hier in Spanje de nadruk te liggen op heel veel eten (en drinken) en feesten, Dagenlang. Ik herinner me nog de huzarensalade van schoonmoeder (met corned beef, bah); die na 12 uur steevast op tafel kwam. Vroeger gingen we nog naar het dorp, waar we bij elke klokslag voor 12 uur een druif (snel!) moesten eten, en dan met cider v/d gemeente iedereen gelukkig Nieuwjaar wensten. Nu is het ons veeeeeels te koud, en we hebben geen zin meer in drukte en gekus van allerlei onbekenden, die al in meer of mindere staat van ‘’vrolijkheid’’ verkeren. Nee, lekker binnen, gezellig met onze nepkaarsjes, warmpjes, en na 12 uur gewoon lekker naar bed, slapen. Voor de laatste lunch dit jaar hadden we: een heerlijke tomatensoep, rijk gevuld met bloemkool, boontjes, kool, kleine pittige rundergehaktballetjes en wat kikkererwten. Uitbuiken en nagenieten buiten i/d zon bij 20 graden. Top toch?

 

Een goed begin van 2019: weer 20 graden, lunch in de zon buiten met tapas: humus, knäcke/brood, paté/kaas, boquerones, artisjokken met citroen/knoflook, en een kleine aardappelsalade. Zalig.

 

Na de feestdagen goede voornemens bij velen; afvallen, gezonder te eten, stoppen met roken & drinken....En alles omlijst met boordevol adviezen. Zinnig of niet..https://www.foodlog.nl/artikel/voor-wie-zijn-de-voedingsrichtlijnen-van-de-overheid-en-het-pioppi-dieet-ei/ ..terug naar totale voeding en leefstijl, en voedingsadviezen moeten zich niet richten op ongezonde mensen...En dan wordt triomfantelijk door de regering verkondigd, dat de leefstijlcoach wordt vergoed. Ja, voor 8000 personen. Op een totaal van 5 mio mensen die’t nodig zouden hebben...maar het Voedingscentrum weet raad met de ‘’eetwissel’’...En vlg. de WHO is aangetoond, dat light drankjes en kunstmatige zoetstoffen niet zorgen voor afvallen en zo...

 

Oh nee he, in The Independent een artikel over ‘’ is klassiek ballet seksistisch’’. Hoeveel gekker kan het nog?

 

Nee, geef me dan maar het ongekende succes v/d NASA...ook zo genoten van de prachtige beelden van Ultima Thule. Het verste object ooit wat ze kiekten. Wow. Je hebt er niks aan.