Nieuwtjes

Wat eten we vandaag?

Wat eten we vandaag? Stamppot! Echt niet!...‘’Oorwurm’’ reclame, die je maar niet uit je hoofd krijgt. Net als vroeger PetjePitamientje ‘’ik vind het gewoon lekker, stom he?’’...of ‘’vroeger hadden ze geen Jumbo/ga nooit naar de Jumbo/je lijkt je moeder wel’’... en ‘’Lieke, luusteren! Ja, maar je zei jongens’’....Lezer dezes snapt, als ik vraag wat we vandaag eten? Stamppot! ECHT NIET!

 

Zaterdag...Joost maakte me wakker om 1700 uur (uurtje slaap); en zei ''ze komen eraan''.....de buurman Peter met de ''digger''....toen ik buiten kwam, waren de eerste fruitbomen al uit de grond: 16 stuks in kortste tijd eruit/wortels bijgekapt (sinaasappels, roze grapefruits, mandarijnen, citroen en yuzu), en met 2 keer rijden waren ze allemaal weg. 2 grote vijgen en wat ''slechte bomen'' eruit getrokken (6), richting brandstapel, zo'n snelheid heb ik nog nooit meegemaakt bij een Spanjaard....Binnen 1 1/2 uur de klus geklaard. Inmiddels heeft Joost alles geploegd; het ziet er weer puik uit. Vergunning voor brandstapel, want mogelijk gaat het zondag regenen; we hebben veel ‘’droog’’ spul, dus voor de regen hopelijk weg. Ook ons bezoek aan de Sierra de la Pila was gekenmerkt door droogte; de natuur heeft dringend water nodig. Zo droog, veel reeds uitgedroogd. Oei...

 

Onze kippen zijn gewoon stom...vertikten het weer, om op stok te gaan, liever in nestjes of op de grond. Hok verschoont, stok verlaagt, opstapje voor zware Biblu-kip en elke avond check. Hokjes dicht. Elke avond moet Joost ze weer even ‘’helpen’’ met een dunne stok, en floeps, gaan ze op stok. Woensdagavond zaten de bruine op stok, Biblu hoefde hij maar even aan te tikken op de rug, en ze ging er zo op. Pffff...We houden vol.

 

Van de week een grote wolfsspin net aan de binnenzijde van het badkamerraam: het raam (ook met hor) zelf was dicht, maar het 2e raam was op een kier, dus een grote, mooie wolfs spin dacht ‘’ik verhuis van fris naar aangenaam’’....Maar helaas, ook al was hij/zij dan vroeg eruit, ik wil hem daar niet. Dus Joost ving hem en zette hem in de Klimop heg. Ondertussen wisselt Mini van plantenbak bij het zwembad naar hoger gelegen vogelvoerplank, en aanschouwt zich het leven i/d heg. Maffe muis.

 

Joost kocht een wildcamera, want we hebben rattenkeutels gevonden i/d schuur; zijn het echte ratten, worden ze geëlimineerd. Maar als het boomratjes zijn, dan blijven we’t schoonmaken en mogen ze blijven. De camera werd dinsdagavond geïnstalleerd, met ‘’blik’’ op de schuurkant waar we de keutels vonden. Benieuwd! En anders is er ook nog een ‘’hol’’ bij de ramp naast de composthoop; daar ook eens ‘’spieden’ wat daar in/uitgaat. Leuk!

 

Vlg. media zouden tonnen aan insecten in Duitsland doodgaan aan windmolens. Tot nu toe werd voor de achteruitgang van de insecten met name landbouwgif, verstedelijking en broeikaskassen (Foodlog) verantwoordelijk gemaakt.

Ondertussen ontstaat in Roemenië een stuk nieuw oerbos in de Fagarasbergen; een doolhof voor valleien met wolven, beren, beuken, esdoorns, sparren etc. Westerse filantropen (echt?) gaan een reusachtig ‘’Europees Yellowstone’’ creëren met hun organisatie Carpathia. Ze willen zoveel mogelijk land en jachtrechten opkopen, en plaatselijke bevolking lekker maken voor ecotoerisme. https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2019/deze-vallei-in-roemenie-moet-het-yellowstone-van-europa-worden/

 

Welja, McDonalds gaat als 1e fast food bedrijf vegaan met McVegan nuggets (o.a. in Noorwegen). Gemaakt van aardappelpuree, kikkererwten, ui, wortel en mais, broodkruim en dan gefrituurd. Net echt...Zitten we daar op te wachten?

 

Alweer...The Economist meldt, hoe wetenschappers en nationale gezondheids (?) autoriteiten 100 jaar verkeerd dachten...Kort door de bocht: vet moest i/d ban, en hupsakkee, vooral meer eiwit en suiker. Omdat eiwitten te duur bleken, bedacht me koolhydraten als alternatief. En ja, die geraffineerde, industriële producten bliefte de consument...met als gevolg suiker = vetopslag = overgewicht etc, want je blijft eten. Meer dan goed voor je is. Denkfoutje dus....We werden dikker door suiker, niet door vet. Maar dat wist u al. Toch? Koolhydraten hoeven niet slecht te zijn; maar dan liefst volkoren/volwaardig, en niet in de vorm van sap maar b.v. als hele vrucht. En niet geraffineerd (wit brood, frites, pasta, pizza). Ergo: de consument moet leren (?) om gezond, liefst niet industrieel/geraffineerd bewerkt te eten, mijd junkfood, fris, beweeg voldoende & slaap goed. Simpel. Enne, die hype van keto (praktisch helemaal geen koolhydraten) kan gevaarlijk zijn; minderen prima (en kiezen voor de ‘’goede’’), want het heeft veel goede effecten (o.a. bij diabetes, maar ook ter voorkoming van aandoeningen zoals bepaalde soorten kanker); want aangetoond is, dat minder suiker in eten/drinken de groei van sommige tumoren remt. Vlg. VS-kankeronderzoekers blijkt, dat suiker tumorgroei bevordert. Het meest recente onderzoek van Zwitsers/Koreanen bevestigd dat suikers (m.n. high fructose) darmkankercellen aanzetten tot groei; vooral ook uit fris en junkfood. https://www.foodlog.nl/artikel/fructose-is-een-factor-in-darmkanker/

 

Inmiddels zit ik met iest ander eetpatroon, ruim 8 kg minder, en nog veel meer bewegen dan ik al deed, goed met mijn bloedsuiker: de langzaam werkende insuline van 20 naar 10 units, en de snelwerkende kan naar gelang van de geprikte waarde ook minder (bijna nooit meer boven 3 units, soms maar 2 of geen). Wie weet, kan op termijn de insuline helemaal weg...Voorlopig voorzichtig optimistisch; we gaan door op gekozen pad.