Nieuwtjes

It giet oan?

Nederland: ik vind het prachtig: het vriest net 1 dag, en dan gaan de schaatsen al uit het vet, draaiboeken voor de 11-stedentocht worden afgestoft en het vuur ‘’it giet oan’’ laait op. Ik gun ze er een. Een echte 11-steden tocht. Met koek-en-zopie. En maandagavond al de 1e natuurijsmarathon. De schaatsfabrikanten vieren hoogtijdagen!

 

Hoe niemand meer zonder mobieltje kan, kopt de krant. Nou, wij wel hoor. Easy. Kwestie van keus.

 

Murcia: ondertekende akkoord om ruim 2 mio m2 aan publiek terrein te herstellen. https://inspanje.nl/algemeen/11233/murcia-herstelt-ruim-twee-miljoen-vierkante-meter-aan-natuurlijk-landschap/ Top!

 

Fracking: kost miljoenen aan kostbaar water en vervuilt. Olie/gas lobby wil niet dat duurzame energie (solar, wind) opkomt, dus wil men door. Wanneer stoppen we dit?

 

Minder vlees, junkfood en fris, maar vooral meer groente/fruit/peulvruchten etc.; de consument moet anders eten. Beter voor ons en milieu. Lazen we. En verspilling van voedsel dan? Tonnen – meestal nog kwalitatief te gebruiken voedsel - gaan dagelijks/wekelijks in de afvalbak. Al die Monsantos die roepen dat we zonder hen een voedseltekort krijgen? Onzin! We produceren structureel veeeels te veel. En vooral ook teveel junkfood. Juist. Canadees voedsel, geproduceerd met genetische manipulatie technologie Crispr-Cas kan gewoon naar Europa, zonder dat de consument weet van heeft (Foodlog) dankzij het verdrag tussen Canada en Europa. Met dank aan o.a. Malmström. Die alweer zit te popelen om te ‘’onderhandelen’’ met de VS.  Alle tarieven laten vallen – behalve voor landbouwproducten – dat is het credo.

Oh ja, en klimaatplannen voor NL zijn niet voldoende, is de eerste conclusie al....met warmtepompen en electr. auto’s redden we’t niet. Dus toch CO2 belasting? Vinden bedrijven dan weer zeer onleuk. Overigens, is er al bedacht, waar al die elektra – die dan toch weer niet voldoende blijkt - vandaan moet komen? Juist. Kerncentrales. Zeer inconvenient truth...dus zeggen ze’t liever nog niet. En straks zijn we allemaal aan de stekkers; verhogen ze de prijzen. Zie Tesla. Klimaatdoelen laten vallen dan? Volkskrant heeft het al over ‘’gehaktbalrevolutie’’ nu klimaat fors meer geld gaat kosten.

 

Nestlé bij monde van de CEO Brabeck...mensen hebben geen recht tot (toegang tot gratis/schoon) water)...nee, dat is aan commerciële bedrijven voorbehouden, die het gratis water (van ons allemaal)  bottelen en vervolgens voor duur geld weer verkopen aan de dorstige burger...? De nieuwe wereldorde.

 

Onder de kilometers dikke ijslaag v/d Antarctis liggen verborgen meren en rivieren. Ontstaan door warmte en wrijving van de aardkorst. En in de meren werden resten van kreeften, algen en paddenstoelen ontdekt. https://www.sueddeutsche.de/wissen/antarktis-eis-unterirdisches-leben-baertierchen-algen-1.4297959  

 

WHO heeft verhindering/vertraging van inentingen in de lijst van globale gezondheidsbedreigingen opgenomen. Experts zien tegenstanders van vaccinaties als vergelijkbaar groot risico voor de wereldwijde gezondheid dan Ebola, antibiotica-resistentie en luchtvervuiling. Huh? In  Duitsland en andere landen hangt er ineens een taboe rondom kritiek over vaccinaties, zonder openheid/transparantie over voor/tegenstand, ingrediënten, risico’s, bijwerkingen en efficiency. Als ze toch zo goed voor ons zijn, dan kun je toch open zijn? Enne...mensen die ingeënt zijn, zien niet-ingeënte als risico? Snap er niks van. U?  http://www.spiegel.de/gesundheit/diagnose/impfen-who-erklaert-impfgegner-zur-globalen-bedrohung-fuer-die-gesundheit-a-1248913.html 

 

Dinsdag is het ijskoud; harde wind, 9 graden. In NL sneeuwt het. Mogen wij nog niet klagen. Doen we ook niet. Maar Felix besloot, om vandaag hier toch maar binnen te zijn. De situatie: op kleed 1 ligt Zwartje, op kleed 2 Felix, en op de stoel Blacky. Het ziet zwart hier. Nederland kleurde wit...

