Nieuwtjes

Feest en zo

De tuin staat er goed bij: alle bomen die gesnoeid moesten worden, zijn gesnoeid, onkruid eronder weg, moestuin ook bijna op orde. Joost heeft heel veel werk verzet, ik ‘’tuttel’’ meer met onkruid wieden. Onleuk werkje, maar moet wel gebeuren.  Een handvol zalige aardbeien geoogst. Wat een smaak. Nog volop rucola, versch. soorten sla, de knoflook kan bijna uit de grond, bietjes groeien ook goed, lekkere worteltjes en de kool gaat langzaam maar ok.

 

Vrijdag: we gaan naar de Makro, 1e inkopen voor het feestje voor mijn 60e...hoe heb ik het verzonnen. Het wordt wel 29 graden! Enfin, we maken er wat van, gaan vrolijk genieten! En potverdriedubbeltjes, hoe kan dat nou? Het miezelt in de middag!? Huh?

 

5 nachten slecht geslapen. Dan weer een crash...het is me wat. In de ochtend 1 – 1 ½ uur i/d tuin werken, dan ruim ½ uur wandelen (om rug/benen weer te strekken)...stress is funest: 10 – 30 punten hogere glucosewaarde, maar ondertussen weet ik wat fout gaat...niet alles kan ik voorkomen. En soms is een meetstrip ''corrupt'' en geeft ie 200 aan..kan helemaal niet...enfin, ik lach, en meet op een andere vinger; ziezo, ''normaal''...Maar ik spuit steeds minder!

 

Verdolagas (fam. Portulak) gekocht: prachtige plantjes, die maandenlang bloeien: de bloembakken zijn gevuld, de pyramide voor de keuken ook met 6 kruiden (choco-munt, citroenmelisse, oregano, bieslook en citroentijm) en verdolagas); het ziet er vrolijk, zomers uit! De opuntia-schijfcactus is gek geworden; onnoemelijk veel bloemknoppen zijn gevormd. Dat wordt weer prachtig. Ook andere cactussen hebben bloemknoppen. En ja hoor, op 7 mei bloeien voor wel 23 bloemen, en op 8 mei zijn ook de andere cactusbloemen open. Wat een verjaardags-bloemen, prachtig!

 

Het werd een bijzondere dag, 8 mei. Voor het eerst gaf ik een klein (tapas) feestje, we waren met 12 personen. Heerlijk op terras; 29 graden. Het was gezellig, ontspannen en lekker. Waarna er een aantal riepen ‘’ik zet alvast 8-5-2020 in de agenda’’...ik dacht eerder aan 80e voor Joost...maar het ging eigenlijk zo goed, (o.a. met goede voorbereiding, ‘’mooi’’ wegwerpservies (‘’te mooi om weg te gooien, ga het toch afwassen’’...nou muy mooi niet, want dat was nou net wat we niet wilden; uuuuren opruimen en zo) en er was veel interactie in de groep. Binnen een half uur na hun vertrek waren we klaar, om 20.00 uur was alles weer in ‘’oude’’ staat en konden we nagenieten. Een bijzondere dag. En de waarden waren di/woe super, dus geen stress; top. Vanmorgen zelfs zo’n goede waarde, dat ik geen insuline hoefde te spuiten. Wow.

 

Beter laat dan nooit (en wellicht op enig aandringen?) de Burgemeester van ons dorp heeft eindelijk de valse informatie van de PP inzake de claim van de asfaltfabriek ferm van de hand gewezen en duidelijk de feiten benoemd. Zo, die kan de PP i/d zak steken. Het werd tijd. https://www.diarioinformacion.com/elda/2019/05/03/alcaldesa-niega-acusaciones-pp-planta/2145176.html

 

Donderdag: we smullen heerlijk van sla, tomaat, artisjok, olijfjes, kazen, hamburgertjes (z/broodjes); en een beetje aardappelsalade. Ziezo, mediterraan en lekker makkelijk. De kalkoenfilet met tonnato-saus wordt vrijdag opgepeuzeld. Met een rode kool salade (dank aan buurman voor de rode kool).

