Nieuwtjes

Opruimen!

Vrijdagmorgen – maart roert nog eens flink zijn/haar staart: ijskoud; dun ijslaagje op drinkbak en op jacuzzi. Om 7.30 is het hout ietwat vochtig, nog een uurtje wachten, dan kan het vlg. Joost i/d fik. Om 9.20 is de klus geklaard, het meeste is opgebrand. Laat de regen maar komen.

 

Ehum....wildcamera in schuur per ongeluk niet aangezet na uitlezen vorige dag....tja,kan verkeren....nieuwe poging

 

Zo, de massagetafel is verkocht. Binnen 1 dag. Dan verhuist de tafel uit de schuur naar de voormalige praktijk-kamer voor hobbywerk....Het weefgetouw uitgeprobeerd voor een ‘’vrije’’ versie van weven; leuk! Mijn mixed-media werkje bestaat uit een oud olie-schilderij, en verder stof, gedroogde bladeren v/d palm, stukje dadeltak, wat frutsels, en nog veel meer...voor het eerst sinds lang ben ik uren bezig met crea-werk. Heerlijk. Kijk onder www.Nicojo.nl / foto’s: 2018/19.

 

Maar nu roept het echte ‘’werk’’; 4 kg ongelofelijk mooie tonijn wil gefileerd worden; 1 kip en 3 konijnen willen in stukken gesneden worden voor de vriezer; 1 konijn gaat zo gestoofd worden met rode wijn, mosterd, knoflook, kruidnagel en nog veel meer kruiden/specerijen (en gedroogde tomaat); oh, wat zal het huis geuren! En een lekkere warme maaltijd vandaag – zondag – is extra lekker, want het regent! Voor het eerst weer eens in 3 maanden! Heel mals, zachtjes, zodat alles mooi de grond in trekt. De natuur zuigt het gulzig op. De poezenkattels hebben zich teruggetrokken in penthouses/casita en komen er vandaag waarschijnlijk ook niet meer uit.

 

Jawel, lang verwachte regen kwam: weliswaar maar 15 mm i.p.v. 30, maar we zijn blij met elk drupje. Het ging heel zacht, de hele dag door, dus het kon goed de grond intrekken. Dit jaar (jan t/m maart) hebben we nog maar 19 mm gehad. Veeeeels te weinig. Misschien komt april nog met wat water.

 

Donderdag was een opruim dag: nadat de crea-kamer is ingericht (met een mooie kast van Ikea die we woensdag haalden), gingen we aan het ruimen: in de provisiekast: honderden plastic bakjes (voor dv), ‘tig glazen potten, alle oude patiëntendossiers van 2004-06, en een hele hoop materiaal uit mijn coaching/trainings/praktijktijd. Wow, dat ruimt op. Nu nog de studeerkamer.

 

Knokken geblazen....er loopt weer een slanke wit-rode poezel regelmatig bij de buren en soms bij ons. Nou, dat blieven Zwartje/Blacky niet. Wegwezen! (Is van de buren op de hoek, daar weet ze slim te ontsnappen, maar komt ook steeds terug). Ik hoef niet nog een poes.

 

Oh ja, in NL schijnt ‘’digitaal detoxen’’ (tegen fikse betaling rust met menselijk contact opzoeken en zo) een hippe zaak te worden...Waar is de tijd gebleven voor goede gesprekken, gezellig samen dingen doen en je niet laten leven door 24 uur/dag ‘’bereikbaar’’ te zijn met apps en Facebook, resp. alles te willen weten van je omgeving?....Denk dat ik ook digitaal detox coach ga worden. Kassa! Hoe simpel kan het zijn. Uitzetten die mobiel.

 

Foodlog: zelfs matig alcoholgebruik, bijvoorbeeld 1 fles wijn per week - dat eerder als gunstig en gezellig dan als schadelijk wordt gezien - verhoogt de kans op kanker. En wel met 1,0% voor mannen en 1,4% voor vrouwen. De kans dat iemand in zijn leven enige vorm van kanker krijgt, is ongeveer 50%. Die 1% extra door die ene fles maakt dan niet zoveel verschil...of te wel dood gaan we allemaal een keer...? Dit soort statistische aannames en rekenkundig kunst-vliegwerk barst van generalisaties. Beter is focus op leefstijl & omgevingsfactoren.

 

Komen er naast soja-, insecten- en algenburgers ook bacterieburgers in de schappen? Janne Spanoghe, bio-ingenieur aan Universiteit Antwerpen, onderzoekt hoe bacteriën op een efficiënte manier voedzaam eiwit kunnen produceren. Het zou een ideaal alternatief zijn voor veevoer of als vleesvervanger, want de impact op het milieu is zelfs een stuk lager dan die van plantaardige vleesvervangers en diervoeders. Omdat de bacteriën worden gedroogd, worden ze inactief. Ze kunnen dus niet als probiotica - in de darmen in te brengen actieve organismen - gezien worden.  Wel zitten er volgens haar naast eiwitten ook allerlei caroteen pigmenten, vitamines (B2, B6, B12, C, E, D en foliumzuur) en componenten in, die de gezondheid bevorderen. Maar...dat duurt nog een jaar of 10...Foodlog.

 

Onze oude ‘’grande dame’’ Maxi kan me toch een portie wegsnurken! Maar ze kan ook zo gek als een deur i/d tuin rondrennen; kwiek en fit is ze nog! Enne Blacky heeft het ‘’vakantiehuisje’’ (kartonnen doos met isolatie/dekentje) gevonden...zo hebben ze allemaal hun eigen slaapplekjes.

 

Stroomhalsbanden = dierenmishandeling, dus moet verboden worden. Maar Carola staat het toe tot juli 2020. Hypocriet. Arme honden.

 

Uitsmijter deze week: zo schattig: leeuwenwelpjes naar buiten: https://www.telegraaf.nl/video/3371342/schattig-welpjes-voor-het-eerst-naar-buiten  zag net dat Dagblad v/h Noorden ook een schattige film heeft! Veel leuker dan al die ellende i/d wereld. Kijken!