Nieuwtjes

Oogst, huisfilosoof, belasting en zo

Zeer warme nachten; de voorzomer is begonnen. Overdag 29/30 graden; vrijdagmorgen 0500 uur was het al 22.2. Alle ramen staan tegenover open, maar bij 24 graden buitentemperatuur gaat alles dicht, rolluiken omlaag. Pas als het in de avond afgekoeld is naar 22, gaat alles weer open. Zo houden we de warmte binnen goed onder controle.

 

Sierra de la Pila; paar weken geleden werden we iets hoopvoller, maar vrijdag werd dit weer de grond in geboord...droog, kaal, bijna geen bloemen. Niet alleen door droogte, maar ook omdat de ‘’beheerders’’ zulke stomme mutsen zijn, dat ze precies midden in de bloei- en zaadtijd alles afmaaien tegen bosbrandgevaar. Omdat er van die Spaanse sukkels zijn, die hun peuk gewoon uit de auto gooien....Het betekent, dat dit natuurgebied de komende jaren overwoekerd wordt met gras (esparto?); het is al overal overvloedig aanwezig, en verdringt zo de planten, die nog wel in leven zijn...Heel jammer. Vlg. week gaan we de Sierra de Carche bekijken; hoe zit het daar? Want voorlopig komen we niet meer in de Sierra de la Pila. Triest.

 

Vorige week zondag was ik aan de wandel, en het leek net een snelweg...zoveel auto’s....wat bleek, Moederdag. In NL wordt dit 12/5 gevierd. Nou, toen was het hier heeeeel rustig op de weg...’

 

6 ruime porties wortels gerooid; zitten al in de vriezer. En de eerste nispero’s (Japanse mispel, heel anders dan de NL) zijn al opgepeuzeld (fris zoet-zuur), de vijgenboom is ingepakt, want hij zit vol met vruchten...maar niet voor de vogels of boomratjes dus! Een stookvergunning gehaald; tot eind mei kunnen we nog stoken. Dan hopen we de snoeisels van de citrusbomen op te stoken; opgeruimd staat netjes.

 

De druiven worden door Joost ontdaan van lange loten en overtollig blad. Terwij hij bezig is, ziet ie een piepklein nestje. Met 3 (of 4?) mini-vogeltjes erin. Wat blijkt? Het is de Europese Kanariepiet! Wow...wildcamera in positie, we gaan’t volgen. Het volwassen vogeltje is zo’n 10-11 cm, die kleintjes? Mini, met een heeeeeel groot bekkie....Ze moeten nog heel wat groeien!

 

Tja, als je die goede zaklamp per ongeluk eens liet stuiteren....helaas...lampje kapot. Joostzoekt naarstig naar een lampje op internet. Checkt nog eens de tekening. En wat ziet ie? Juist, er zit een RESERVELAMPJE in! En het doet het weer! Weliswaar geen led, dus zo’n lampje wil ie nog zien te vinden...stel dat...maar voorlopig is de ‘’uitdaging’’ opgelost!

 

Elke dag een flinke hand aardbeien. Zalig...in NL moet je ze niet willen kopen (tenzij bio); .... Volgens onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wordt elke joekel van aardbei zo’n zeven tot acht keer bespoten met een giftige stof. Supermarktaardbeien smaken nergens naar...Het is maar wat je lekker vindt...geef ons maar de kleinere, langzaam gerijpte en smaakvolle uit onze volle grond. Yammie.

De eerste Koningin-van-de-nacht (cactus-)bloem is uit! Zo mooi! En de eerste 10 porties nisperos liggen i/d vriezer.

 

Ik sta bekend als beetje Digibeet...maar soms heb ik ook een goed idee. Voor de hobbykamer zocht ik naar een manier, om beelden van foto’s voor schilderijen op een ‘’scherm’’ te krijgen, zonder dat ik gedoe heb met kabels leggen (op de grond – ik ga zeker struikelen, via het plafond, ook al zo’n gedoe) om een 2e scherm aan de PC moet aansluiten. Dus ik bedacht; als ik nou een TV koop (de kleinste), en daar een USB in steek met de afbeelding of een Youtube instructie, dan is dat zonder kabel mogelijk? Joost probeerde het uit: foto op USB, ingeplugd bij TV in woonkamer, en ja hoor; prominent op het scherm. Dus...een 20 of 22’’ scherm. Nu ik de royalty’s heb binnengekregen, gaan we onze elektro-leverancier vragen om een offerte. Ziezo, als digibeet heb ik het dan toch voor elkaar. Hoef ik niet heen-en-weer te springen, geen kabelzooi, noch tablet (waar ik de vele functies niet gebruik) en toch de afbeelding op goed formaat voor mijn snufferd als ik wil schilderen...

