Nieuwtjes

Kattenbruggetje & nieuw weefontwerp

Vrijdag heerlijk gesmikkeld: onze gekochte tonijn is top: kort gebakken (m/knoflook, peper, curry), afgeblust met sojasaus; supermals! Daarbij verse groene asperges met serrano-ham, knoflook, peper, Parmezaan en citroen; rijst met ei, ui, paprika, soja en salade met witte kool, wortel, tomaat, ui en avocado, citroensap en balsamico. Yammie.

 

Mijn hemel. Als we ergens aan beginnen, dan doen we’t goed....de provisiekast is praktisch ‘’opgeruimd’’; de studeerkamer ook; bakken vol met ‘’oud’’ papier: wat heb ik een hoop verzameld sinds 2008 (toen lazen we nog kranten, nu is het digitaal); over van alles: natuur, weer, politiek, water en ga zo maar door. Nou, de kasten beginnen aardig leeg te raken! En dan is er ruimte voor crea-werk...

 

En vanaf vrijdag drupt het weer! Zaterdag ook, en zondagmorgen vroeg ook. Met schitterende regenboog. De tuin/natuur is vrolijk!

 

Bezopen: dat gedoe om wie niet tegen mazelen ingeënt is, wordt geweerd in NL. Allen die wel zijn gevaccineerd hebben toch niks te vrezen? Enne, een hele generatie is met mazelen groot geworden, wij ook (en met bof, roodvonk etc.)! Het virus is niet erger geworden, maar gewoon stabiel. En in principe is er niks aan de hand, tenzij je al ziek of verzwakt bent. Dus...?

 

Wildcamera: eerdere opnames lieten vooral ons en kattenpoezels zien...Andere plek....en ja hoor, boomratjes! Nog onscherp, dus instellingen aangepast, en opnieuw plaatsen...Zo leuk! En dan; je ziet Zwartje en Mini bij de holletjes... en een boomratje (eigenlijk gewoon bruin ratje, maat hamster) een stuk krant voor de ingang trekken, af en toe staat ie rechtop ‘’zie je me’’. Prachtig!

 

2 ½ dag ruimen. Pfff....uuuuuren dossiers/mappen geleegd, 3 grote bakken met papier weggebracht, en de nodige andere ‘’troep’’. Maar de klus is geklaard; provisiekast is opgeruimd, er is volop ruimte voor de stofzuiger met opgehangen slang, de crea-kamer is compleet (kast vol); en de studeerkamer is lekker opgeruimd; wat een heerlijk voldaan gevoel! En ruimte in het hoofd. Crea-tijd!

 

Zondag: het miezelt; zo’n hele fijne, maar oh zo natte koude miezel...het zou zonnig worden!? Enfin, goed voor de natuur, blijven wij binnen. Kattenpoezels kijken mistroostig naar buiten. Wanneer komt de zon? Wij zetten een gezellig muziekje op: Beethovens 5th van ELO. We swingen bijna de studeerkamer uit! En ja hoor, de zoveelste keer, dat internet in het weekend ‘’foetsie’’ is. En niemand te bereiken...Tot maandagmorgen 09.00. Daarna werkt het wel weer....Ergerlijk. Wat kun je eraan doen? Niks. Ooohhhmmm...Gelukkig is na 2 uur internet toch weer online...pfff.

 

Maandag: drukke dag: wervelwind is er (moet ik wegwezen, want ik wordt gek van herrie, omgevallen dingen en zo...); Joost moet even naar de tandarts (controle/tandsteen verwijderen); ik ga mee, en lekker naar de Chinese Bazaar, da’s op loopafstand....die heeft me toch leuk spul! Kocht een mand voor wol, plus wol (in div. groen/bruintinten en nog wat andere kleuren); mijn volgende weefproject wordt een boom....maar dan 3-D, dus met overhangende takken en zo (kijk maar eens op Pinterest); lijkt me zo leuk om te doen; een tafelkleed in pastel voor de hobbykamer zodat niets hard op het geharde glas valt (en makkelijk schoon te maken); en een opbergkoffer voor alle naaiprullaria zoals naalden, knopen etc., kortom ik ben helemaal klaar to go!

