Nieuwtjes

Camouflage

Vrijdagmorgen miezelt het heel zacht. Poezenkattels kijken naar buiten; bah, miezel. Mooi weer poezels zijn het. En ze hebben gelijk. En de eerste perzikbloesems (https://zoom.nl/foto/natuur/perzikbloesem.3039634.html) stonden eind januari al in bloei; zo mooi. Vrijdagnacht was er een van ‘’schrap dat’’. Hevige storm, met windvlagen boven de 80 km/u, maar het hoorde zich aan als 150....We konden er niet van slapen. Eerder was Joost er uitgegaan, om toch de ladder op de grond te leggen. Geen schade verder, behalve nacht niet geslapen. Pruts. Zelden zo lang zo heftige wind gehad. En zondag was het bij stralende zon/blauwe hemel en intense wind zo ijskoud (8 graden om 11 uur), dat het wel min5 leek. Oorwarmers, schreeuwen mijn oren, en bijna waaiden we weg. Nou, die ietwat kortere wandeling naar de bio-markt i/h dorp telt dus dubbel...Maar daarna zou het over zijn. Fijn, kunnen we weer slapen.

 

Voor het eerst start de bio-markt hier. Net op een veels te winderige/koude dag, waardoor een aantal standhouders hadden besloten, niet te komen. Dus het was een wat zielig geheel van een paar standjes en enthousiastelingen...Ik vond er Cavolo nero: palmkool; vooral in Italië bekend, maar ook in Spanje steeds vaker te zien. Ik kocht een bosje. Experimenteerde met gerechtjes met spekjes, knoflook, beetje room & kaas (lekker), en een variant zonder spekjes, maar met knoflook, beetje curry en soja. Blijft knapperig. Doet denken aan boerenkool. Komt Foodlog ook:  https://www.foodlog.nl/artikel/wintersoep-van-palmkool-en-witte-boontjes/

 

Gong Xi Fa Cai! Ofwel gelukkig nieuwjaar! Het Chinese Jaar van het Varken is 5 februari begonnen. Ik ben geboren in zo’n jaar (1959). Het wordt hopelijk een fijn, gezond, gelukkig jaar...

 

Camouflage....het is bijna zomers...20+, stralende zon. In mijn camouflage broek en T-shirt maak ik me natuurlijk onzichtbaar bij’t lopen. Dus toch maar auto-hesje – felgeel – aan...Ik ben er wel, en je ziet me ook nog.

 

Nog eens een grote zak fruit over een metalen hekje proberen netjes aan de andere kant te droppen...de rib vond het bepaald niet leuk. Joost is gekneusd. Oh pardon, de rib. Maar het doet wel erg zeer, dus ik lach er niet om. Even geen palmen snoeien of ander werk; rustig aan, herstellen. Vlg. keer toch maar minder fruit erin doen?

 

1/3 vh grote terrein verderop is al ingeplant met broccoli. 2 trekkers bedekken de bedden met plastic, waaronder de waterslang ligt. Een 20-tal planters plus wat opzichters zijn in de weer. Ze gaan heel snel; de ‘’voorbereiders’’ met waterslang/plastic kunnen ze haast niet  voor blijven. Aan de andere kant worden nu ook de bedden uitgelijnd; ook daar komt kool – en eventueel sla – erin. Vol komt dit dal te staan met groente. Pracht gezicht op zich. Maar het kost heel veel water en ik vrees dat ook dit weer grofstoffelijk met pesticiden, herbiciden en kunstmest wordt gekweekt...

Foodlog over de ‘’eis’’ van 30 – 40 gram vezels/dag Wie eet er nou 250 gr. groente en 2 stuks fruit/dag? Ja, wij, zelfs meer (groente dan). Knolselderij steelt de show: wel 5 gram vezels/100 gr. Lekker Waldorfsalade! https://www.foodlog.nl/artikel/misschien-niet-zo-realistisch-het-vezeladvies/ 

 

We wekken op dit moment 50% van onze energie op met zonnewarmte. Puik. En ja hoor, zondagnacht was rustig, en maandag stralende zon. Koud, maar door windstilte merk je’t niet, en in de zon is het ronduit heerlijk. Toch nog 19 graden geworden!

