Nieuwtjes

Ongesteld....

Prachtige rondrit gemaakt op vrijdag: richting Fortuna, om de Sierra de la Pila heen; op zoek naar zuurstokroze velden van paraguayo – de platte perzik. Machtig. Wat een overweldigende kleur...Overigens, in ‘’dezelfde kleur’’ ook huisjes daar...ROZE! Blog volgt. Vlg. week gaan we de Sierra de la Pila in, op zoek naar bloemen en orchideeën.  

 

Daarna gelunched in het buurdorp: elk een haring, wat frietjes, gemengde sla, glas wijn (de haringkar staat op het terrein van een restaurant, en die varen er wel bij: want bij gebakken kibbeling b.v. past dan prima frietjes, biertje of wijn...zo profiteren allen). Prima zo. En op de terugweg nog even 25 min. flink doorgestapt.  Om 1730 schijnt de zon nog, maar er is een ijskoude wind opgekomen. Ik ga de jacuzzi in en sla het zwembad over. Brrrr....

 

De teen is genezen. De zalf hielp goed – gelukkig – en alles is weer dicht/schoon. Pfff...Ok, ik blijk apart... Maar...glucosewaarde bij meting  (soms, niet altijd...) links 130 nuchter/re 106.... (soms wel 30 punten verschil)....apparaat is gekalibreerd, daar ligt het dus niet aan. Tja, ik weer. Maar zo valt geen peil op te trekken...Verschil? Wie’t weet mag het zeggen...Feit is; mijn waarden zijn op ''normaal'' niveau (wel met insuline, maar ik ben aan het afbouwen en dat gaat top).

 

Nadat Felix binnen toezelde (ik weet nog steeds niet waar hij de rest van de tijd ‘’resideert’’), om weer te komen eten – rond een uur of 5, komen Zwartje en Blacky uit hun resp. luie lounge-stoel, lopen naar de tafel, en vleien zich naast elkaar neder. Felix springt op tafel, nadat hij gedronken heeft. Dat duurt zo een poos. Dan gaat Zwartje onder de tafel liggen, en Maxi neemt zijn plaats in. Even later: Felix foetsie, Maxi naar Casita, en de twee katers weer op de stoelen. Genoeg beweging, vinden ze kennelijk...Dinsdagavond merk ik, dat Zwartje mank loopt, en zijn re pootje omhoog houdt als ie even staat. Oeps...steentje? Doorn? Woensdagmorgen zet ik een bakje voer op de grond, hoeft ie niet op tafel te springen. Nadat Mini het eerst voordoet, wil hij daar dan ook wat brokjes van. Even later zie ik hem met Maxi op tafel...en elegant er weer af via de stoel. Lopen doet ie makkelijker, houdt de poot niet meer omhoog. Gaat vanzelf over zo te zien; donderdag nog pietsje mank. Fijn.

 

NuNL: Wederom ‘’bewijs’’ dat mediterraan eten veroudering van hersens – o.a. – tegengaat. 46% minder kans, als je 10 jaar of langer dit volhoudt (wij slagen glansrijk...)....met veel groenten, fruit (ok, ok, je kunt ook overdrijven), noten, zaden, peulvruchten, vis en beetje vlees. Met veel vezels, vitaminen en mineralen. Ook werkt het eetpatroon ontstekingsremmend. Alleen jammer, dat de Spanjaarden zelf steeds minder dit gezonde principe aanhouden....Wij al jaren.

 

Suiker is helemaal niet zo slecht kopt Foodlog...Tuurlijk niet. De (suiker) fabrikanten vinden dat er niks mis is...Als je maar cherry-picking doet en selectieve berichtgeving. https://www.foodlog.nl/artikel/suiker-is-helemaal-niet-slecht-zegt-de-suikerindustrie-maar-weer-eens/ Ach, en de vervuilende industrie vindt zichzelf ook helemaal niet vervuilend. Nee, hoor. Hoe kunnen de domme burgers of sommige politici dat ook veronderstellen.

 

We gaan ten onder aan het succesproduct plastic.....nano of niet..je vindt het overal. In het oostelijk Waddengebied liggen naar schatting 24 miljoen kleine plastic korrels, afkomstig uit de containers die begin januari door een schip werden verloren, meldt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).De hoogste concentraties microplastic liggen op het Noordzeestrand van Schiermonnikoog, daarna op de Groningse Waddenkust en vervolgens de stranden van Rottumeroog en Rottumerplaat. En nu zeurt het bedrijf over vergoedingen? Bizar.

