Nieuwtjes

Chikkies, klimaat en honden

Vrijdag de verplichte ITV ( APK) keuring, 44,00 en zo gepiept als je vooraf reserveert. Ziezo.

 

De kippen hebben weer bedacht, dat ze in de legnestjes willen slapen. Nou, muy mooi niet vindt Joost; net het kippenhok/nestjes netjes schoongemaakt, dat gaan we dus niet doen. Dus kartonneke ervoor – die ik de volg. morgen dan wel weg moet halen zodat ze kunnen leggen. Na een week of zo dit volhouden zijn ze’t zat, en gaan ze gewoon weer netjes op stok. Soms...en anders volhouden.

 

Burger betaald, industrie ontvangt. Zo zit dat met het prachtige klimaatakkoord...https://www.foodlog.nl/artikel/waar-komt-al-die-energie-voor-het-nederlandse-klimaatleiderschap-toch-vanda/ Kapitaalsvernietiging of zinnig? Dokken, niet mokken. https://www.telegraaf.nl/nieuws/2988721/de-rekening-van-het-klimaatkalifaat en dan ook nog ‘’mijn’’ huisfilosoof René ten Bos in NRC https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/04/onze-taak-is-oneindig-en-ook-statistisch-irrelevant-a3127865 over schijnveiligheid van cijfertjes, voor iets wat zich niet in cijfertjes laat vangen...of de statistische irrelevantie van taak en gedrag...en dan is een hond of kat ook nog slecht voor het milieu. Net als kinderen...maar een Formule 1 op Zandvoort, dat kan dan wel? En nog meer vliegverkeer, terwijl sinds 1944 geen kerosine-heffing is? Vreemd.

 

Oh wat een nep....lekkere warm gevoerde sokken? Toen ik ze uitdeed, bleken mijn voeten ijskoud. Echt ijskoud. Niks ‘’warme voeten sokken’’. Huh? En ook de lamswol-gevoerde sloffen van Joost? Geven koude voeten. Nou ja, zeg. Wervelwind wilde ze graag hebben voor haar kids.

 

Eng. Onze Belgische buren hebben 4 grote honden (Beauceron), lijkt wat op een mix van rottweiler/dobermann. Het zijn grote, sterke honden met veel zelfstandigheid. Zij kan nog niet 1 aan de lijn in bedwang houden. De 5e hond is een wolfshond, die heeft nu door dat ie over het te lage hek kan springen en dan kan ie uren rondlopen...zij zoeken....De 2e keer al vorige week. En die twee Belgen kunnen niks anders dan schreeuwen. Wij waren met de Spaanse buurvrouw aan het hek aan het praten, toen ze eraan kwam met 1 van die joekels...die gelijk afdook op die honden (podencos en zo); zo agressief. Zij weet hem niet onder controle te houden. Ook niet aan de riem. Sensibele honden eigenlijk, die ondertussen stokdoof moeten zijn door al dat enorme verbale kabaal. Nou, de Spaanse buurvrouw heeft het gauw bekeken; zij vangt honden en katten op v/d plaatselijke verenigingen, en zij gaat er werk van maken. Dit is gevaarlijk. Ze belt de politie.

 

Het is niet voor niets dat ik bij mijn wandelingen in mijn eentje tegenwoordig de wandelstokken met punt mee heb. Ik ben niet bang voor honden, maar als een (loslopende/verwilderde) hond agressief wordt, kan ik tenminste pogen, me te verdedigen. Zondag liep Joost een groot rondje met me mee. Stralende zon, jas uit, zalig!

’s Middags kwam de politie. Of ik kon/wilde tolken (in het Engels/Spaans/Frans...), okidoki, mijn Frans is van 40 jaar geleden, maar sommige woorden vergeet je niet. Het lukte. Lang verhaal kort: maandagmiddag was het klaar: hogere hekken geplaatst. Zo kunnen ze niet meer ontsnappen. Tenzij ze de deur openlaten...En ze zwaaiden al 2x naar me toen ze me dinsdag onderweg bij het wandelen tegenkwamen. De hoge den die ze hebben – gevaar voor eigen huis of dat v/d buren als ie knapt – gaat ook getopt worden. Ik zag al een Belgisch tuinbedrijf voor hun deur. Voortvarend. En blij, want da’s echt een gevaarlijk hoge den.

 

Dinsdag: de eerste amandelbloesems in onze tuin zijn door Joost gefotografeerd. https://ocelot.zoom.nl/fotos/index.html en https://ocelotsfotoblog.blogspot.com/ Overdag stralende zon, en beschut is het heerlijk, maar nachten zijn koud. Kopt de krant ook nog ‘’er komt een koudegolf’’. Nou, wij zitten er warmpjes bij. Ondertussen is in de sneeuwgebieden volop sneeuw. En dus ook overlast; metershoge sneeuw, die verkeer belemmert en zo. Winter, he?

