Nieuwtjes

Warm en nog kleiner pad

Zondag: 09.15 lopen: weg met 24 graden, 10.15 terug 26. Heen windstil, en terug en zeer welkom aangenaam briesje. Zomerregime dus.

 

Abrikozen lopen ten einde, vriezer is gevuld, en buren zijn blij met gave...De tuin ziet er super uit; gefreesd, geploegd. En gespoten (Neem).  Ketchup gemaakt: 3 zakken tomaten ‘’puree’’ uit de vriezer: 3 ½ potjes heerlijk kruidige (z/suiker) ketchup; zoals wij hem lekker vinden. Want die fabrieksketchup (o.a. van Heinz) is veeeeels te zoet en smakeloos. Die van ons knalt eruit. Yammie.

 

Beeldhouwsculptuur kind van 2010; hoge drukspuit, en fijn schuren...wordt mooi met de verweerde onderkant v/d steen, maar ik ben nog een paar uur zoet ermee.

 

Grapefruitbomen gesnoeid. Nu nog de citroenen (als ze onder eraf zijn). En weer met Neem spuiten. We blijven bezig. Prachtige radijsjes (nou, sommige zijn radijzen) uit de tuin, wow, zo  gaaf hebben we ze niet vaak. De tomaten groeien mooi! Vallen met feromonen tegen de Tuta (soort naar vliegding dat gek is op o.a. tomaten) zijn geplaatst.

Eindelijk zijn de musjes achter de airco in het gangetje uitgevlogen. Liefst wilden ze in hotel Mama blijven, maar dat vond moeders niet goed. Enfin, ze zijn eruit, er is weer rust, de poezels zitten niet meer strategisch te ‘’wachten’’...De open steen is dichtgemaakt, niet nog een nieuw nest daar!

 

Heerlijk: met die warmte: een grote ‘’salade nicoise’’ met tonijn, komkommer, avocado, boontjes (dv), tomaat, knoflook, ui, mais. Zalig. Dinsdag doen we een andere: met witte/rode kool (dank aan de Engelse onderburen/vrienden), rest mais, tomaat, komkommer, wortel, radijs, knoflook, bosui, peterselie en tahini-mayo-dressing (m/sherry azijn, olijfolie, citroen, peper,peterselie, paprika, basilicum, curry en zo..) en daarbij mini-gehaktballetjes en kalkoenfilet (en daarbij dan een tonnato-mayo saus).

 

Tja, en dan ineens roept Joost zo rond een uur of 2100 uur...’’’daar loopt iets’’ en wijst naar het kastje v/d tv...toch geen grote griezelspin? Of kakkerlak (nog nooit gehad hier overigens) of 1000poot? Tussendoor horen we voor het eerst de Moorse Nachtegaal weer. Machtig, dat aparte geluid. Enfin, ‘’het’’ laat zich nog eens kort zien. Heeft een staart. Eerst denkt Joost nog ‘’gekko’’...maar muy mooi niet, ineens gaat ie lopen. We waren voorbereid. En gevangen onder een plastic koepel...Het blijkt een wimperspitsmuis; zo ienie-mieni-klein...We hebben hem achter bij de ramp in het groen gezet; ver weg van kattenpoezels....zo klein. Maar hoe die in huis kwam? Waarschijnlijk net onder een kleine ruimte onder het hordeur bij het terras...

 

De achterkant van ons terrein = waar ze altijd grofstoffelijk spuiten tegen onkruid zodat zelfs de klimop dood gaat....konden we deze keer beschermen: NIET SPUITEN riep Joost, en al ruim de helft v/d heg is achter bijgeknipt, zodat het niet op het land v/d uien komt. Daar waar mogelijk, worden loten weer teruggestoken, om in te vlechten. Veel werk, maar schiet op.

 

Facebook: de laatste jaren niet echt ‘’betrouwbaar’’ als het gaat om transparantie, veiligheid en zo. En nu een ‘’eigen’’ munt Libra, zonder controle en dat moet zich zelf reguleren en zo? Er is veel kritiek, en het is maar de vraag of ze de geëigende maatregelen kunnen nemen om e.e.a. te beschermen. https://www.pcr-online.biz/2019/06/19/facebook-libra-will-raise-awareness-of-cryptocurrency-but-how-safe-is-it/

 

Verdorie, nu dat weer: Europa wordt overspoeld met besmet Braziliaans rund- en kippenvlees. De Europese Unie en Mercosur-landen Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay staan op het punt om een handelsakkoord te tekenen, waarbij de grenzen zonder voorwaarden wagenwijd opengaan voor Zuid-Amerikaans vlees met grote risico’s voor voedselveiligheid en dierenwelzijn. Aldus Media.

 

Ik kan nog steeds boos worden over ongenuanceerde verslaggeving. Zorgkosten stijgen alsmaar...ja hoor, maar ook omdat hierin opgenomen zijn:  sociale uitkeringen (47,8%, kinderopvangtoeslag (16%) en hogere afdracht aan de EU om maar een paar te noemen. Zo kan je de zorg wel ‘’hoog’’ rekenen...

 

Donderdag waren we weer op stap: naar het National Geologisch Park Chera-Sot de Chera (1e geopark in Valencia, en in totaal 4 van dit soort parken in Spanje); Almansa-Cofrentes-Ayora (vanaf hier mooi landschap) naar Chera. DINOLAND! Wilden daar even het geo-museumpje bekijken. Dicht...Maar even later na uitgebreid gebabbel met een relaxte Spaanse Gemeentejuf, kregen we de sleutel van het gebouwtje mee..We mochten wel zelf kijken (alles is alleen in het Spaans); met informatieve platen over de geologie van dit gebied aan de muren, en paar vitrines met fossielen – jawel, ook een rib van een dinootje... – en mineralen. Kneuterig klein maar leuk om te zien. En ons zomaar de sleutel geven. Kan alleen in Spanje...Het werd een schitterende rit, machtige rotsformaties, een enkel steeds smaller wordend pad (had ik weer, peentjes gezweten...) wat gelukkig ophield/dus omkeren, en lekker eten (1600 uur) in Requena. 390 km, goed te doen op 1 dag. Wat is er ongelofelijk veel prachtige natuur in Spanje. Het natuurbeheer is wel vaak ''naadje''...want landbouw kan vaak i/d parken plaatsvinden (en echt niet altijd eco), evenals ''toeristische'' activiteiten zoals zwemmen en picknicken...

 

Vrijdagmorgenom 7.15 begin ik met zakkelen v/d druiventrossen bij 19 graden, lekker.  Daarna 8.20 ontbijt, en 9.15 lopen (26 graden). 10.15 terug bij 29,2 graden. Ik plons i/h zwembad om even af te koelen. Joost wil wat valfruit oprapen, en wordt 2x door agressieve wesp gestoken: in hand en in bovenlip. Die is nou dik. Auw...Ik zeg nog ''ijs erop'' maar dat hoeft niet van hem...