 

Zaterdag ruim 2 uur in de tuin gewied; pokkenwerk; sommige onkruidpollen moet je eruit hakken (zittend op de olifantenstoel is dat goed te doen); maar het is bijna allemaal weer ‘’bij’’. Maandag ga ik de uien-rij onkruidvrij maken, doperwten zaaien, knoflook poten en dan ziet het er weer allemaal puik uit. Ondertussen ging Joost het land ploegen. Ongesteld...want we hebben prachtige bloedsinaasappels; donkeroranje schil, met donkerrode blos....schitterend...en donkerrood sap. Vandaar.

 

Kers bloeit nog niet, wel nu de nashi peer, gewone peer, en 6 late amandelen; abrikoos heeft al mini-vruchtjes in de kleine abrikoos, de vijg komt eraan en sommige citroenbomen krijgen al weer bloemen, terwijl er nog volop vruchten hangen. Muy mooi. De buurman, die een groot deel van onze (m.n. citrus-) bomen overneemt, is begonnen, ze te snoeien. Veel werk, maar wel belangrijk voor het overplanten. We hebben nog heeeeeel veel grapefruits (roze),citroenen en sinaasappels. De mandarijnen raken op.

 

Belgische buren hebben de grote dennenboom gekort....mannetje i/d boom, aan een touw, kettingzaag, touw om takken te begeleiden...Voor onze boom is dat geen optie, die is veeeeels te wijd....Dus denk ik over een hoogwerker, waardoor je van buiten (met een klein beveiligd platvorm) naar binnen kunt werken, langzaam, zorgvuldig, want er is een schuurtje, kippenhok en natuurlijk de panelen. Zoals zij het doen, valt te veel ‘’ongecontroleerd’’ naar beneden. Dat kan dus niet. Enfin, we hebben de tijd...en of je dit als particulier kunt huren?

 

Badderende/spetterende vogels; achter de merel, voor bij het waterhuisje een roodborstje; de nieuwe waterbakjes vinden de vogels veel leuker dan de oude....wat is dat genieten voor hen en voor ons.

 

Het leven staat even in het teken van tuinwerk; en dan ook nog wandelen, zwemmen, maar dat is ok; bijna is alles aan kant, is mest gegeven en kan de boel lekker groeien. Met mate dan, want de vriezers zijn nog aardig vol.

 

En hoezo zijn de dino’s door klimaatveranderingen ten onder gegaan 115 miljoen jaar geleden? Nieuw onderzoek over de asteroïde-inslag 66 miljoen jaar geleden laat zien, dat hiermee bepaald niet het einde kwam. Het Imperial College of London heeft in een nieuwe studie geconstateerd, dat de leefomstandigheden op m.n. het Noord-Amerikaanse continent voordelig waren voor bepaalde dino-soorten; en zelfs verbeterd gedurende de krijttijd. https://www.welt.de/kmpkt/article190117369/Neue-Erkenntnisse-Fuer-die-Dinosaurier-war-der-Klimawandel-kein-Problem.html

 

De Amerikaanse FDA heeft het verbod op de import van genetisch gemodificeerde zalm in de VS ingetrokken. AquaBounty Technologies is daar blij mee. Het bedrijf ontwikkelde een genetisch gemodificeerde zalm die twee keer zo snel groeit als andere kweekzalm. Om de zalm in de VS te kunnen kweken bouwde het bedrijf een productielocatie in de Amerikaanse staat Indiana. Maar door het importverbod mochten de eitjes van de transgene AquaAdvantage-zalm, die in Canada geproduceerd worden, het land niet in. Met goedkeuring van de FDA, die al in 2015 al vaststelde dat "de vis veilig is voor humane consumptie, de genetische aanpassing veilig is voor de zalm, en de claim dat deze vis sneller groeit dan andere kweekzalm klopt." Volgens de FDA zal de kweek van de gmo-zalm in Indiana geen milieu-impact hebben.  Ja, ja, ja...wacht maar tot ie ontsnapt, resp. wat het op lange termijn na consumptie met de mens doet (of wilde zalmen en zo). Maar da's voor later. Toch?

 

Vlg. de Erasmus Uni/medische faculteit bevordert de inname van statines het ontwikkelen van diabetes II...Met name als mensen al obese zijn of prediabetes hebben. En dat zijn er velen. British Journal of Clinical Pharmacology/Medscape

 

Uitsmijter...: ik ga het niet over politiek hebben. Maar als je nog even wilt ‘’lachen’’....over de ongelofelijke schandalige klucht, domheid en vertoon van ego en macht door Britse politici, en vooral de ongelofelijke gijzeling van 27 EU-landen, moet je toch dit even lezen.... https://www.indy100.com/article/brexit-talks-ul-eu-theresa-may-conversation-reddit-8823321  en ondertussen hoop ik dat 27 EU landen de Britten duidelijk maken, dat eindeloos uitstel (MET EU-verkiezingen!) niet aan de orde is....ondanks dat Tusk weer voor zijn beurt praat en dit grote onzin in = wat een kosten!