Nieuwtjes

Force Majeure, volksverlakkerij = that's it

Tja, en dan is het weer eens zover....internet doet het niet. En dan is het nog niet eens zomer....Vandaar de vertraging van publicatie. Force Majeure...

 

Ik zou nog kunnen aanvechten, dat het belachelijk is, dat garanties vervallen bij SolarEdge, als je andere dan de 2 lithium batterijen zou gebruiken voor hun solar systeem...maar ik heb geen zin om die juridische strijd aan te gaan. We gooien het over een andere boeg: creatieve oplossingen worden gezocht.  En hopen dat de PP niet onverhoopt weer na april aan de macht komt.

 

Aziatische hussel op zondag; wel 10 groentes: mais, courgette, wortel, ui, knoflook, spinazie, kool, tomaat, doperwtjes, bloemkool, champignons; pittig Aziatisch gekruid, beetje volkorenrijst met geklutst ei erdoor en kruiding, een paar augurkjes tegen de scherpte erbij, zalig.

 

Ok, ok, vorige week had ik net even te snel weer mijn niveau van ‘’lopen’’ (in het zwembad dan) verhoogd, omdat de enkel iets ‘’rustiger’’ voelde. Ik werd afgestraft door  meer pijn. Ik neem gas terug, dus in de jacuzzi ‘’rondjes gefietst’’, maar zonder belasting v/d enkel. Hutsefluts. Joost houdt ook veel pijn, vooral als ie moet lachen....verdorie. Zegt die lieverd dinsdagmorgen ‘’ik kan mijn rib bewegen, hij zit echt los’’. Nou, Joost, niet te veel bewegen die rib! En er is niks wat ik kan doen; het moet gewoon zelf genezen. Maar de kneuzen redden zich. Er kan nog veel. En de rest? Moet maar wachten.

 

Dinsdag reden we naar het Vall de Gallinera; de kersenbloesems zijn nog niet uit; dat duurt 1-2 weken, afhankelijk hoe veel zon/warmte er komt. De kersenboom in onze tuin is ong. even ver, dus een goede graadmeter weten we nu. Onderweg meidoorn in bloei, veel gele bloemen in de bermen, en al brem gezien. Mooie, ontspannen rit. En in Lliber in een privé tuin een reuzeorchis gefotografeerd (door Joost):  https://zoom.nl/foto/natuur/reuzenorchis.3043459.html?object=user&object_id=137447. 2 jaar geleden op 16/2 hadden we eveneens deze orchidee gespot in Lliber, maar wel veel kleiner. Leuk!

 

Woensdagmorgen: weer een nacht bijna niet geslapen. En net toen ik wel rond 0700 in slaap wilde vallen, crashte een merel tegen het glas. Katten peerden er naar buiten. Het is dat we geen klauwen hebben, anders zaten we ermee in het plafond! Joost heeft de merel gered. Slapen daarna? Nop. Woensdag middag is het zwembad al 29+! Een 40-tal rondjes rustig gelopen. Nog wat ‘’gefietst’’ in de jacuzzi en in de ochtend had ik 25 rustig gelopen. Langzaam opbouwen.

 

Prikken om je suiker te meten. 3 controle-prikken/dag minimaal = 1095 keer/jaar. De ‘’rijken’’ kunnen zich straks een slimme meter, de Free Style Libre, veroorloven, prikvrije controle! Niet voor de gewone burger. Want het kost wel 1500,00/jaar...Zorgverzekeraars kijken alleen naar de prijs, niet naar de voordelen. Elite-zorg. https://www.foodlog.nl/artikel/alleen-rijke-mensen-met-diabetes-hoeven-niet-meer-in-hun-vingers-te-prikken/

 

Helaas, ruim 50% v/d Spanjaarden eet steeds meer industrieel voedsel in plaats van mediterraan dieet. https://elpais.com/elpais/2019/02/13/inenglish/1550055336_780262.html . Gezonde verse groente, fruit, weinig rood vlees, peulvruchten, rijst, kaas, noten, wijn en zo? Ingeruild en verkwanseld voor te vette/zoete/zoute/ongezonde industrieprut. Heel jammer.  En Spanje is een v/d belangrijkste EU-leveranciers van vlees en zuivel. 62% v/d landbouwgrond en 66% v/d gecultiveerde grond is bestemd voor veevoer. 80% wordt geproduceerd op macroboerderijen. We moeten minderen met vlees? En wit brood vormt een v/d grootste problemen voor Spanjaarden! Men wil dat de overheid de BTW op volkoren verlaagt van 10 naar 4% (wit = 4%). Terug naar puur, onbewerkt, bio en minder vet, zout, suiker.  