De palm tussen plaatsje achter en pad naar kippenhok moet weg: hij staat niet stabiel. En als ie ooit knapt of erger nog, omvalt, dan is lijden in last; valt ie op onze zonne panels...Oeps....Dus...helaas, hij moet weg. Tot op een meter of zo wordt ie gekort....tegel erop en dan mozaïeken of...of...???

Woensdag; bij 20 graden i/d zon lunchen we buiten. Genieten. Tja, gezond leven – niet roken, gezond gewicht, voldoende bewegen en goede voeding – zorgt vlg. media voor 6 of meer jaar langer leven. Maar je loopt wel meer kans op dementie...En het is geen garantie, om geen kanker, diabetes of andere nare aandoening te krijgen. Verdorie.

 

Dan weer klimaat....al die eisen, wensen, normen. Ondertussen de roep ‘’laat de Formule 1 in NL op Scheveningen scheuren’’; en dan vooral met subsidie van de overheid. Leuk voor Prins Bernhard jr.; laat het puissant rijke Koningshuis dit sponsoren. Overigens...hoezo  CO2 reductie?

 

Big farma en Big food industry en onze gezondheid. Over statines, diabetes, suiker, koolhydraten en vet. Misleidende data, bagatelliseren van bijwerkingen en/of gammel onderzoek & belangenverstrengeling bij medicijnen. Winst die voor gezondheid gaat. Marketing boven onderzoek. En waarom gezonde leefstijl & voedingen beweging ons vaak meer kunnen opleveren dan wat de farma adverteert...Ik roep het al jaren, maar oordeel vooral zelf: https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=jcnd3usdNxo&feature=youtu.be en geef het vooral door.

Toch wel lief van Ratel-Emiel...hij woont sinds een jaar in Appingedam...Nu wil hij Groningers een hart onder de riem steken door inspirational sessies te houden. Zo van ‘’kom uit je depressie en focus op de toekomst’’ wil ie ze wijsmaken. Denk dat Pinoccio eerst herstel & reparatie moet regelen, voordat de geest weer rustig wordt...Oh ja, en na afloop wil hij de conclusies aan de politiek aanbieden. Mosterd na de maaltijd?

 

Wederom zit de PP onder vuur – m.n. die in Madrid – dus doen ze een tegenaanval, om Premier Sanchez weg te werken. Is ook zo vervelend, die man wil vooral meer progressie en dat wist de PP zo succesvol jaaaaaren te blokkeren. Kijk naar o.a. zonnetaks/autonoom energie opwekken voor eigen gebruik. Moet je dus niet willen, als PP’er, want er was goed te verdienen als commissaris of andere fantasie-benoeming voor een lifelong ‘’dankjewel’’ bij de Iberdrola’s, Endesa’s en zo. https://www.spanjevandaag.com/04/02/2019/veranderingen-op-komst-bij-het-gebruik-van-zonnepanelen-in-spanje/ en het wordt nog beter... https://elpais.com/elpais/2019/02/05/inenglish/1549357123_580894.html en de beschermde natuur rond Cabrera is door de Spaanse regering sinds 1 februari met negen keer vergroot . https://inspanje.nl/algemeen/11298/spanje-maakt-beschermd-gebied-rond-eiland-cabrera-negen-keer-groter/  prachtig!

 

NRC schreef over bloeddrukverlagers, m.n. de groep ‘’sartanen’’ (o.a. Valsartan kwam laatst lelijk i/h nieuws over stoffen die er niet in horen en zelfs kanker kunnen veroorzaken). Bijbetalen dus voor duurdere – maar veiliger? – medicijnen? Tja, wordt een toer, met de schaarste in NL-apotheken. Of doorslikken; want ja, hoge bloeddruk is ook risico...Toch? Maar wat zijn we toch blij als we lezen, dat McD nog eens 50 extra filialen in NL wil openen. Gezonde voeding en leefstijl he?