 

Zeer zorgwekkend...voor het eerst sinds 1 ½ jaar accepteert China weer import-toelatingen voor genetisch gemanipuleerde gewassen. Een ‘’geste v/d goede wil’’? Huh? Koolzaad, mais en soja van Monsanto en DOW. Bah. 

 

Kerstreces over, niks is veranderd, Brexit spook spookt en gedonder dus in Engeland. In het geval van no-deal meent de Republiek Ierland nu van de EU te kunnen eisen dat er miljoenen Euro aan speciale steunmoeten volgen. Pardon? Dat moeten de BB’s maar betalen!

 

Heel ernstig: Volgens de Waddenvereniging is de NAM nalatig geweest met de deels weggespoelde boorlocatie op Ameland. Die locatie werd al decennia niet meer gebruikt. Een nog onbekende – maar waarschijnlijk grote – hoeveelheid verontreinigd zand met diesel en barium spoelde weg toen een nooddijk werd vernietigd door de harde wind. „De NAM wordt hiervoor al jaren gewaarschuwd” maar deden niks. Geld gaat boven milieu/natuur.

 

Grootste landbouw-technologische doorbraak. Of te wel knippen/plakken CRISP-CAR om de fotosynthese van planten op te voeren. Eindelijk is de ‘’truc’’ waar men decennialang naar zocht, gevonden. Eng. Heel eng. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/mogelijk-grootste-landbouwdoorbraak-in-tijden-40-procent-meer-opbrengst-uit-gewassen~b7f9560d/ en https://www.foodlog.nl/artikel/dubbele-revolutie-wetenschappers-weten-buiten-de-grote-veredelaars-om-fotos/ maar... De Wageningse hoogleraar Leo Marcelis legde uit, dat Europa er niets mee kan, zolang de EU GGO-gewassen niet toestaat (Foodlog). Even opluchting.

 

De Grieken kunnen zonder verdere financiële steun van Europa/IMF...echt? Ondanks 289 miljard die erin gepompt zijn, is de situatie wederom kritiek. Nu strooien ze met cadeaus voor families, onroerend goed bezitters, boeren, ambtenaren, gepensioneerden en consumenten. Vanwege a.s. verkiezingen. Huh? Nog steeds is de schuld 178% van het BNP! https://www.welt.de/wirtschaft/article186530992/Griechenland-Oekonomen-sind-besorgt-ueber-teure-Wahlgeschenke.html  en Tsipras en  Mutti zijn in conclaaf...Oeps, ik voorspel ellende...

 

Zag gisteren bij een antiekwinkeltje een oude hutkoffer (klein) met 2 Jodensterren erop (Duits), en een label: Greta Giesen. Ik wil eigenlijk meer weten: wat is het verhaal achter deze koffer, hoe is die in Alicante beland, wie was die vrouw etc. Tja, dat intrigeert mij nou. En of de familie dit terug zou willen. Die koffer. Waarop Joost nuchter opmerkt, dat juist zij hem mogelijk hebben ‘’gedumpt’’ in die winkel. Tja, dat kan ook...enfin, er zit vast niemand op dit soort feiten te wachten...maar het houdt me bezig. (o.a...effe gespeurd... http://www.warmaisa.de/index.php?id=5950 / Worms?)

 

Op dit moment geef ik de voorkeur aan ca. 45 min wandelen per dag boven het zwemmen (net 22 graden)....en in de zon is het extra lekker lopen! Goed aangekleed, met wolletjes om de knieen en handschoenen aan, jas tot aan de neus.

 

Snap je dat nou? In de winter leggen kippen over het algemeen minder eieren, ook al heb je licht in het hok. Die van ons niet....de afgelopen weken krijgen we regelmatig 3 eieren/dag. Wow.

 

Oh, oh, oh...het mediterrane dieet was zo goed...maar helaas...80% van de mannen en 55% v/d vrouwen in Spanje zullen overgewichtig zijn in 2030; in 11 jaar zullen meer dan 27 miljoen mensen te veel gewicht met zich meeslepen, met extra kosten voor de gezondheidszorg. https://elpais.com/elpais/2019/01/10/inenglish/1547131751_501777.html

 

Oh, pas over een eeuw hebben (micro)plastics grote schade in natuur/milieu aangericht, zo veronderstellen wetenschappers. Nou, dan draaien we ons toch om en gaan lekker slapen?