Nieuwtjes

Bospaadjes en toverbos

Vrijdagmorgen miezelt het heel zachtjes. En dat in juni. Stelt verder niets voor anders dan dat het weer even alles vochtig maakt. Voor het onkruid puik, dat popelt al weer om eruit te springen!

2 handjes kersen van onze kersenboom dit jaar, in mini-porties, en het is al op; heerlijk. En 1 potje met kappertjes al vol!

 

Potver...kan dan wel mooi gezicht zijn, zoveel grond in ons dal beplant met groentes...maar als ze dan weer geoogst hebben, wordt grofstoffelijk geploegd, en dan gefreesd. En ook met veel wind...dus alles wordt weer met een laag stof bedekt....nog afgezien van het gif, wat op de gewassen/in de grond komt (uitzondering voor de bio-boeren, die zelfs – alle lof!!! – het plastic weer weghalen en niet zo maar onderploegen). Helaas, daar kunnen we niets aan doen.

 

s'Avonds 19.20 plons ik in het zwembad. Om af te koelen. En kom na 1/2 rondje gelijk weer eruit. Bijna 34 graden. Warme soep. Niet lekker. (temperatuur was overdag 29 graden). Tijd om het voorfrontje eraf te halen. Zeg ik tegen Joost ‘’je wordt zowat gekookt’’...hij gaat toch (hij vindt hoe warmer hoe lekkerder) en roept ‘’krijg je zo gekookte Joost’’...denk ik nog even ‘’moet ik er wel een sausje bij hebben....LOL...

 

De doperwtenplanten zijn gerooid, en de doperwten zorgen voor overheerlijke maaltjes (uit de dv). De peertomaatjes groeien gestaag, en het duurt niet al te lang meer totdat ze rijp zijn, yippie! De Zwartkopjes (uit de Madrono) zijn al uitgevlogen. Wow, wat snel.

 

BiBlu is niet meer...Al een paar dagen kwam ze niet voor de ontbijtgraantjes...ze wilde nog wel wat sliertjes (gekookte spaghetti) wegpeuzelen, maar verder zag je haar niet. Vrijdag kwam ze niet. Joost overal zoeken. Vond haar weggedoken onder het net van de vijg...Niet goed dus...Onze buurman Manolo gevraagd, of hij haar naar de eeuwige jachtgronden wilde helpen (wij kunnen dat niet), en liever niet eten, want ik wist niet, of ze nu ineens wel aangetast was door iets...Enfin, na 20 uur kon Joost de kip brengen, Manolo nam hem mee, en even later was’t klaar. Ze hoefde niet te lijden en heeft bij ons een schitterend leven gehad. Ik had hen graag een grote soepkip gegund, maar het is niet anders...Kregen ze 6 eitjes op zaterdag van ons...als dankjewel.

 

Zondag was het zowaar beetje ‘’fris’’ (net 1 dag het frontje v/h zwembad eruit...); maar 24/25 graden...Niet erg, konden we wat klusjes doen, en bij bewolking met Neem spuiten (normaal doen we dat ’s avonds). Wandelen was aangenaam. Maandag werd het al vroeg warm. Eerst even tuinwerk, en dan wandelen. Bijna 30 graden, ik had wel water mee...Gestaag en niet te snel lopen, ging goed. Nou, elke kamer werd na wervelwind koeler gezet (rolluiken omlaag, ramen/deuren dicht), zodat het niet te veel opwarmt. De komende 2 weken blijft het warm, rond de 30 graden overdag.

 

Proefondervindelijk vastgesteld: als ik 1 ½ week geen cbd/thc neem, gaat CRPS weer erger opspelen: krampen, spiertrekkingen en zo...met cbd/tch is het rustiger en kan ik ook iets meer uurtjes slapen en blijken de waarden van glucose ‘’normaal’’....ok, ik ben om, blijven gebruiken dus, zonder kan nog niet.

