Nieuwtjes

Poezekattels, zomerweer

De grote (eigenlijk honden-) mand wordt nauwelijks meer gebruikt door de poezekattels...vroeger vonden ze het heerlijk, om met z’n 3 of vieren samen dicht tegen elkaar te liggen. Nu liggen ze gedrieën op 1 stoel, Blacky in de andere. Tenzij ze het penthouse/casita weer verkiezen. Enfin, we hebben een nieuw ‘’casita’’ gemaakt...Kartonnen doos, met dekentje...Want dat soort dingen vinden ze ook leuk. Eens zien wie het eerst erin ligt. Tot donderdag = nog niemand.

 

‘’Klimaatverandering’’ en ski-toerisme: wat, als er geen sneeuw is? In sommige gebieden wordt snowfarming door gebrek aan water een probleem...En dus dilemma: watervoorziening voor burgers of economische belangen? En dan vertellen wetenschappers ons iet, wat we nog niet wisten:  klimaatverandering is mens-gemaakt! Jazeker!

 

Ik wil het boek Salomons oordeel van Robert Vuijsje gaan lezen. Zag Robert bij Jinek, lijkt me interessant boek. Dilemma’s, zwart-wit en anders zijn in dit tijdperk. Kleur bekennen...En dan krijgt Donald Duck vanaf nu ook meer personages uit de LHBT-groep. Een 10-jarig meisje (met LHBT-ouders) stoorde zich eraan, dat er alleen maar heterostellen te vinden zijn i/d strips. Nou ja, zeg.

 

Luxe: op vrijdag tussen 12 – 15.00 staat bij het buurdorp een Hollandse Haringkar. Lekker 5 haringen voor 10,00. Omega-3 volop, en lekker. De mijne met uitjes/plakjes augurk. Rond 12.30 een buitengewoon tussendoortje. Nou ja, 2 ½ stuks vullen behoorlijk. Ken je de ‘’Schreeuw’’ van Edvard Munch? Nou, dat beeld zag ik voor me toen ik om 14.10 de waarde mat...40 meer dan normaal...Verdomme. Ui en zoetzure augurk? Of is er weer iets aan de hand in mijn lijf?  Balen. Slaat gelijk op mijn humeur, terwijl het buiten ruim 22 graden en prachtig zonnig is. Relaxed ermee leren omgaan is nog verschrikkelijk moeilijk. Om 15 uur meet ik weer, 2 ½ uur na de haringen. En dan is de waarde met 20 gedaald. Normaler dus. Juist.  De vlg. keer eet ik haring puur.

 

Vrijdagavond hadden we de zonnepanelen schoongespoten: zoveel stof van de landbouwers gedurende afgelopen weken, en poep van vogels...daarmee daalt het rendement fors. Zaterdagmorgen komt Joost terug van een inspectietochtje door de tuin....de panels zijn bedekt met stof...pollen v/d (m.n. cipres-bomen)...oeps...nou graag een windje, is het stof snel weg.

 

Tja...gaan we verder investeren in ‘’duurzaamheid’’ van panels, batterijen etc.? Gezien de leeftijd, en de installatie/apparaten die we al hebben, is het maar de vraag, of het zinnig is. Zeker, elektra zal elk jaar duurder worden...Maar we geven ons nog een paar maanden om a) de verkiezingen in Spanje te monitoren; kostenberekeningen te maken en na te denken over andere opties. En we delen nog slimmer de uren in van de diverse apparaten (warmtepomp zwembad, jacuzzi etc.). En dat betekent, dat we nu 50 tot 65% van onze behoefte kunnen opwekken. Victron blijkt ons goed te kunnen adviseren en wat we willen – koppeling huidig systeem aan uitbreiding met panels, omvormer en AGM-batterijen, is technisch mogelijk. Nu nog kijken naar de kosten. Wordt vervolgd.