 

Het Wereld Economisch Forum waarschuwt voor een nieuwe financiële crisis. Of je wilt of niet, het komt er... https://www.welt.de/wirtschaft/article187484528/Finanzkrise-2-0-Notenbanken-haben-ihr-Pulver-verschossen.html tja, korter of raker kan ik het niet formuleren. The Independent kopt: Davos; waar miljardairs aan miljonairs vertellen wat de middenklasse voelt...https://www.independent.co.uk/voices/davos-2019-world-economic-forum-summit-inequality-capitalism-wef-a8740746.html Wie durft? Afspreken dat (super) rijken en bedrijven eindelijk normaal belasting gaan betalen? T.b.v. van innovatie, onderwijs, gezondheidszorg en beter milieu. Enne, ik stel voor het WEF in het vervolg rond een hutje in de woestijn te houden. Kunnen ze aan den lijve ondervinden, wat dit betekent...Ter loutering en betering. Misschien worden sommige besluiten dan sneller genomen. Oh ja, en het CPB berekende, dat belastingen de belastingontwijking in NL niet tegengaan. Dan laten we het dus zo. Toch?

 

2,3 of 4 miljoen varkens of meer in NL? Niet opgegeven. Fraude of foutje i/d administratie? Het levert de boeren kennelijk veel geld op. Illegaal fokken. En dan jammeren als ze gepakt worden.

 

Vanaf 22/1/2019 moeten alle producenten die in Spanje zuivel verkopen, verplicht het land van herkomst en de samenstelling daarvan op etiketten vermelden. Zou het daarom zijn, dat de GutBio natuur-yoghurt v/d Aldi al weken niet meer leverbaar is??? https://www.spanjevandaag.com/22/01/2019/land-van-herkomst-verplicht-op-etiketten-zuivelproducten-spanje/

 

De zorg moet compleet anders... ofwel de leefstijlgeneeskunde moet plaats maken voor advies/coaching, niet alleen pilletjes. De arts coacht je over hoe je hebt te leven. https://www.foodlog.nl/artikel/waarom-de-zorg-anders-moet/ Ik zie nog veel aanvullende opleidingsbehoefte voor kennis en communicatie. Z/vingertjes...

 

Van vrije toelating van Amerikaanse landbouwproducten in de EU is geen sprake benadrukt Malmström. Alleen industriële producten. Maar de EU importeert nu wel het leeuwendeel van haar  soja-behoefte uit de VS. Tendens stijgend, want GMO-sojabonen uit de VS worden gebruikt voor zogeheten 'duurzame' energieopwekking in de EU. HUH? Genetisch voedsel produceren voor gebruik als biobrandstof? Geen wonder, dat men roept voedseltekort, als inferieur voedsel geteeld wordt voor brandstof! Hoe stom kan je zijn? Nog stommer; discussie in NL over  €3,6 miljard subsidie voor het verbranden van bomen (BOMEN, jawel !!!!) als 'duurzame' energiebron. Nederland is, in 2020 na Zweden, Z-Korea, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken de grootste importeur van houten pellets (versnipperd hout). De vraag naar pellets als energiebron steeg met factor 3 de afgelopen 13 jaar. Japan en Z-Korea, nieuwkomers, zullen in 2023 ruim een derde van de marktvraag bepalen. Bomen – luchtzuiveraars o.a. – versnipperen voor pellets??? Tussen 2012 - 2017 bouwde Nederland import van pellets voor houtstook af. Om het energieakkoord van 2020 te halen, schroefde NL de import via forse subsidies weer op. Houtstook geldt als hernieuwbare energie. NL haalt onvoldoende snel uit zon en wind de energie, en kiest voor houtstook in haar oude kolencentrales. Die overigens gesloten zouden moeten worden. Niet dus. Sinds 2018 stookt men in de Amercentrale. En 3 andere volgen. Foodlog.