 

We hebben schitterende knoflook uit eigen tuin; nog nooit zo grote knoeperds weten te kweken (en dat van bio-bollen); maar ja, Joost had deze geplant. Magische handjes denk ik. Ze droogden vandaag op het land, en ik heb ze een uur geleden opgebonden; ze hangen nu onder het afdak.  Daarna nog even flink uitsloven met zwemmen, ziezo, da’s ook weer binnen...

 

Ach ja, klimaatdoelstellingen NL: kabinet, grootverbruikers en VNO-NCW nemen het niet serieus. Uitstel zal funest zijn (maar pas als het te laat is komt men in actie?)en CO2-heffing zou echt moeten. Maar nee, vasthouden aan wat is, gevestigde belangen handhaven. Dom. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/aanpak-klimaatbeleid-kan-bij-het-brandhout~badbe709/

 

Overal loeren verleidingen, die ons ongezond laten eten, kopt Foodlog. Ik: dat kan wel zo zijn, maar je kunt natuurlijk ook zelf beslissen, om NIET aan die verleiding toe te geven en onbewerkt en met mate gezond te eten (en te bewegen/leven). Toch? ....Met een gezonde leefstijl kan het aantal mensen dat een chronische ziekte heeft radicaal – met 70 tot 90% – dalen, maar onze omgeving nodigt ons continu uit om ongezond te eten. Maar liefst 80% van de producten in de supermarkt staat niet in de Schijf van Vijf. “Van de mensen boven de 65 heeft meer dan 80% een chronische ziekte en dat zijn we normaal gaan vinden”, vertelt Hanno Pijl, endocrinoloog, hoogleraar diabetologie en mede-initiatiefnemer van het Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde. “We denken dat chronische ziekten bij ouderdom horen. Maar daarvoor is geen wetenschappelijk bewijs.” Op verschillende plekken in de wereld zijn de Blue Zones, regio’s waar tien keer zoveel honderdplussers wonen als elders in de wereld. Ze hebben daar nauwelijks chronische aandoeningen. Dat ligt niet aan hun genen, blijkt uit onderzoek, maar aan hun manier van leven. “We worden ziek door de manier waarop we ons leven inrichten.” Om gezond te blijven zijn er drie belangrijke eetregels, zegt Hanno Pijl: eet onbewerkt, eet gevarieerd en eet niet teveel. En beweeg, voeg ik toe...En zo is’t maar net. https://www.foodlog.nl/artikel/we-worden-overal-verleid-om-ongezond-te-eten/ En nu nog de overheid manen, om die onzalige idiote Btw-verhoging op gezond groente/fruit te verlagen, en die voor junkfood/fris, industrieel voedsel en zo met 100% te verhogen. Is maar een idee...

 

Hiddema die onterechte toeslagen niet terug kan geven; (maar oh weh, als je door een UWV-fout geld moet terugbetalen...); D66 Sophie in/t Veld casht flink in de EU (‘’iedereen doet het’’); Hoekstra wil EU-‘’fouterikken-landen’’ korten (verkiezingspraat, maakt geen kans), of Spuugdemont, die mogelijk straks als Spaanse lafaard zijn onafhankelijkheidsdoel van Catalonie in het EP wil promoten, of eigen regio dat nu wil of niet...Het zijn maar een paar voorbeelden. Nog afgezien van OM, UWV, Justitie, etc...Als burger word je moe van dit soort politieke ‘’elite’’.  In het FD vandaag een artikel over hoe het zit met kosten/verdiensten etc. van het EP. Ik lees het niet. Wil het niet meer weten. Ik laat los. Genieten van ons leven hier; veel belangrijker. En nog veel leuker ook. Op het leven!