 

Zaterdag om 10.15 is het al 19,4, en het zou wel 24/25 kunnen worden. Wordt buiten lunchen! En wel kalkoenfilet (gekruid, gebakken) met tonijnsaus (tonijn uit glas, mayo, knoflook, kruiden, citroensap) = tonnato dus; witte kool salade met dressing van mosterd/mayo, citroen, basilicum, curry, sherry azijn, olie en pietsje water; boquerones met kerstomaatjes en paar ‘’chipjes’’ van kikkererwtenmeel (low carb/bio). En Rosé; de zomer mag komen.

 

Joost heeft de cipressen bij het zwembad gesnoeid met de heggenschaar; zonder pijn aan de gebroken rib. En zondag ging ie het perron om het zwembad schoonspuiten onder hoge druk. Was hoognodig. Het ziet er weer uit als een plaatje. Maandag is ie zelfs een deel v/d moestuin aan het frezen. Ook dat gaat prima. Hij blij. Ik ook. Wat een kanjer is die man.

 

Januari/Februari: praktisch geen regen. Oeps, dat is niet best. En de komende tijd zien we nog geen verandering. Waar vorig jaar ruim 1/3 meer water viel, is dit jaar begonnen met schaarste...

 

Prachtig...Welt schrijft over de Altersgarten (niet Altenheim = bejaardentehuis)...ofwel een boerderij, waar gepensioneerden, die niet saai achter de geraniums in een verzorgings/bejaardentehuis willen zitten, meehelpen/doen wat ze kunnen: het werkt voor beide partijen: de boerderij heeft baat van ‘’meer handen’’ voor klusjes, activiteiten, en de senioren voelen zich nuttig, en de tijd vliegt om. Net zoals eerder i/h nieuws het ‘’bejaardendorp’’ in Zwitserland; met winkels, kapper etc., waar mensen (ook met dementie) zo lang mogelijk in staat worden gesteld, hun ‘’oude’’ leven te leiden. Mooi.

 

Blacky is echt een kat van minimaal 23 uur slapen (of in de casita, of deels op mij); en vooral niet aan de wandel gaan. Ook niet met dit zonnige weer. Hij was even buiten, keek naar de moestuin. Joost heeft hem een zacht duwtje gegeven en hem uitgenodigd, samen met hem de tuin in te gaan. Deed ie. Maar kort; daarna was het weer de slaap opzoeken....Max zat sinds lang vannacht weer in de mand te slapen. Had net gisteravond bedacht dat ik die zou weghalen. Niet dus.

 

Gezond koken met eerlijk, puur voedsel? De Uni van Colorado/VS opperde tijdens een congres van de AAAS, dat de gemeten hoeveelheid fijnstof bij het bereiden van een maaltijd  met aardappels, vlees en groenten vergelijkbaar is met wandelen door een erg vervuilde stad... En da’s niet goed voor de gezondheid v/d bevolking....Foodlog. Oh ja, in ScienceDaily een artikel over de consumptie van ui-familie (knoflook, ui, prei) = reduceert het risico van darmkanker, aldus een studie uitgevoerd in China.

 

T.Rex wist razendsnel aan de top v/d voedselketen te komen...en wel via de kleinste voorouders van dit soort.  https://www.nu.nl/wetenschap/5755878/paleontologen-vinden-mogelijk-ontbrekende-schakel-in-evolutie-t-rex.html Misschien gaan we dit jaar eens naar Teruel....Dinoland...

 

Spaans nieuws...Omdat we hier wonen, en dus alles, wat de politiek in Spanje ons aangaat, , ook goed gevolgd wordt, en voor diegene, die ook daarin is geïnteresseerd: een nieuwe rubriek = ga naar Spanje Nieuws...

 

Uitsmijter: ja, ja, men is eruit. Hoe dat nou zit met die Zebrastrepen....Kennelijk blijken ze lastige bloedzuigers (o.a. paardenvliegen) te hinderen om te steken. De strepen verwarren de beesten, waardoor ze niet landen...de suggestie is, om paarden een zebradeken aan te meten...nu nog een zebrapak voor de mensen tegen die lastige muggen...toch? Geen muggenspray, citronella of lavendelbossen nodig...Of bodypainten?

 

En vandaag, donderdag, werd het 26,5 graden. Het zwembad is nu 30. Zomer.