Nieuwtjes

Frisse wind door de PC

Zo, eerst beginnen met het goede nieuws, wat ik vandaag (donderdag) kreeg. Ik liet de HbA1c waarde meten deze week. En? Van 8,7 in november ‘’u heeft diabetes mevrouwtje’’ (out-of-the-blue, dan stort je wereld even in na 12 jaar gedacht ‘’gezond’’ te leven...) naar NORMAAL 5,9!!!!! Keihard werken de afgelopen 6 maanden. Maar mijn leefwijze heeft bewezen, wat steeds meer wordt geroepen. Gezonde leefstijl (goed gewicht, koolhydraatbeperkt – heeeeel veel minder fruit van ons, en mondjesmaat rijst, pasta, aardappels en brood - en nog meer bewegen), verlaagt bij velen (en dus ook bij mij) de bloedsuiker, en sommigen kunnen stoppen met medicatie.  Ik blijf doorgaan met de strategie om insuline stap-voor-stap af te bouwen (is al 50% lager – nachtversie – en voor maaltijden steeds vaker geen rapid nodig i.v.m. goede waarde). Wie weet kan ik over een ½ - 1 jaar zeggen ‘’ik kan het 100% zonder’’?

 

Vrijdagmorgen: zegt Joost ‘’loop maar richting tuincentrum’’, pik ik je op gaan we plantjes halen (tomaten, sla)...’’, enfin, ik ben zowat daar, voor de rotonde, komt ie aanrijden. Had niet gedacht dat ik zo turbo-snel liep (50 min) en zo ver! Echt wel!

 

De 2e Koningin-v/d-Nacht cactusbloem is open, schitterend. 30 lage peer-tomaat-planten en 15 Romana-sla zijn gepoot. Joost freesde de tuin, ik hoef alleen nog de rij asperges te wieden, en de rest kort door te lopen; scheelt zoveel werk. Passiebloem en Bougainville bloeien uitbundig!

 

Joost heeft de kleine tv op het kastje naast mijn werktafel in de hobbyruimte geschroefd; kan niemand hem per ongeluk eraf tikken. Foto’s op een stikkie, en schilderen maar, leuk!

 

Zondag...ik heb het’m toch geflikt...een groot rondje gelopen, wow...En het voelde prima. 4,5 km blijkt. Ziezo. Voor mij: goede conditie, prima voor lijf en geest.

 

Nou ja, nadat de pc van Joost wat begon te spoken, sluitte hij hem af, en startte opnieuw. Na Cleaner kwam de boodschap ‘’uw pc voelt zich weer fris’’...Het is toch niet te geloven? Straks zegt ie nog dat ie verkouden is? De PC bedoel ik...

 

Woensdag ochtend naar El Hondo, een natuurpark (wetlands) vlak bij ons. Potverdr....lekgestoken door insecten (ze bliefden mij de afgelopen jaren niet, waarom nu?) De volgende keer doe ik lange mouwen aan! Maar evengoed: prachtige zwarte ibissen gezien (vlogen te snel om te kieken), flamingo’s, waterhoentjes met jongen, futen (zo leuk, je denkt ‘’ze komen daar weer omhoog’’, nou ze houden je straal voor de gek), paar witwang-sterns en nog zo wat vogels....mooie rondwandeling, heerlijke natuur...Joost heeft schitterende foto’s gemaakt.

En donderdag liepen we met camera (Joost) langs onze bermen...oh wat is het prachtig; volop bloeiend. De wilde venkel komt enorm op; wat zal dat een feest voor insecten zijn als ie bloeit!

 

Denk dat ik ook maar eens een briefje stuur naar mevrouw Kaag...hoef niet gelijk 500 miljoen, maar een beetje extra zou niet verkeerd zijn. Want ‘’financiering klimaatdoelen’’ in Afrika zonder specificatie, controle etc.? Alg. Rekenkamer niet blij. Kamer vindt dat wel ok...mag ik dan ook een graantje meepikken? Mark zal dat vast wel naïef vinden van zo’n burgertje...terwijl de burger juist over veel zaken niet meer naïef moet zijn...Ach, zolang het OM asielcriminaliteit verdoezelt, Buma  kan rentenieren als burgermeester en wij in Europa voor de gek gehouden worden, zit ik nog niet zo verkeerd met mijn mogelijke verzoek....toch?

 

De mini-kanariepietjes zaten donderdag vrolijk op de rand van het nest; lekker de wereld in kijken. Het zal niet lang meer duren of ze vliegen eruit!

 

Uni Hangzhou/China ontwikkelde een kleefstof, die voor de chirurgie grote kansen biedt. https://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/china-forscher-entwickeln-neuen-organ-kleber-a-1267916.html

 

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/ik-koester-de-mogelijkheid-om-onder-de-cholesterolmaffia-uit-te-komen~bd0c8a01/ over over-behandelen en tegengas...en gezonde leefstijl.

