Nieuwtjes

Oranje boven...

Zwartje! Ik zei nog zo, geen vogeltjes pakken!’’ roept Joost. Zwartje kwam met een vogeltje het terras op. Zodra Joost naar buiten kwam, pakte ie het vogeltje op, en rende naar buiten. Maxi erachter aan...Tja...ze weten het wel. Komt die lieverd van een rondje tuin binnen. ‘’Verwerk jij de oogst?’’ roept ie. Tuurlijk....de 1e eetlepel kappertjes is geoogst...wateren met zout, elke dag 2x water wisselen, tot ze niet meer ruiken. Dan inleggen met zout en azijn. Het begin is er.

 

Zo snel als ik soms met determinatie van planten of insecten ben, zo lastig is deze ‘’uitdaging’’ van zaterdag...lijkt een waterjuffer, bijna doorzichtig.. met blauwe ogen...Vlg. mij gewoon een Siamese Waterjuffer...Niet goed? ...Maar we zijn er uiteindelijk uit! Het blijkt een ‘’kruising gaasvlieg en waterjuffer’’...of te wel een Myrmeleontidae = mierenleeuwen of te wel een hormiga léon...netvleugelige...Ja, ja...weer bijzondere vondst. Elk jaar komen we iets bijzonders in onze tuin tegen. Wat een natuur! Schitterend en bijzonder.

 

Hoe ouder hoe gekker..ik heb een kek ORANJE brilletje....ben bepaald niet koningsgezind, maar Joost zocht hem uit, en vond hem prachtig...Ik moet er nog even aan wennen....met 60 jaar...pffff...En ja hoor, nog een keer zingen ‘’Oranje Boven’’ en ik zet hem niet meer op! 

 

Elke dag nu perziken: 1 portie voor de volgende ochtend, de rest i/d diepvries. En ook de knoeperds van abrikozen (kennen we niet zo in NL) zijn zalig! En peperdure uien in NL lees ik....nou, bij ons hangen onze eigen bio-uien heerlijk onder het afdak...samen met de prachtige knoflook.

Bloemkool ‘’rijst’’ geprobeerd...Nou, niet te hachelen. Ik maak een volgende keer ‘’risotto’’ met room/kaas. En een spiralizer is gekocht; voor groente-spaghetti en zo....we zijn benieuwd.

 

Voor het eerst na het ongeluk in mei 2017 weer i/d auto gereden. Het ging prima.

 

Vandaag een prachtige rit gemaakt. Via Velez Rubio (Andalusie) naar Fuente Grande, daar een niet aangegeven weg gevonden, die het National Park Sierra de Maria in ging. Schitterende weg, prachtige natuur, bergen, rotsformaties (Trias-Jura, dolomiet-vorming etc.); en daarna via Velez Blanco – met als extraatje het Castillo (kasteel) – naar Maria, en door naar Caravaca de la Cruz, waar we gingen lunchen. Naar huis via Archena. 386 km. De foto’s komen eraan. Wow, wow, wow.

 

Leg me dat nog eens uit...de media melden, dat datacenters nu al aan hun capaciteit zitten en ruim 3% stroom verbruiken. En dan moeten we nog aan de warmtepomp, elektro-auto en zo? Oh ja, en ik vergeet even bitcoin-mining....Waar moet dat vandaan komen? 1x raden...Kernenergie? Yep.

De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad, om kosten van zelfgekweekte wiet voor medische doeleinden aftrekbaar bij de belasting te maken. Definitieve uitspraak volgt. Maak wietteelt voor persoonlijk/medisch gebruik mogelijk (5-10 planten pp), dat scheelt zorgkosten.

 

En dat is dan een emeritus-voedingsleer...Katan. Geheimpje, onthult Katan: ‘’ik ben geen voedingskundige! Het enige waarvoor ik heb doorgeleerd is energie. Maar na mijn Dr. moest ik een baan. Dat werd voedingsleer. Die heb ik toen mezelf bijgebracht. Leuk vak....’’ http://www.mkatan.nl/over-katan/516-wat-weet-die-katan-over-energie … en zo wordt de kluit belazerd.

 

Oeps, in Thailand kon je gearresteerd worden als je in het openbaar een boek las van George Orwell (u weet wel, 1984)...Maar het mag weer...Generaal en premier Prayuth Chan-o-Cha heeft namelijk een boekentip voor zijn volk: Animal Farm. Of te wel Politiek: zaken van de dieren...