 

Nondeju, wat nou weer? Woensdag krijgen we aangetekende brief v/d Belastingdienst, over het niet doen van aangifte in 2014. Binnen 10 werkdagen te reageren, met officiële vertalingen van betr. stukken. Pffff...de belastingjuf gaat het met behulp van onze doc/info proberen op te lossen. De stress doet me geen goed; ik ben helemaal v/d leg (als ik een kip zou zijn) en kan het moeilijk rustig hanteren. Waardes schieten omhoog. Fluts.

 

De zwembadboys komen vlg. week weer kijken. Toch weer vlekken en verkleuren. Het zou toch niet voor een 4e keer nodig zijn om het zwembad te vervangen? Enfin, indien dat wel zo is, dan pas over 5 jaar...eerder kan ik niet aan.

 

En ook de groenteboer, die grofstoffelijk kweekt – en vooral gif sproeit naast ons – is gebeld...de broccoli oogst is zo te zien over. Maar als ze weer gaan kneuzen, dan vliegen de stenen 30 – 50 meters hoog en onze kant op. Ik heb al 1 gaatje in de overkapping v/h zwembad. Maar ik wil geen schade aan zonnepanelen, zwembadoverkapping of ingeglaasd terras! Hij zou er voor zorgen. Buurvrouw en ik blijven alert.

 

Mijn favoriete huisfilosoof bij SN (en voormalig denker des Vaderlands) René ten Bos  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/10/de-aarde-kan-best-zonder-de-mensheid-a3959736... Over het uitsterven van dieren en het mogelijke uitsterven van de mens gaat Ten Bos’ nieuwe boek Extinctie. Daarmee mengt hij zich, met een specifieke invalshoek, in de huidige klimaatdiscussie. Want zowel de verandering van het klimaat (de opwarming van de aarde) als het uitsterven van allerlei diersoorten (de vermindering van de biodiversiteit) zou te wijten zijn aan de mens.  Oordeel zelf.

 

We luisteren zondags graag naar Vroege Vogels op Radio 1. Maar deze keer klapperden we toch met de oren....een wetenschappelijk onderzoek (met ‘’gestandaardiseerde’’ experimenten zoals met de stopwatch meten hoe snel een pluisje valt...)...van de paardenbloem. Dat mensje vertelde heel precies en gepassioneerd erover. Huh, echt?

 

Statines - LDL-cholesterolverlagende medicijnen die zogenaamd hartinfarcten kunnen voorkomen – hebben een te gering medisch gewenst effect op voldoende aantallen patiënten. Slecht voor zorgkosten en voor de mensen. Maar wel cash cow voor de farma. Bekijk en oordeel zelf: https://www.foodlog.nl/artikel/statines-toch-maar-niet/ (en de Radar-uitzending van 13-5; https://www.jeleefstijlalsmedicijn.nl/dick-bijl-arts-en-epidemioloog-in-avrotros-radar-big-farma-misleid-ons/ ). Gezond eten, niet roken, zorg voor een goed gewicht en meer bewegen. Roep ik al jaren. Komende week weer een uitzending.

 

Vega-burgers. Wordt Big business, als zelfs McDonalds en andere grote fabrikanten hier op willen inspringen. Op plantenbasis dus...want dat zou gezonder zijn dan vlees...Maar...in de ‘’vegetarische’’ burgers zit heel veel chemie...en steeds meer mensen willen eigenlijk minder industrieel/bewerkt voedsel consumeren. Levensmiddelen-chemici hebben burgers ontwikkeld (voor 80 mio $): o.a. de Impossible Burger. Soja zit erin. Bij Beyond Burger gokt men op erwten-proteine. Maar steeds vaker blijken vooral kinderen daar allergisch voor...FAZ.

 

Het kan zo simpel. Jinek legt uit: test baarmoederhals met azijn. Witte vlekken? Baarmoederhalskanker; simpel te behandelen met stikstof....ideaal voor ontwikkelingslanden, maar ook in het Westen. Er is dus meer dan vaccinatie...En kost weinig.

 

Dierenactivisten. Voor het welzijn van dieren? Zo maar binnenstrompelen in de boerderij kan wel eens betekenen, dat alle dieren geruimd moeten worden. Schandalig...