Nieuwtjes

Arrogante piepzakken, voorjaar & kattentrapjes

Nadat donderdag een eerste echte zomerdag hier was (boven de 26 graden), was vrijdagmorgen om 10.15 alweer 18 graden op de meter. Maandag komt de tuinhulp het werk doen, zoals nare prik-granaatappel snoeien, Hottentotten vijgen bijsnoeien, agaven-bladeren wegzagen. Ziezo, gaat dat ook weer netjes worden. Ik zal onkruid wieden i/d moestuin. De eerste groene asperges zijn al gespot, 1 is al opgepeuzeld, er volgen er meer.

 

Yep; vrijdag loop ik weer 30 min, en de enkel, de knie, alles voelt goed. We zijn er weer...Joost maakte een beweging bij het draaien in de rug; oeps....als hij het rustig aan doet/niet gekke dingen, dan voelt hij bijna niks van die gebroken rib. Doorgaan zo.

 

Aldi had elk jaar kleine, mooie agenda’s, dit jaar niet, dus ik had een print voor een jaar (1 pag.) v/h internet gehaald. En ja hoor...op 2 maart een agenda voor 1 Euro (groot, zo’n bureauagenda, maar met een kleine handige voor in de tas). Ziezo, dat scheelt!

 

Zaterdag div. slaplantjes gehaald voor de moestuin, spinazie en radijs en wortel wordt bij gezaaid. Knoflook gaat weer gepoot worden, had vorig jaar veeeeels te weinig...Kocht ik ook een doosje lage dunne polbonen. Zegt die lieverd ‘’had je nog niet genoeg’’? Oh ja, in de diepvries barst het nog van de boontjes..Oeps...even wachten.

 

Er is weer een klein wondje/snee op mijn 2e teen. Ditmaal re. Pleister erop overdag, kan ik zonder problemen mee lopen. Moet geen ontsteking meer worden. Maandag haal ik antibioticazalf, want bij diabetes genezen wondjes maar traag (of niet). En dat wil je niet hebben.

 

Joost ging zaterdag in het zwembad. 30 graden. Beetje gelopen/gepoedeld, ging goed. Die dekselse rib = gelukkig kan hij lachen, niezen, zonder pijn, en best veel dingen doen, maar toch, als ie iets verdraaid, dan is het hommeles. Verdorie. Zoals het er nu uitziet, komt het goed. Volhouden zo, lief!

 

Terwijl de poezekattels volop buiten genieten van mooi weer, blijft Blacky stug op terras; op de stoel, in het penthouse of op het kleed. Hoe krijg ik die snoezel nou aan de wandel/naar buiten?

 

Zondag: broodbakken: alles multi-granen met o.a. boekweit; 6 stokbroden, 4 landbroden en 2 grote Züpfes. Ondertussen legde Joost een waterslang i/d moestuin; voor doperwten. Het is prachtig weer, en Joost loopt in korte broek te genieten i/d zon. Heerlijk toch!

 

Nondeju – sorry voor de krachtterm – maar een lijn processierupsen vond Joost vanmorgen, zondag,  op het pad bij de scheiding met de buren. Die hebben 3 pino’s, met veel nesten, en ze verdommen het om er iets aan te doen, terwijl alle buren eromheen dieren hebben; en dan kan het gevaarlijk worden (vooral voor honden). Allemaal doen wij er wat aan, zij niet. Potver....ik ga bij de gemeente langs; kunnen we ze dwingen om er iets aan te doen? Als ze er zelf last van zouden krijgen, zou het me niet kunnen schelen, maar als die krengen lopen, is het hommeles voor anderen en vooral honden (v/d buren om ons heen) en ook katten. Moet er niet aan denken. Controleren nu paar keer per dag. Met de vlammenwerper erbij (nou ja, kleintje dan...)

 

Voortuin is weer aan kant. De jasmijn is verplant; met heel veel moeite uit de pot weten te halen, of ie het haalt is maar de vraag. De intentie was goed. Succes? We zien wel. Nu worden de granaatappels gesneden (door de af-en-toe tuinman, het is een rotklus, want het is een struik/boom met veel doorns).