 

Bayer zal zich nog eens gruwelijk verslikken in Monsanto...Het hagelt claims. En niet alleen tegen glyfosaat. Nu gaat Los Angeles los: eist schadevergoeding en schoonmaak van vervuilde wateren door diverse stoffen. https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/unternehmen/neue-klage-gegen-monsanto-wegen-umweltschaeden-16214367.html

 LDL-cholesterol had tot nu de norm 2,5. Vanaf nu 1,8...Vlg. de  herziene zogenoemde multidisciplinaire richtlijn Cardiovasculair risicomanagement (CVRM), welke  behandelprotocollen vaststelt voor huisartsen, cardiologen en internisten. Belachelijk, vinden diverse verontruste huisartsen. Het aantal infarcten dat je voorkomt, staat niet in verhouding tot de nadelen, zoals meer bijwerkingen door de statines. En...het is wel heel toevallig, dat farmaceuten net veel duurdere cholesterolremmers op de markt hebben gebracht...Nog afgezien van belangenverstrengeling door cardiologen en farma...Als 100 patienten 10 jaar lang behandeld worden met statines, voorkom je in die periode 4 niet-dodelijke hartaanvallen of beroertes...Ondertussen hebben 14 of meer van 100 mensen ernstige bijwerkingen....Iedereen aan de statines voor de Big Farma? https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/mogelijk-miljoen-nederlanders-extra-aan-de-cholesterolverlagers-door-nieuwe-richtlijn~bf8809d6/ Boven de 65/70? blijft 2,6 streefwaarde...Want er is geen overtuigend bewijs, dat die pillen werken. Oh ja, en  koffieleuten mag weer! Ook al drink je bakken vol! Nieuw onderzoek ontkracht risico op hartproblemen bij koffieconsumptie...Aldus Queen Mary Uni, London (De Gelderlander)

 

De 2 babies in China, die met CrisprR genetisch werden ‘’verknutseld’’ om ze zogenaamd resistent tegen HIV te maken, zullen zeer waarschijnlijk jong sterven en waren beter af geweest zonder dit soort manipulaties, aldus een studie van Berkeley Uni, Californie. Nog afgezien van ethische bezwaren tegen dit soort ingrepen blijkt dat het knutselen in genomen niet zonder risico’s  is. We hebben nog te weinig kennis over de effecten van bepaalde (kunstmatige) mutaties. https://www.telegraph.co.uk/science/2019/06/03/worlds-first-gene-edited-babies-likely-die-young/

Dan knutselen we toch i/d natuur? Een team v/h Imperial College, Londen & Roslin Institute Edinburgh (= je weet wel, van Dolly het schaap), hebben eenzelfde CrispR techniek gebruikt om kippen te kweken, die resistent zijn voor wereldwijde (kippen-)griepvirussen...Ja hoor, net dat ene veranderinkje, maar verder blijft alles aan de kip hetzelfde beweren ze...En dat moeten we geloven? Of eten? https://www.telegraph.co.uk/news/0/super-chicks-scientists-publish-blueprint-flu-resistant-chickens/  

En weer valt een reputatie aan diggelen: die van het International Life Sciences Institute ILSI, dat zogenaamd als onafhankelijke, non-profit organisatie voor integere wetenschap is, dat EU en VN adviseerde, blijkt een lobbygroep van o.a. voedings/frisdrankindustrie...The Guardian/Foodlog.

 

En voor doemdenkers....vlg. het Breakthrough National Centre for Climate Restoration/Melbourne is het in 2050 afgelopen met de menselijke civilisatie...we zitten in de laatste decennia...want de rampzalige gevolgen van de klimaatveranderingen en het slome of niet ageren hierop zal onze wereld in de verdoemenis storten. The Independent.

 

Iets moois ter afsluiting: tot nu toe onbekend Karst landschap gevonden; Xinjiang, China: https://www.spiegel.de/video/nordwestchina-bislang-unbekannte-karst-landschaft-entdeckt-video-99027556.html bijzonder! En kraanvogel verdrijft Zwarte Beer van haar nest in Yellowstone. Wow.  https://www.spiegel.de/video/yellowstone-kranich-vertreibt-schwarzbaer-video-99027485.html