Nieuwtjes

Zwemseizoen open!

Vrijdagmorgen: jawel...1e penthouse: Blacky, 2e penthouse: Zwartje en Maxi. Casita: Mini. Eindelijk heeft ie’t voor elkaar, met z’n drieën naast elkaar. Heerlijk. Later op de middag peert ie na een kort sanitair uitje, snel weer naar boven. Niet metoo maar mefirst, dus hij komt die avond vast niet binnen snoezelen. In Alicante stralende zon, 24 graden, op het terras bij de haven. ZOMER komt eraan! Daarvoor eerst nog ruim een uur gewandeld langs het strand, en gegeten. Topdag. En het zwembad? Is al 25 graden! Het zou het weekend nog even doorgaan. Dankzij warme Sahara wind.

 

Spuugdemont vanuit zijn comfortabele Belgische villa...Catalonië zou een onafhankelijk land in Europa moeten zijn. Want de regio heeft een duidelijke wens om deel van het Europese project te zijn... Een meerderheid v/d regio wil’t niet. Feit. Maar lak aan democratie, grondwet en burgerwensen is hem niet vreemd. Alles voor het ego. Niets voor het land.

 

De Franse consumentenorganisatie onderzocht brood; niet alleen baguettes, maar ook volkoren en zo. Maar wat zit daarin? Door losse verkoop = geen verpakking. Ruim 50% v/h Franse brood bevat (toegestane) additieven. In 14 van 65 monsters werden resten van pesticides aangetroffen. En alle broden zijn te zout. Oh la la. Vlg. het Franse broodbesluit (1993) mag in een pain de tradition/pain au levain alleen meel, water, gist en beetje zout zitten, en een 5-tal ‘’natuurlijke’’ (¿) hulpstoffen, maar niks chemisch. In de baguette mogen wel 14 verschillende additieven zitten. Bon appetit? Ik heb maar 4 basis ingrediënten nodig, en soms voeg ik nog noten/zaden, smaakmakers toe, maar geen ‘’additieven’’. En veel minder zout. Super lekker en gezond.

 

Spanje reserveert 235 miljard voor strijd tegen klimaatverandering de komende 10 jaar. https://inspanje.nl/economie/11242/miljarden-spaanse-euros-naar-strijd-tegen-klimaatverandering/ Nu nog de strijd aangaan tegen illegale waterputten, ernstig overgebruik van giftige stoffen i/d landbouw en meer respect voor natuur en dierenwelzijn. Maar dat zal veel tijd vergen.

 

Het aantal kankergevallen steeg de afgelopen 4 jaar in Spanje met 12%: m.n. darm-, prostaat-, long- en blaaskanker werden het meest gediagnostiseerd in 2018. Meldt de SEOM o.b.v. cijfers uit het kanker-register REDECAN & Globocan en het Statist. Instituut INE. ‘’Schuld’’ aan de stijging is o.a. de groei v/d bevolking en veroudering, het blootstellen aan risicofactoren zoals tabak, alcohol, overgewicht en te weinig beweging en betere vroegtijdige onderzoeken. Vanaf 40-50 jaar stijgt het risico op het krijgen van kanker tot ca. 80 jaar, mannen hebben een kans van 42,5% en vrouwen 27,4% . Kanker is de 2e doodsoorzaak, na hart/vaatziekten. El Mundo.

 

Beter geen lippenbalsem gebruiken. Advies Consumentenbond voor kinderen. Kan mogelijk gevaarlijk zijn; van de 21 geteste producten bevatten meer dan 15 kankerverwekkende stoffen...Huh? Alleen voor kinderen? Stop met die troep; gebruik zuivere bio-olijfolie of kokosolie. Geen chemische stofjes of vaseline (van petroleum) nodig. En nog beter voor je lippen.

 

Donderdagmorgen: de poezenkattels kijken mistroostig naar buiten. Nadat Maxi eerst een uur op het waterhuisje heeft uitgekeken naar de zon, heeft ze zich op het terras op een vensterbank neergevlijd. Veel lekkerder. Blacky ligt op stoel 1, Zwartje op stoel 2. Mini is de enige, die nog buiten rondsjouwt.  Maar waar blijft die beloofde zon nou? Komt. Vanmiddag. Zeggen ze. Eerst zien.

 

En jawel, vanaf donderdag 31 januari 2019 is het zwembadseizoen weer open! Het water is 27 graden! En de buitentemperatuur vandaag? 19 graden. Voorjaar haast...en dat samen met steeds meer amandelbomen die in dit dal gaan bloeien; bermen die al vol staan met bloemen in geel, wit, blauw, roze, het is een feest om te zien.

 

Razendsnel wisten een 30-tal werkers op het veld naast ons met elk een plantstok ‘tig broccoli-planten te poten; ’s morgens waren ze begonnen; in de namiddag was de klus al geklaard. Handig ding, zo’n plantstok; Joost heeft er ook een. In no-time plant je zo o.a. uien en sla. Of broccoli. Als je even door hebt hoe het werk. Groot voordeel: je loopt/staat comfortabel; niks bukken of moeizaam met stoel voortbewegen.

 

Deze week o.a.: Rijk koopt met belastinggeld stiekem kunst van Oranjes; top kandidaat EC, Weber, wil een Europese FBI; Wobke dreutelt over feit, dat de EU onontkoombaar afstevent op een transferunie, waar permanente financiele steun voor zwakke lidstaden wordt gefinancierd door sterke lidstaten. NL kocht zich in de bouw van een reuzetelescoop (30 mio) en hoopt zo ook vestiging van het SKA binnen te slepen. Buitenaards leven is natuurlijk wel belangrijk...Zoveelste ‘’laatste’’ kinderpardon. Wilbur Ross, VS-miljonair (geschat vermogen 700 mio $), en secretaris van de VS Handelskamer, snapte niet, waarom ambtenaren tijdens de shutdown massaal naar voedselbanken gingen...D66 wil dat Britse Nederlanders (46.000) en NL Britten (100.000) na de Brexit de keus tussen Brits en NL paspoort moeten hebben. Voorlopig dubbele nationaliteit. Echt? May wil heronderhandelen ondanks EU-nee. En hoogleraar: beperk bevolkingsgroei; max. 2 kinderen tegen broeikaseffect. Subsidies voor elektrische auto’s voornamelijk naar rijken voor superdure bolides.

Wat een wereld. Politiek afschaffen. TV en media uit? Terug naar de natuur & simpel leven? Ik vraag me steeds meer af, of ik nog wel kranten en nieuws wil volgen. Ja, ik woon op deze wereld, wil dus ook eigenlijk weten wat er speelt, kan ‘t niet negeren want het beïnvloedt ook mij/ons leven. Anderzijds ‘’laat los’’ want als eenling/burger ervaar ik steeds minder invloed op zaken die ons raken. Stoppen dan maar? Tja...