 

Enne...we aten voor het eerst in 4 maanden weer eens spaghetti: volkoren (zoals altijd) met een rijk gevulde groentesaus (courgette, paprika, tomaat, champignons, ui, knoflook etc); en een grote gemengde salade; Ik nam 2 eetlepels spaghetti en veel groente/saus en sla. Zalig!

 

Supplementen doen het niet; gezonde voeding wel... https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190408183720.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fplants_animals%2Ffood+%28Food+News+--+ScienceDaily%29

 

Weer gedoe over titaandioxide; maar als het aan de lobbyisten voor de Chemische industrie ligt, gaat de strengere beperking van deze stof er niet komen. En dus ook niet de gevreesde waarschuwing ‘’kan mogelijk kanker veroorzaken’’...Miljoenen tonnen van dit goedje worden jaarlijks geproduceerd; en bijna overal zit het in: verf, lak, kunststof, papier, inkten, beton, kleefspul, gum, tandpasta, zonnecrème of soep in blik/zak. Big business, dus je wilt natuurlijk niet het label ‘’mogelijk kankerverwekkend’’ erop geplakt zien. Aldus de machtige Chemie lobby.  Kritiek hoor je vaker over wetenschappelijk onderzoek, maar in hoeverre dit gestuurd is door belanghebbenden? Vooral voor verf/lakproducenten, in rond 95% van hun producten dit spul stoppen, en de fabrikanten van zonnecrème willen die scherpere richtlijn niet.

 

EU Commissaris Cañete – ja die boef die in Spanje afging – wil dat NL het klimaatplan aanpast om doelen te halen? Hoeveel andere landen – o.a. Spanje – doen helemaal niets? Enne, wat heeft het voor zin, om in NL klimaatdoelen te stellen, als in omringende landen gewoon vrolijk CO2 uitstoot blijft groeien? Zinnig is wel wat je als land kunt doen, maar wel pragmatisch graag.

 

Woensdag: het weefraam is weer opgespannen, ik heb een ontwerp en ik popel om te beginnen. Maar eerst moeten nog wat andere klussen geklaard worden. Enne, na een dag in ALicante - met veel lopen - heb ik 's avonds geen puf meer om te starten.

 

Donderdag gaan we wederom naar de Sierra de la Pila; dit keer nog geen orchideeën, frittilaria; maar we constateren wel dat het groener is, er zijn paar waterplasjes, en er is meer aan bloemen, vooral geel. De blauwe bloemen komen ook, en veel staat nog in knop. Zou het dit jaar dan toch nog goedkomen?  Joost heeft mooie foto’s genomen van het landschap, wordt je vrolijk van. En ’s middags begin ik aan de nieuwe creatie op het weefraam. Spannend. En nog best lastig: een plaatje ziet er leuk uit, maar de realiteit is ‘’weerbarstiger’’. Enfin, het ontwerp is een richtlijn, ik maak mijn eigen creatie.

 

Joost heeft een kattenbruggetje gemaakt zodat de poezenkattels makkelijker vanaf de heg naar het dak van het tuinhuis kunnen lopen. Nu deden ze dat meestal door zich af te zetten op de kraan...en je raadt het al; die sprong natuurlijk weer eens open. Het spoot eruit. Het duurde even voor we’t door hadden. Inmiddels is deze waterleiding afgesloten (die leidde naar het achterste stuk v/d tuin, en die gebruiken we niet meer omdat we minder groente verbouwen). Opgelost. Of de poezenkattels dit ‘’bruggetje’’ leuk vinden?

 

Verdikkie, al 2 keer begaf de jacuzzi het; d.w.z. de circulatiepomp. Joost kon dan met een schroevendraaier e.e.a. iets losser maken, en dan sprong ie weer aan. Maar nu niet. Uitgezet, er moet onderhoud gebeuren. Pief gebeld die dat kan, of ie vlot komt? Anders zoek ik een ander; zo lastig kan dat toch niet zijn? Dus na het zwemmen even niet in de jacuzzi.

 

Het zit nog niet goed met de zwevende rib, die nu na de breuk echt zweeft...Eigenlijk doet men er niks aan – als je googlet, - maar ik hou het in de gaten; want het moet natuurlijk niet in milt of long gaan prikken, en als het zo blijft, moeten we wellicht toch e.e.a. laten controleren. Als ie geen gekke bewegingen maakt of erop ligt, heeft ie weinig last. Maar het zit er wel...