Jamie Oliver had zich breed gemaakt voor gezondere schoollunches; in Engeland en de VS. Maar...de uitgesproken criticus van junk food blijkt informeel adviseur voor diezelfde McDonalds te zijn, met regelmatige gesprekken met de CEO Pomroy....maar geen commerciele relatie hoor. De zogenaamde healthy-food-promotor valt wel van zijn voetstuk; vechten tegen obesitas m.n. bij kinderen...in 2011 zei ie nog ‘’McD burgers zijn niet geschikt zijn voor menselijke consumptie’’; pleitte hij voor afschaffing van pink slyme (geprocessed vlees) en suikertaks en sponsorde tijdens de OS diegenen met voedings- en ethische standaards. Nu roept ie, dat zijn kinderen McD mogen eten! Huh? Oh ja, recent partnership met Shell beklonken; die zouden nl. een gezondere reeks aan meeneem-voedsel bieden. Tja, je moet wat om de consument ‘’goeds’’ te leren...? The Independent.

 

https://www.sueddeutsche.de/gesundheit/medikalisierung-ungesunde-panikmache-1.4310684  Grote paniek de afgelopen maanden in de media; minstens 50% v/d Amerikanen (en Britten) hebben hartvaatziekten, te hoge bloeddruk; iedereen aan de pillen; verlagers, statines en ga zo maar door...Maar...er is vlg. de statistiek ‘’maar’’ 9% aan mensen die lijden aan hartvaatziektes, als de bloeddruk weggelaten wordt...Oeps. 2017 bedacht de VS dat de norm 140/90 naar 130/80 moest; vele landen volgden, maar deze grens is omstreden en feitelijk slecht onderbouwd. Het ‘’enorme’’ aantal aan mensen met kanker was eveneens gefabriceerd. Idem cijfers over overgewicht; 2/3 v/d Duitsers zou te dik zijn. Eind 1990 werd de norm voor overgewicht verlaagd omdat het gezondheidsrisico eerst bij ernstig overgewicht optreedt. En zo kan je nog even verder gaan: bloed glucose, cholesterin, vitamine D-tekort of botdichtheid. En als de ‘’grens’’ niet laag genoeg is? Verzint men toch pre-ziektes? Want hoe vroeger we met pillen beginnen, hoe beter voor de farma. De ‘’gezondheidszorg’’ is inmiddels in vele landen de grootste economische drijver. Voor verdere groei moet dus aanbod/vraag kloppen. Maar mensen worden bepaald niet zieker, maar gezonder! Dat kan niet. Opleuken, die cijfers. Geneeskunde wordt bizar; ziekte is big business. Er hangt bij mij deze cartoon: ...‘’nieuwe markten, nieuwe rendementen; we moeten ons eindelijk om chronisch gezonde mensen bemoeien’’...Ge zijt gewaarschuwd.

 

Boeven! Volgens de Spaanse consumentenbond Facua is de rekening voor elektriciteit in Spanje in januari 25 procent hoger dan een jaar geleden in dezelfde maand. Spanje is al de duurste in Europa. En waarom nu weer? Om de marktprijs voor elektriciteit in Spanje te bepalen, wordt de duurste gebruikte opwekkingstechniek als uitgangspunt genomen. Is er weinig energie die werd opgewekt met windinstallaties of hydraulische centrales, dan wijkt men uit naar gas- en kolencentrales. En dat is een duurdere manier van opwekken van elektriciteit. De marktprijs van energie bepaalt voor 35 procent de elektriciteitsrekening van de Spanjaarden. De rest van de factuur bestaat uit de huur van materiaal, kosten voor het distributiesysteem, de hoeveelheid gecontracteerde potentie en diverse belastingen. Reden te meer om zoveel mogelijk zelf energie op te wekken.

 

Uitsmijter: 3 tijgertjes geboren: https://www.nu.nl/262848/video/dierentuin-filmt-geboorte-drie-zeldzame-tijgerwelpjes-in-australie.html en het huis wordt verwarmd door de zon; 21,5 vandaag. Geen verwarming meer nodig.