 

Industrieel voedsel zorgt ervoor dat mensen meer (en sneller) eten en aankomen. Aldus het US National Institute of Health. Weten we al lang. Maar misschien helpt continu herhaling v/d boodschap? https://www.independent.co.uk/news/health/processed-food-weight-gain-diet-fat-pizza-ready-meals-bacon-obesity-eat-fast-a8917456.html

 

Laat China niet cashen met ‘kruiderij’ China’s promotie van de eigen ‘traditionele’ geneeskunst dient vooral een commercieel doel, schrijven bestuursleden van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. ‘Het is onbegrijpelijk dat Nederland zich niet lijkt te verzetten.’ Die Kwak-vereniging is Kwak v/d 1e orde... https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/16/laat-china-niet-cashen-met-kruiderij-a3960507 De WHO heeft TCM inmiddels als erkende geneeswijse geaccepteerd. Ziezo. 

 

Alsof de medische stand zo goed is... Je zou maar een klep nodig hebben... Fouten met de maat van geïmplanteerde hartkleppen kosten elk jaar in Nederland zeven tot acht hartpatiënten het leven...vlg. analyse van 70 hartklepstudies door de Universiteit van Quebec. Bovendien zijn enkele tientallen ’tweede operaties’ nodig om niet-passende hartkleppen te vervangen en patiënten van aanhoudende of inmiddels verergerde gezondheidsproblemen te verlossen. De missers in de maatvoering van nieuwe klepprothesen ontstaan kennelijk door te ’gunstige’ vermeldingen op verpakkingsetiketten van kunstmatige hartkleppen. „Als chirurg – met de patiënt onder anesthesie al op de operatietafel – heb je niet de tijd om eerst die nieuwe klep uit die doos te gaan nameten. De praktijk is: klep pakken en implanteren!”. Pardon? Wat een flutexcuus en flutchirurg! Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het RIVM zijn op de hoogte van deze mismatches. Fabrikanten van hartklepprothesen laten weten uniforme maatvoeringen op de verpakking te overwegen...OVERWEGEN?  Nou, ik stel voor, dat e.e.a. VOORAFGAANDE de operatie wordt gecontroleerd...Kan ook een operatiezuster! Zo moeilijk kan dit toch niet zijn? Scheelt hoop kosten en levens.

 

Genetische manipulatie van dieren/gewassen...Na de VS en China stort ook Rusland zich op gen bewerking. Volgend jaar al wil Moskou tien nieuwe varianten maken van basisgewassen zoals suikerbiet, aardappel, tarwe en gerst. In de jaren daarna volgen nog eens twintig nieuwe varianten. De Volkskrant

En dan kopt The Independent/VK met: ‘’angst voor gechloreerde kippen uit de VS?’’...onzin vlg. VS-deskundigen; ze worden tegenwoordig gewassen in azijnzuur...Oh, dan valt het toch mee?

 

Het Holocaustarchief in de Duitse stad Bad Arolsen heeft dinsdag meer dan dertien miljoen documenten online gezet. De documenten bevatten informatie over 2,2 miljoen mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven in concentratiekampen van de nazi's.https://collections.arolsen-archives.org/en/search/

 

Van der Vaart stelde deze week in zijn oratie ter gelegenheid van zijn benoeming als hoogleraar Supply Chain Management aan de Rijksuniversiteit Groningen, dat ziekenhuizen veel kunnen leren van de logistieke kampioenen die grote online winkelbedrijven zoals o.a. Bol.com. Patiënten wachten in ziekenhuizen vaak onnodig lang, is zijn ervaring na twaalf jaar onderzoek in de zorg. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-u-zo-lang-moet-wachten-in-een-ziekenhuis-en-wat-daaraan-te-doen-is~b30003ae

 

Behandelen, of toch maar niet? In ons land worden talloze vrouwen met voorstadia of vroege vormen van borstkanker behandeld, terwijl ze het zonder behandeling ook hadden overleefd. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/patholoog-jelle-wesseling-we-behandelen-borstkanker-nu-naar-beste-kunnen-mijn-boodschap-is-dat-het-beter-moet~be0fcf8e/

 

Triest: in Botswana mag olifantenjacht weer. Goed voor het toerisme, maar fataal voor de dieren.

 

Nou, daar ben je mooi klaar mee...suikervervanger.... Sucralose is onveilig bij verhitting, zowel thuis als voor industrieel gebruik’. De EFSA doet momenteel onderzoek naar sucralose. Daar zijn nog geen resultaten van bekend. Het BfR neemt echter alvast het zekere voor het onzekere en adviseert om producten die zijn gezoet met sucralose niet te bakken, te frituren, te roosteren, te extruderen of te grillen. Die aanbeveling doet de autoriteit aan zowel de levensmiddelenindustrie als aan doe-het-zelf koks thuis...Foodlog. Beter: gewoon geen suiker of vervangers gebruiken, toch?

 

Daar word ik nou vrolijk van...de natuur komt terug...nu de mens nog even ervan afhouden om de boel te verstieren... https://www.nu.nl/binnenland/5899686/voor-het-eerst-wolvenpaar-gefotografeerd-op-de-gelderse-veluwe.html