 

Het Spaanse Bureau voor de Statistieken INE telt nu 46.7 miljoen inwoners, waarvan 8,9 miljoen ouder zijn dan 65. En  4,7 miljoen hebben een buitenlandse nationaliteit. En meer amandelbomen bloeien. Vogels vieren nu al lente en fluiten er lustig op los. Nog nooit zoveel sperwers hier gezien. En door de grote hoeveelheid duiven om ons heen, zien we er soms een in de hoge boom vliegen. Kabaal, stress, herrie, maar meestal krijgt de sperwer de duif niet te pakken. Veel veren i/d lucht. Gebakken lucht. Voor de sperwer dan.

 

Omdat de BB’s eruit willen, moet de EU-burger betalen? Vissers die schade lijden door een eventuele 'no deal-Brexit' kunnen mogelijk aanspraak maken op een schadevergoeding. Wil de EC. Enorme schade voor NL en Belgische vissers (40% v/d visvangst in Britse wateren). Naast potje voor schadevergoedingen wil de EC ook Britse vissers toelaten in EU wateren. Als wij in ruil bij hen mogen vissen. Omgekeerde wereld? Zo help je toch het Brexit idee om zeep? Ik zie de landbouw en de auto-industrie al popelen voor eenzelfde schadevergoeding of verruiming. Wie volgt?

 

Na bijna 5 jaar merkten we een verandering. Water naar de septic tank stroomde trager door. Tijd om hem te legen. Ondanks trouw wekelijkse bacterieengift, moet je hem toch 1x/4-5 jaar legen. Nou, binnen ½ uur zo gepiept; grote tankwagen zuigt hem leeg, spoelt hem door, en 140,00 armer, zijn we weer voor 5 jaar klaar. En wat denk je, de hele buurt moest natuurlijk net op dat moment langs rijden (ging net, want het was een grote tankwagen). Enfin, nieuwsgierigheid weer bevredigt. Situatie opgelost.

 

Kennelijk lijkt er een valse belastingsite in Spanje; de Hacienda/Agencia Tributaria, te zijn. Op het oog kennelijk zo bedrieglijk ‘’echt’’ dat mensen erin trappen. Oeps.

 

Vorig jaar moest zo nodig iedereen geloven aan de nieuwe ‘’norm’’ voor bloeddruk; max. 130/80 mocht zijn. Puik voor de farma! Maar...er blijkt toch onvoldoende substantie voor deze eis. https://www.medscape.com/viewarticle/907387?src=wnl_edit_tpal&uac=316237FR&impID=1866078&faf=1

 

Deltaplan Biodiversiteit...een hoop gewauwel, maar de echte knelpunten worden niet aangepakt. Noch door ecologen, noch door Natuurmonumenten of WNF. Heel zwak. En gemiste kans. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/hoogleraar-natuurbeheer-deltaplan-negeert-de-grootste-sleutelproblemen-op-het-nederlandse-platteland~b0438aa0/

 

Spanje telt waarschijnlijk ruim 1 miljoen aan illegaal geboorde waterputten. Het grote gevaar hiervan is dat het grondwater op raakt.  https://inspanje.nl/algemeen/11258/de-andere-vloek-van-illegale-waterputten/ Maar dit thema is politiek niet sexy, dus doet men niks. Kortzichtig dom.

 

Op de valreep meldt de El Mundo, dat Spanje het 1e land wordt om dieselauto’s te verbieden. Per 2040. https://www.elmundo.es/motor/2019/01/24/5c499928fc6c832c1a8b46f9.html

 

En als we dan allemaal mistroostig worden van grijs/koud/nat winterweer en alle ellende in de wereld? Dan heeft het Vaticaan een app om samen met de Paus te bidden. De wereld dank; we zijn gered!

 

Vind je dat niks? Ga dan kleien – pottenbakken klinkt zo ouderwets - het nieuwe yoga...door met je handen in/met klei te werken, aard je weer....Aldus het NRC.