 

Dinsdagmorgen zijn we al vroeg op: na het ontbijt wordt de opslag v/d gekapte granado bij de kippenren weer teruggesnoeid, kan ie woensdag mee met het tuinafval. En een droogkast vol citroenschijven staat op de bar achter. Zoveel citroenen...Oh ja, en 8 grote porties abrikozen zitten in de vriezer (2-3/keer te gebruiken). Ja, ja, voedselverwerking Nicojo. En om 10.00 ga ik lopen, want het wordt weer heet. Turbo’s zijn we.

Woensdag 1e les speksteen bewerken. Ik heb natuurlijk weer een lastige uitgekozen; en het is zo anders werken dan beeldhouwen in zandsteen (of marmer). Even wennen. 

 

Donderdag vertrekken we redelijk vroeg: Naar Sierra Calderona, we overnachten in Jerica, en vrijdag gaan we naar Sierra Espadan. 1 nacht kunnen kippen/katten zonder ons...Oh, wat een rit door de Sierra Calderona – over een boswachterspad (af en toe wat ‘’eng’’ vond ik); en niet ingetekend op de kaart, maar met wat uitleg v/d info-meneer in Serra vonden we het. Heerlijk gegeten bij El Farol, in Altura; aparte ens. russa met cashewnoten en pompoenzaadjes, appelreepjes, en hun eigen olijfolie, en daarna een goed gerijpte entrecote; zo mals! En de beste kort gefruite groentjes sinds ooit in een restaurant: bosui, venkel, prei, boontjes, wortel, courgette, zalig! De volgende ochtend na een goed ontbijt naar Sierra Espadan; vlakbij, hier goede paden, behalve 1 ‘’aftakking’’ via bospad, nog smaller dan donderdag -  naar het dal v/d kurkeiken – die in dat gebied overigens overvloedig groeien. Tip v/d B&B Shariqua; en ja, een betoverd sprookjesbos...schitterend. Daarna over ‘’normale weg door het park. Kwamen kurk-snijders tegen: konden we zien hoe ze de kurk v/d stam schilden; prachtig! In Sagunto heerlijk gourmet-gegeten (Arrels) in een 16e eeuwse paardenhouderij. Prachtige locatie, lekker gesmikkeld van mini-porties. Terug waren we rond 18 uur; alles ok, katten, kippen blij (wij ook), en na uitpakken/water geven plonsden we ter ontspanning in het water. Rust...2 intensieve dagen vol natuurindrukken. Wow.

 

Zaterdag: het is afgelopen met grapefruits. Nog wel knoeperds van abrikozen (geven we weg). En een prachtbosje radijs. De vijgen laten nog even op zich wachten.

 

Plastic blijkt negatief effect op het niveau van mariene micro-organismen.  https://www.foodlog.nl/artikel/waterkringloop-plaatjes-geven-een-vals-gevoel-van-veiligheid/  

.40% van Groenland bleek te smelten vorige week; verlies aan ijs van 2 gigaton (= 2 miljard ton) op een dag alleen... https://edition.cnn.com/2019/06/14/us/greenland-sudden-ice-melt-wxc/index.html En foto: https://edition.cnn.com/2019/06/17/health/greenland-ice-sheet-intl-hnk/index.html

 

Hommeles bij het Lago Maggiore (Zwitserland: Locarno e.o.). De meterstand (was 194 m) daalt gestaag. 20% behoort toe aan Zwitserland, de rest aan Italië, en die verhogen het niveau in het stuwmeer Miorina sinds 2015, om in droogtetijd genoeg water voor de boeren in het Po-delta te hebben. Onleuk, vinden de Zwitsers; gevaar voor overstroming van promenades/strandbaden.  https://www.sueddeutsche.de/panorama/lago-maggiore-italien-schweiz-streit-wasser-1.4486885

CO2 heffing of anders denken? https://www.volkskrant.nl/economie/wat-denken-miljardair-bill-joy-en-topman-richard-branson-van-de-klimaatcrisis~b4df55ec/