 

Oh verdorie, wat nu weer? Het LEO 1-13 project voor fracking (ook al beweren ze nu dat ze fracking (nog) niet toepassen????) en zo....tussen Albacete en Murcia....en Jumilla, of Sierra de la Pila is wel heel dichtbij! https://www.boe.es/boe/dias/2019/02/14/pdfs/BOE-A-2019-2011.pdf

Nationale verkiezingen op 28 april in Spanje. Wat staat op het spel? Het wordt een zooitje. https://www.spanjevandaag.com/16/02/2019/dit-gaat-niet-door-na-afwijzing-staatsbegroting-in-spanje/

 

Tonnen (m.n. plastic) afval gedumpt....en het spoelt aan op het Galapagos-archipel. Ernstig! https://www.sueddeutsche.de/panorama/ecuador-tonnenweise-muell-auf-galapagos-inseln-angeschwemmt-1.4332294

 

En dan nu voor de laatste keer op deze plek; politiek gedonder, gelieg en gedraai....Amazon; winst verdubbelt, maar bijna geen belasting. Ongelijkheid tussen rijk en arm? AFM wil meer geld vanwege financiele instellingen die vanuit Engeland naar NL gaan verkassen omwille van Brexit. Huh? Laten zij betalen, zij willen toch eruit? Het ooit zo machtige British Empire is het spoor bijster en te stom om het goed te regelen. No-brexit. Ik voorspel het. Op het allerlaatst. Sorry chaps, we stay in.

Limiet voor Schiphol – afgesproken met betrokken partijen – gooit Cora gewoon overboord omwille van concurrentiepositie en vooral financiële belangen. Afspraken zijn niets meer waard zo. Klimaatgedoe? Ook onzin. Voor die 0,00 achter de komma aan ‘’klimaatwinst’’ moet de NL burger wel erg diep in de buidel tasten terwijl in omringende landen mondjesmaat of niet, of juist vervuilender wordt geproduceerd, geleefd, gewerkt. Bedrijfsleven wordt vooral gespaard. En dat wachtgeld voor politici? Ook onzin; kun je wat, vind je een baan. Maar ze willen gewoon niet. Lees maar Annemarie van Gaals’column hierover. Liever met riante beurs rondlummelen en leuke dingen doen voor 3 jaar. Vertrouwen in Mark en zijn ploeg? In rechtvaardigheid of gelijkheid? Nul! Ministeries, of instanties, of bewindslieden en bedrijven die fout doen. Niet alleen in NL, maar overal. Volksverlakkerij o.a. weer van Pinoccio-Wiebes en Mona over ‘’energiekosten’’. En helaas, u gaat toch fors op achteruit. UWV blunderde wederom. D66 die zielige Britten na de Brexit uitstel voor inburgering in NL wil geven. Wie volgt? EMA zit vast aan Engels huurcontract; tot 500 miljoen. Wie compenseert? NL...want sorry, foutje? Boeven, stiekemerds en belazeraars, de ‘’elite’’ politici. Het domme voetvolk moet vooral niet te intelligent worden of moeilijke vragen stellen, maar gewoon dokken, niet mokken.  

Genoeg is genoeg. En dus vanaf nu hooguit nog satire, humor en o.a. Saturday Night Life, waar Alec Baldwin weer een schitterende parodie gaf op ‘’The Wall’’.... https://www.bento.de/today/alec-baldwin-spielt-wieder-trump-so-gut-parodiert-er-die-notstands-rede-a-6c4b716e-93d7-473b-ad58-275360e7a77f#ref=ressortbox. Veel leuker. De rest kan me niet meer bommen...That’s it folks. Geen stiekeme Lena-column meer verstoppeld in de blog. 

 

Uitsmijter v/d week...pardon, ....soep. Erwtensoep: daar ging het deze week over. Niet alleen als immaterieel erfgoed in NL, maar vooral ‘’wat is de enige echte’’...HET grote dilemma. Ja, ja.