 

Doe ik mijn beenbeschermer van latex aan, die ik vorig jaar ook gebruikte in het zwembad, om de voet (teen) te beschermen. Waterdicht. Dacht ik...blijkt er bij het uittrekken een heel klein sneetje te zitten....sok keinat. Kapot dus. Hoezo droog houden. Potverdr.....enfin, goed drogen, antibioticazalf erop, droge sok. Vlg. Joost ziet het er prima uit.

 

Dinsdag: het weer is ietwat bewolkt, af en toe zon. De poezekattels blijven lang op het terras, terwijl het buiten niet koud is. Later op de middag, als ik naar het zwembad loop, ligt Mini weer  in de bloembak, Maxi op het tafeltje. Blacky en Zwartje liggen elk op een stoel op het terras ‘’wij komen er niet uit’’, nou vooruit, hooguit eventjes dan...Kattenhotel, dat is het terras!

 

Microplastics zijn overal om ons heen en tot in de verste uithoeken te vinden. Fijnstof, cosmetica, kleding en afbrekend plastic zijn bronnen van microplasticdeeltjes, dia via riolen, rivieren, regen en zelfs smeltend poolijs in de oceanen terechtkomen. Of microplastics gevaarlijk zijn, weten we (nog altijd) niet. Toch is het feit dat de deeltjes tot in het diepste van de oceanen aantoonbaar zijn, zowel verrassend als zorgwekkend, zegt onderzoeksleider Alan Jamieson.
De diepzee functioneert als ‘zinkgat’ voor plasticafval. Eenmaal op de diepzeebodem kan het nergens meer heen. Het onderzoek bevestigt de oprukkende plastisfeer waarvan we de betekenis nog steeds niet kunnen duiden. Foodlog

 

Al jaren wordt ik ‘’gestalkt’’ (telefonisch) door een Spaans bedrijf, en het maakt niet uit, of ik het 10/20 of 30 keer uitleg, dat de persoon die ze zoeken NIET op mijn tel. zit, en dat ze verd.....die naam/dat tel. moeten schrappen. Donderdagmorgen weer. Ik werd kwaad. Ik heb nu het bedrijf, maar het is alleen tel. of schriftelijk te bereiken. Website of email? Ho maar. ik ben het zo zat. Mutsen. Hoe moeilijk kan het zijn om dat nr. uit hun systeem te schrappen? Pffff....

 

Onze klimophaag is een paradijs voor vogels: de net rijpe klimop-besjes worden met grof geweld van hun stengeltjes gerukt; vogels huppelen in de heg van hot-naar-her, het is een lust voor het oog om dit natuurspectakel te bekijken (vooral tijdens de lunch) = prachtig!

 

Top, vandaag, hebben we 77% van onze energie met zonnekracht opgewekt. Maar we zijn nog in contact met Victron; bestaand systeem koppelen aan nieuw met 10 zonnepanelen, omvormer en batterij...wordt vervolgd.

 

Ik kan soms toch echt boos worden. Over die domme, arrogante politiek en ambtenaren. Spuiten ze puur vergif op de bermen (in de harde wind, dus de helft verdwijnt naar elders), terwijl nu de bermen net in bloei komen en oh zo belangrijk zijn voor bijen en zo. Pas als de bijen weg zijn, en de ellende groot, gaan ze wellicht nadenken? Alhoewel, ik waag ook dit te betwijfelen. Potverdr...te stom om zelf na te denken, maar ik kan er niks aan doen. Ik moet loslaten. Maar als ik kon...

 

De eerste vijgenknoppen zitten er, een enkel groen puntje zie ik al. En ook bij de druif. De ‘’wilde perzik, of paraquayo zoals die hier heet, bloeit vlakbij overvloedig: een enorm veld van puur zuurstokroze. Prachtig.

 

Uitsmijter: de kattentrapjes van Bern (CH).... https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/06/de-kattenladder-is-vaak-een-mini-mensenladder-a3917084 In Zwitserland wonen ongeveer anderhalf miljoen katten, tegenover een half miljoen honden. Katten zijn zo populair omdat 70 procent van de huishoudens huurt (in Nederland: 42 procent) en verhuurders meer genegen zouden zijn (stille) katten als huisdier toe te staan dan honden. De kattentrap wordt gezien als nuttig hulpmiddel om de katten weer thuis te doen komen.